G4Media.ro

Spitalul modular de la Lețcani începe să primească pacienți cu COVID, la…

Spitalul modular de la Lețcani începe să primească pacienți cu COVID, la cinci luni de la primul termen de punere în funcțiune și după o lungă dispută PSD-PNL

Spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, începe să primească pacienți cu COVID, la cinci luni de la primul termen de punere în funcțiune. Momentul a fost marcat printr-o vizită a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, vineri.

Cu o capacitate de 256 de paturi, unitatea mobilă va funcţiona pentru început cu 30 de paturi în saloane şi 24 de paturi la terapie intensivă.

„Am făcut această evaluare pentru a vedea dacă avem personal, dacă avem pregătite acele paturi, şi sunt. Deocamdată se avizează primele 30 de paturi. Avizele de la Mediu şi Ape au venit ieri şi astăzi. Aşteptăm într-o jumătate de oră şi primul pacient care trebuie să vină la acest spital”, a declarat Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Sănătăţii, unitatea medicală mobilă de la Leţcani va funcţiona pentru început cu personal medical detaşat de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

„Această secţie funcţionează ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase ‘Sfânta Parascheva’. După cum ştiţi, noi avem şi ordin, Casa Naţională plăteşte în funcţie de cheltuieli şi tot ce înseamnă activitate medicală”, a spus ministrul.

Conform acestuia, în cazul în care va fi nevoie de mai mult personal medical, mai ales la Terapie Intensivă, acesta va fi detaşat de la spitale din celelalte judeţe.

Realizarea spitalului și mai ales punerea în funcțiune a acestuia au fost marcate de disputa PSD-PNL, cu acuzații reciproce ale șefului CJ Iași, Maricel Popa, și ale liberalilor din județ. S-a ajuns inclusiv la amenințări cu plângeri penale.

Pe 22 septembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa (PSD), a anunţat că va depune plângere penală împotriva miniştrilor Nelu Tătaru şi Costel Alexe, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cei doi membri ai cabinetului fiind acuzaţi că pun piedici funcţionării spitalului mobil de la Leţcani.

Pe 21 septembrie, Maricel Popa afirma că după ce Direcţia de Sănătate Iaşi a emis autorizaţia de funcţionare pentru spitalul mobil de la Leţcani, liberalii încearcă să blocheze începerea efectivă a activităţii la această unitate medicală.

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.

Sursa Foto: Facebook/RadioHit Iasi

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. ar trebui ABOSLUT TOTI bolnavii grav de covid sa fie mutati aici (din Iasi of course) , ca sa scape de nosocomialele din spitalele noastre, atunci rata de deces ar fi la nivelul UE

  2. Dosare penale pentru întârziere?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.