G4Media.ro

Spuneți adio deșeurilor de sărbători! Trucuri simple pentru a profita la maximum…

Sursa foto: Pixabay

Spuneți adio deșeurilor de sărbători! Trucuri simple pentru a profita la maximum de resturile de mâncare, cadouri și decorațiuni

Sezonul sărbătorilor înseamnă momente de răsfăț, însă generează cantități uriașe de deșeuri sub formă de hârtie de împachetat nereciclabilă, decorațiuni din plastic și alimente neconsumate. Dar, cu un pic de organizare, puteți da o nouă viață resturilor, fără prea mult efort. Iată câteva trucur pentru a reduce deșeurile festive:

1. Faceți alegeri alimentare inteligente, durabile și de sezon

Primul pas pentru a reduce risipa de alimente este să evitați cumpărăturile excesive, în special pentru alimentele perisabile, cum ar fi carnea și lactatele, așa că gândiți-vă pentru câte persoane veți găti în fiecare zi. Atunci când cumpărați alimente și băuturi, asigurați-vă că fructele și legumele sunt de sezon și de proveniență locală. Clementinele, merele, perele, varza, morcovii, prazul și cartofii sunt toate exemple de alimente care sunt de sezon în acest moment. De asemenea, puteți limita deșeurile de ambalaje optând pentru magazinele cu consum redus de deșeuri și aducându-vă propriile recipiente reîncărcabile, și asigurați-vă că reciclați orice ambalaj din plastic, sticlă sau hârtie care vă rămâne.

2. Mai puțin înseamnă mai mult

În această perioadă a anului, este ușor să te răsfeți prea mult. O modalitate de a combate acest lucru este să lăsați invitații să se servească singuri la masă, ceea ce le oferă controlul asupra cantității pe care o iau și vă ajută să evitați tentația de a le umple prea mult farfuria.

După ospăț, împachetați orice resturi în recipiente din sticlă sau în hârtie alimentară ecologică și depozitați-le în frigider sau congelator. De asemenea, ați putea încorpora ingredientele rămase în noi rețete creative, cum ar fi o tocăniță.

Un alt sfat cheie pentru a evita risipa de alimente este să căutați scheme de donare de alimente în apropierea casei pentru tot ceea ce nu puteți gestiona.

3. Privește dincolo de beteală sau globuri și optează pentru decorațiuni din natură

În timp ce decorațiunile din plastic care împodobesc bradul pot crea un sentiment de atmosferă festivă, știați că o alternativă sustenabilă poate fi găsită în fața ușii? Fie că faceți ordine în grădină, fie că mergeți la o plimbare la țară, luați în considerare posibilitatea de a căuta decorațiuni frumoase, cum ar fi conurile de pin, rămurele de ilex, iedera și vâsc, pentru a aduce natura în casa dumneavoastră.

De asemenea, vă puteți confecționa propriile decorațiuni, folosind de exemplu bețișoare de scorțișoară utilizate, biscuiți atârnați în brad  cu sfoară sau ghirlande din dopuri de plută. Dacă aveți luminițe decorative, asigurați-vă că acestea folosesc LED-uri cu consum redus de energie și nu uitați să le stingeți înainte de a merge la culcare.

4. Împachetați și reîmpachetați

Sărbătorile sunt o perioadă în care se dăruiește și se primește, dar, pe lângă ideile de cadouri durabile, există modalități de a fi și mai ecologic. Deși hârtia de împachetat adaugă un sentiment de mister unui cadou, toată hârtia ajunge la coșul de gunoi. Așa că de ce să nu vă împachetați cadourile în țesături? Puteți refolosi eșarfe vechi, șervete de bucătărie sau alte alte țesături, în stilul tradițional japonez numit „furoshiki”.

Dacă pe parcursul anului ați strâns pungi vechi sau hârtii folosite, le puteți folosi la împachetarea cadourilor sau la confecționat felicitări. Și evitați să utilizați bandă adezivă.

5. Faceți o rezoluție pentru Anul Nou

Un nou an, un nou început. De ce să nu continuați să vă refolosiți resturile în 2023? Vă puteți angaja să faceți mici schimbări în rutina cotidiană pentru reducerea risipei alimentare sau pentru reutilizarea diverselor lucruri.

Sursa: climate-pact.europa.eu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Wow ….foarte bune sfaturi…. si putem continua in aceiasi directie cu dezvoltarea hergheliilor de cai pentru trasuri, docare, calesti, sarete, carute…etc…caii pasc iarba si fan …si sunt destule pamanturi din arealul fanetelor …deci intr-un cuvant ma refer la transportul cu tractiune animala si de ce nu centre de inchiriere pentru modul de deplasare ecvestru…o sa radeti dar poate fi o alternativa de exceptie in a genera locuri de munca si ocupatii utile pentru a elimina ajutoarele ”de la stat ”, in mare parte acestea incurajand nemunca ! sa fie pace, sa auzim de bine si sanatate va doresc tuturor ! La multi ani !