G4Media.ro

Stare de urgenţă declarată în capitala statului Zimbabwe, Harare, din cauza reapariției…

sursa foto: Pexels

Stare de urgenţă declarată în capitala statului Zimbabwe, Harare, din cauza reapariției cazurilor de holeră

Harare, capitala Zimbabwe, a declarat stare de urgenţă în urma reapariţiei cazurilor de holeră, boală care a provocat deja 51 de decese confirmate, a infectat peste 7.000 de persoane la nivel naţional şi continuă să se răspândească, a anunţat vineri primarul oraşului, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ian Makone a declarat că „situaţia actuală (este) alarmantă”, având în vedere numărul de cazuri confirmate în majoritatea cartierelor capitalei, recunoscând că principala cauză este lipsa apei potabile.

„Am declarat stare de urgenţă pentru că situaţia este acum foarte gravă. Boala se răspândeşte în tot oraşul”, a explicat edilul pentru AFP.

Până în prezent în Harare au fost înregistrate oficial 12 decese.

Peste 7.000 de cazuri de cazuri suspecte de holeră şi aproape 150 de decese posibil asociate cu această boală, dintre care 51 confirmate prin teste de laborator, au fost înregistrate până în prezent de autorităţile din această ţară din Africa de Sud, fără ieşire la mare.

Autorităţile sunt în alertă, temându-se de o tragedie de proporţii, aşa cum s-a întâmplat în 2008, când holera a provocat mii de decese.

„Oamenii au săpat fântâni lângă latrinele cu fose septice, în special în oraşele aflate în plină expansiune şi alte suburbii care nu au apă potabilă. Ceea ce înseamnă că apa lor de băut este contaminată”, a explicat Makone pentru AFP.

Primăria, Ministerul Sănătăţii şi ONG-urile şi-au unit forţele pentru a dubla alimentarea cu apă potabilă în zonele afectate, a precizat primarul.

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii publicat joi seară, 157 de persoane se află în prezent internate în unităţi sanitare din ţară, 16 dintre ele în Harare.

Epidemia s-a extins în peste 17 districte afectate în mod tradiţional de holeră.

Infecţie diareică acută cauzată de ingerarea alimentelor sau apei contaminate cu bacterii, holera se răspândeşte pe continent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...