G4Media.ro

Spionaj, piraterie informatică și intimidare: „Războiul” secret de nouă ani purtat de…

sursa foto: Unsplash/ René Ranisch

Spionaj, piraterie informatică și intimidare: „Războiul” secret de nouă ani purtat de Israel împotriva Curții Penale Internațioanle

Când procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) a anunțat că solicită mandate de arestare împotriva liderilor israelieni și Hamas, a lansat un avertisment enigmatic: „Insist ca toate încercările de a împiedica, intimida sau influența în mod necorespunzător funcționarii acestei instanțe să înceteze imediat”, scrie The Guardian, în continuarea anchetei care dezvăluie modul în care Israelul a încercat să influențeze deciziile tribunalului internațional.

Karim Khan nu a oferit detalii specifice privind încercările de a interveni în activitatea CPI, dar a menționat o clauză din tratatul fondator al curții care face ca orice astfel de intervenție să fie considerată infracțiune penală. În cazul în care comportamentul continuă, a adăugat el, „biroul meu nu va ezita să acționeze”.

Procurorul nu a precizat cine a încercat să intervină în administrarea justiției și nici cum anume a făcut acest lucru.

Acum, o investigație realizată de The Guardian și de revistele cu sediul în Israel +972 și Local Call poate dezvălui modul în care Israelul a dus un „război” secret de aproape zece ani împotriva instanței. Țara și-a desfășurat agențiile de informații pentru a supraveghea, pentru a pirata, a exercita presiuni, a defăima și, se pare, a amenința personalul de rang înalt al CPI, în încercarea de a face să deraieze anchetele instanței.

Citește și:

Șeful serviciului secret israelian Mossad a „amenințat-o” pe procuroarea șefă a Curții Penale Internaționale în legătură cu ancheta privind crimele de război din teritoriile palestiniene (anchetă The Guardian)

Serviciile de informații israeliene au captat comunicațiile a numeroși oficiali ai CPI, inclusiv ale lui Khan și ale predecesorului său în funcția de procuror, Fatou Bensouda, interceptând convorbiri telefonice, mesaje, e-mailuri și documente.

Supravegherea s-a desfășurat în ultimele luni, ceea ce i-a permis premierului israelian, Benjamin Netanyahu, să cunoască din timp intențiile procurorului. O comunicare interceptată recent a sugerat că Khan dorea să emită mandate de arestare împotriva israelienilor, dar că se afla sub „presiuni enorme din partea Statelor Unite”, potrivit unei surse familiare cu conținutul acesteia.

 

Secretary Kerry, Special Envoy Lowenstein, Netanyahu, Cohen (dreapta)
Wikipedia, Departamentul american de Stat

Bensouda, care, în calitate de procuror-șef, a deschis ancheta CPI în 2021, deschizând calea pentru anunțul de săptămâna trecută, a fost, de asemenea, spionată și ar fi fost amenințată.

Netanyahu s-a interesat îndeaproape de operațiunile de informații împotriva CPI și a fost descris de o sursă de informații ca fiind „obsedat” de interceptările privind cazul.

Supravegheate de consilierii săi pe probleme de securitate națională, eforturile au implicat agenția de spionaj intern, Shin Bet, precum și direcția de informații a armatei, Aman, și divizia de spionaj cibernetic, Unitatea 8200. Informațiile culese din interceptări au fost, potrivit surselor citate, diseminate către ministerele guvernamentale ale justiției, afacerilor externe și afacerilor strategice.

O operațiune secretă împotriva lui Bensouda, dezvăluită marți de The Guardian, a fost condusă personal de un aliat apropiat al lui Netanyahu, Yossi Cohen, care era la acea vreme director al agenției israeliene de informații externe, Mossad. La un moment dat, șeful spionajului a apelat chiar la ajutorul președintelui de atunci al Republicii Democratice Congo, Joseph Kabila.

Investigația comună se bazează pe interviuri cu peste două duzini de actuali și foști ofițeri de informații și oficiali guvernamentali israelieni, personalități de rang înalt din cadrul CPI, diplomați și avocați familiarizați cu cazul CPI și cu eforturile Israelului de a-l submina.

Contactat de The Guardian, un purtător de cuvânt al CPI a declarat că este la curent cu „activitățile proactive de culegere de informații întreprinse de o serie de agenții naționale ostile față de Curte”. Acesta a declarat că CPI pune în permanență în aplicare măsuri de contracarare a acestor activități și că „niciunul dintre atacurile recente împotriva sa de către agențiile naționale de informații” nu a pătruns în fondul de probe de bază al instanței, care a rămas securizat.

Un purtător de cuvânt al biroului prim-ministrului israelian a declarat: „Întrebările care ne-au fost transmise sunt pline de multe acuzații false și nefondate, menite să facă rău statului Israel”. Un purtător de cuvânt militar a adăugat: „IDF [Forțele de Apărare Israeliene] nu a efectuat și nu efectuează operațiuni de supraveghere sau alte operațiuni de informații împotriva CPI”.

De la înființarea sa în 2002, CPI a servit drept ultimă instanță pentru urmărirea penală a persoanelor acuzate de unele dintre cele mai grave atrocități din lume. Aceasta i-a acuzat pe fostul președinte sudanez Omar al-Bashir, pe defunctul președinte libian Muammar Gaddafi și, cel mai recent, pe președintele rus, Vladimir Putin.

Decizia lui Khan de a cere mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului său al apărării, Yoav Gallant, împreună cu liderii Hamas implicați în atacul din 7 octombrie, marchează prima dată când un procuror al CPI a cerut mandate de arestare împotriva liderului unui aliat occidental apropiat.

Acuzațiile de crime de război și crime împotriva umanității pe care Khan le-a formulat împotriva lui Netanyahu și a lui

Yoav Gallant
Foto: Facebook Yoav Gallant

se referă toate la războiul de opt luni purtat de Israel în Gaza, care, potrivit autorității sanitare din teritoriu, a ucis peste 35.000 de persoane.

 

Dar cazul CPI se pregătește de un deceniu, avansând pe fondul alarmei crescânde a oficialilor israelieni în legătură cu posibilitatea unor mandate de arestare, care i-ar împiedica pe cei acuzați să călătorească în oricare dintre cele 124 de state membre ale Curții de teama arestării.

Acest spectru al urmăririi penale la Haga este cel despre care un fost oficial israelian din serviciile de informații a declarat că a determinat „întregul establishment militar și politic” să considere contraofensiva împotriva CPI „ca fiind un război care trebuia purtat și împotriva căruia Israelul trebuia să fie apărat. A fost descrisă în termeni militari”.

Acest „război” a început în ianuarie 2015, când s-a confirmat că Palestina se va alătura Curții după ce va fi recunoscută ca stat de către Adunarea Generală a ONU. Aderarea sa a fost condamnată de oficialii israelieni ca fiind o formă de „terorism diplomatic”.

Un fost oficial din domeniul apărării, familiarizat cu efortul Israelului de combatere a CPI, a declarat că aderarea la Curte a fost „percepută ca fiind trecerea unei linii roșii” și „probabil cea mai agresivă” mișcare diplomatică întreprinsă de Autoritatea Palestiniană, care guvernează Cisiordania. „A fi recunoscut ca stat în cadrul ONU este frumos”, au adăugat aceștia. „Dar CPI este un mecanism cu dinți”.

O amenințare transmisă de mână

Pentru Fatou Bensouda, o respectată avocată gambiană care a fost aleasă procuror-șef al CPI în 2012, aderarea Palestinei la Curte a adus cu sine o decizie capitală. Conform Statutului de la Roma, tratatul care a înființat curtea, CPI își poate exercita jurisdicția doar asupra crimelor comise în statele membre sau de către cetățeni ai acestor state.

Israelul, la fel ca SUA, Rusia și China, nu este membru. După acceptarea Palestinei ca membru al CPI, orice presupuse crime de război – comise de persoane de orice naționalitate – în teritoriile palestiniene ocupate intră acum sub jurisdicția lui Bensouda.

sursa foto: icc-cpi.int

La 16 ianuarie 2015, la câteva săptămâni de la aderarea Palestinei, Bensouda a deschis o examinare preliminară a ceea ce în limbajul juridic al instanței a fost numit „situația din Palestina”. În luna următoare, doi bărbați care reușiseră să obțină adresa privată a procurorului s-au prezentat la domiciliul acesteia din Haga.

Surse familiarizate cu incidentul au declarat că bărbații au refuzat să se identifice la sosire, dar au spus că doreau să îi înmâneze o scrisoare lui Bensouda în numele unei femei germane necunoscute care dorea să îi mulțumească. Plicul conținea sute de dolari în numerar și un bilet cu un număr de telefon israelian.

Surse care au cunoștință de o analiză a CPI privind incidentul au declarat că, deși nu a fost posibilă identificarea bărbaților sau stabilirea deplină a motivelor lor, s-a ajuns la concluzia că a fost probabil un semnal pentru procuror că Israelul știa unde locuiește. CPI a raportat incidentul autorităților olandeze și a pus în aplicare măsuri de securitate suplimentare, instalând camere de supraveghere la domiciliul ei.

Ancheta preliminară a CPI în teritoriile palestiniene a fost unul dintre mai multe astfel de exerciții de constatare a faptelor pe care instanța le întreprindea la momentul respectiv, ca un precursor al unei posibile anchete complete. De asemenea, dosarul lui Bensouda includea nouă anchete complete, inclusiv în ceea ce privește evenimentele din RDC, Kenya și regiunea Darfur din Sudan.

Oficialii din cadrul procuraturii au crezut că instanța este vulnerabilă la activități de spionaj și au introdus măsuri de contra-supraveghere pentru a-și proteja anchetele confidențiale.

În Israel, Consiliul de securitate națională (NSC) al prim-ministrului a mobilizat un răspuns care a implicat agențiile sale de informații. Netanyahu și unii dintre generalii și șefii de spionaj care au autorizat operațiunea au avut un interes personal în rezultatul acesteia.

 

Foto: Facebook Benny Gantz/Benjamin Netanyahu

Spre deosebire de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), un organism al ONU care se ocupă de răspunderea juridică a statelor naționale, CPI este o instanță penală care urmărește persoanele, vizându-i pe cei considerați responsabili de atrocități.

Mai multe surse israeliene au declarat că liderii IDF au dorit ca serviciile de informații militare să se alăture efortului, condus de alte agenții de spionaj, pentru a se asigura că ofițerii de rang înalt pot fi protejați de acuzații. „Ni s-a spus că ofițerilor superiori le este teamă să accepte posturi în Cisiordania, deoarece se tem să nu fie urmăriți penal la Haga”, și-a amintit o sursă.

Doi ofițeri de informații implicați în procurarea de interceptări despre CPI au declarat că biroul primului ministru a manifestat un interes deosebit față de munca lor. Biroul lui Netanyahu, a spus unul dintre ei, ar trimite „domenii de interes” și „instrucțiuni” în legătură cu monitorizarea funcționarilor de la Curte. Un altul l-a descris pe prim-ministru ca fiind „obsedat” de interceptările care fac lumină asupra activităților CPI.

E-mailuri piratate și apeluri monitorizate

Cinci surse familiarizate cu activitățile de informații ale Israelului au declarat că acesta spiona în mod curent convorbirile telefonice purtate de Bensouda și de personalul său cu palestinienii. Blocată de Israel în ceea ce privește accesul în Gaza și în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, CPI a fost obligată să își desfășoare o mare parte din cercetări prin telefon, ceea ce l-a făcut mai susceptibil la supraveghere.

Datorită accesului lor complet la infrastructura de telecomunicații palestiniană, au declarat sursele, agenții de informații au putut capta convorbirile fără a instala programe de spionaj pe dispozitivele oficialului CPI.

„Dacă Fatou Bensouda vorbea cu orice persoană din Cisiordania sau Gaza, atunci acel apel telefonic intra în sistemele [de interceptare]”, a declarat o sursă. O altă sursă a declarat că nu a existat nicio ezitare la nivel intern în ceea ce privește spionarea procurorului, adăugând: „În cazul lui Bensouda, ea este neagră și africană, așa că cui îi pasă?”.

Sistemul de supraveghere nu a captat apelurile dintre funcționarii CPI și oricine din afara Palestinei. Cu toate acestea, mai multe surse au declarat că sistemul a necesitat selectarea activă a numerelor de telefon din străinătate ale oficialilor CPI ale căror apeluri agențiile de informații israeliene au decis să le asculte.

Potrivit unei surse israeliene, o tablă mare dintr-un departament de informații israelian conținea numele a aproximativ 60 de persoane supravegheate – jumătate dintre ele palestinieni și jumătate din alte țări, inclusiv oficiali ONU și personal al CPI.

La Haga, Bensouda și personalul său superior au fost avertizați de consilierii de securitate și prin canale diplomatice că Israelul le monitoriza activitatea. Un fost înalt funcționar al CPI și-a amintit: „Am fost informați că încercau să obțină informații despre stadiul în care ne aflăm cu examinarea preliminară”.

De asemenea, oficialii au luat la cunoștință de amenințări specifice împotriva unui ONG palestinian proeminent, Al-Haq, care era unul dintre cele câteva grupuri palestiniene pentru drepturile omului care trimiteau frecvent informații în cadrul anchetei CPI, adesea în documente lungi care detaliau incidentele pe care doreau să le ia în considerare procurorul. Autoritatea Palestiniană a prezentat dosare similare.

fasia gaza, racheta, rachete, razboi israel, hamas, palestina, bombardamente israeliene, orientul mijlociu, fum, explozie, lovitura, atac aerian, hamas
Sursa foto: Menahem KAHANA / AFP

 

Astfel de documente conțineau adesea informații sensibile, cum ar fi mărturii ale unor potențiali martori. De asemenea, se înțelege că documentele prezentate de Al-Haq au făcut legătura între acuzații specifice de infracțiuni prevăzute în Statutul de la Roma și oficiali de rang înalt, inclusiv șefi ai IDF, directori ai Shin Bet și miniștri ai apărării, precum Benny Gantz.

Ani mai târziu, după ce CPI a deschis o anchetă completă în cazul Palestinei, Gantz a desemnat Al-Haq și alte cinci grupuri pentru drepturile palestinienilor drept „organizații teroriste”, o etichetă care a fost respinsă de mai multe state europene și care a fost considerată ulterior de CIA ca fiind nesusținută de dovezi. Organizațiile au declarat că aceste desemnări au reprezentat un „asalt țintit” împotriva celor care se implică cel mai activ cu CPI.

Potrivit mai multor oficiali actuali și foști ofițeri de informații, atât echipele militare de ofensivă cibernetică, cât și Shin Bet au monitorizat în mod sistematic angajații ONG-urilor palestiniene și ai Autorității Palestiniene care se angajau cu CPI. Două surse de informații au descris modul în care agenții israelieni au spart e-mailurile Al-Haq și ale altor grupuri care comunicau cu biroul lui Bensouda.

Una dintre surse a declarat că Shin Bet a instalat chiar și spyware-ul Pegasus, dezvoltat de NSO Group, din sectorul privat, pe telefoanele mai multor angajați ai ONG-urilor palestiniene, precum și a doi înalți funcționari ai Autorității Palestiniene.

Urmărirea documentelor prezentate de palestinieni în cadrul anchetei CPI a fost considerată ca făcând parte din mandatul Shin Bet, dar unii oficiali ai armatei erau îngrijorați că spionarea unei entități civile străine depășea o limită, deoarece nu prea avea legătură cu operațiunile militare.

„Nu are nimic de-a face cu Hamas, nu are nimic de-a face cu stabilitatea în Cisiordania”, a declarat o sursă militară cu privire la supravegherea CPI. O altă persoană a adăugat: „Ne-am folosit resursele pentru a o spiona pe Fatou Bensouda – nu este ceva legitim de făcut ca serviciu de informații militar”.

Întâlniri secrete cu CPI

Legitimă sau nu, supravegherea CPI și a palestinienilor care prezentau argumente pentru urmărirea penală a israelienilor a oferit guvernului israelian un avantaj într-un canal secret pe care l-a deschis cu biroul procurorului.

Întâlnirile Israelului cu CPI au fost extrem de sensibile: dacă erau făcute publice, acestea puteau submina poziția oficială a guvernului, potrivit căreia acesta nu recunoștea autoritatea Curții.

Potrivit a șase surse familiare cu întâlnirile, acestea au constat într-o delegație de avocați și diplomați guvernamentali de top care au călătorit la Haga. Două dintre surse au declarat că întâlnirile au fost autorizate de Netanyahu.

Delegația israeliană a fost formată din reprezentanți ai ministerului justiției, ai ministerului de externe și ai biroului avocatului general militar. Întâlnirile au avut loc între 2017 și 2019 și au fost conduse de proeminentul avocat și diplomat israelian Tal Becker.

„La început a fost tensionat”, și-a amintit un fost oficial al CPI. „Intram în detalii despre incidente specifice. Le spuneam: „Primim acuzații despre aceste atacuri, aceste omoruri”, iar ei ne furnizau informații„.

O persoană cu cunoștințe directe despre pregătirea Israelului pentru întâlnirile pe canale secundare a declarat că oficialii din Ministerul Justiției au primit informații care au fost culese din interceptările de supraveghere israeliene înainte ca delegațiile să ajungă la Haga. „Avocații care s-au ocupat de această problemă la ministerul justiției aveau o mare sete de informații din partea serviciilor de informații”, a declarat aceasta.

Pentru israelieni, întâlnirile pe canale secundare, deși sensibile, au reprezentat o ocazie unică de a prezenta direct argumentele juridice care contestau jurisdicția procurorului asupra teritoriilor palestiniene.

De asemenea, aceștia au încercat să convingă procurorul că, în ciuda unui istoric extrem de discutabil al armatei israeliene în ceea ce privește investigarea neregulilor din rândurile sale, aceasta are proceduri solide pentru ca forțele sale armate să fie trase la răspundere.

Aceasta a fost o problemă critică pentru Israel. Un principiu de bază al CPI, cunoscut sub numele de complementaritate, împiedică procurorul să investigheze sau să judece persoane dacă acestea fac obiectul unor investigații sau proceduri penale credibile la nivel de stat.

Agenților de supraveghere israelieni li s-a cerut să afle ce incidente specifice ar putea face parte dintr-o viitoare urmărire penală la CPI, au declarat mai multe surse, pentru a permite organelor de anchetă israeliene să „deschidă anchete retroactiv” în aceleași cazuri.

„În cazul în care materialele erau transferate la CPI, trebuia să înțelegem exact despre ce este vorba, pentru a ne asigura că IDF le investiga independent și suficient pentru a putea pretinde complementaritatea”, a explicat o sursă.

Întâlnirile pe canale secundare ale Israelului cu CPI s-au încheiat în decembrie 2019, când Bensouda, anunțând finalul examinării sale preliminare, a declarat că, în opinia sa, există o „bază rezonabilă” pentru a concluziona că atât Israelul, cât și grupările armate palestiniene au comis crime de război în teritoriile ocupate.

A fost un eșec semnificativ pentru liderii Israelului, deși ar fi putut fi mai rău. Într-o mișcare pe care unii membri ai guvernului au considerat-o drept o justificare parțială a eforturilor de lobby ale Israelului, Bensouda nu a lansat o investigație oficială.

În schimb, ea a anunțat că va cere unui grup de judecători ai CPI să se pronunțe asupra chestiunii controversate a jurisdicției Curții asupra teritoriilor palestiniene, din cauza „problemelor juridice și factuale unice și foarte contestate”.

Cu toate acestea, Bensouda a precizat că este dispusă să deschidă o anchetă completă dacă judecătorii îi dau undă verde. În acest context, Israelul și-a intensificat campania împotriva CPI și a apelat la șeful său de top al spionajului pentru a o presa personal pe Bensouda.

Amenințări personale și o „campanie de defăimare”

Între sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2021, în timp ce camera preliminară examina chestiunile jurisdicționale, directorul Mossadului, Yossi Cohen, și-a intensificat eforturile de a o convinge pe Bensouda să nu continue ancheta.

Contactele lui Cohen cu Bensouda – care au fost descrise pentru The Guardian de patru persoane familiare cu relatările procurorului despre interacțiuni, precum și de surse informate cu privire la operațiunea Mossad – au început cu câțiva ani înainte.

Într-una dintre primele întâlniri, Cohen a surprins-o pe Bensouda când și-a făcut o apariție neașteptată la o întâlnire oficială pe care procurorul o avea cu președintele de atunci al RDC, Joseph Kabila, într-un apartament de hotel din New York.

Surse familiare cu întâlnirea au declarat că, după ce personalul lui Bensouda a fost rugat să părăsească încăperea, directorul Mossad a apărut brusc din spatele unei uși, într-o „ambuscadă” atent coregrafiată.

După incidentul de la New York, Cohen a insistat să o contacteze pe procuror, prezentându-se neanunțat și supunând-o la apeluri nedorite. Deși inițial amiabil, au declarat sursele, comportamentul lui Cohen a devenit din ce în ce mai amenințător și intimidant.

Un aliat apropiat al lui Netanyahu la acea vreme, Cohen era un maestru veteran al spionajului Mossad și își câștigase o reputație în cadrul serviciului ca fiind un recrutor abil de agenți cu experiență în cultivarea oficialilor de nivel înalt din guvernele străine.

Relatările despre întâlnirile sale secrete cu Bensouda descriu o imagine în care acesta a încercat să „construiască o relație” cu procurorul în timp ce încerca să o descurajeze să continue o investigație care, dacă ar fi continuat, ar fi putut implica înalți oficiali israelieni.

Trei surse informate cu privire la activitățile lui Cohen au declarat că au înțeles că șeful spionajului a încercat să o recruteze pe Bensouda pentru a se conforma cererilor Israelului în perioada în care aceasta aștepta o decizie din partea camerei preliminare.

Acestea au spus că a devenit mai amenințător după ce a început să realizeze că procurorul nu va fi convins să renunțe la anchetă. La un moment dat, Cohen ar fi făcut comentarii cu privire la securitatea lui Bensouda și amenințări abia voalate cu privire la consecințele asupra carierei acesteia dacă ar fi continuat. Contactați de The Guardian, Cohen și Kabila nu au răspuns la solicitările de comentarii. Bensouda a refuzat să comenteze.

Când a fost procuror, Bensouda a dezvăluit în mod oficial întâlnirile sale cu Cohen unui grup restrâns din cadrul CPI, cu intenția de a consemna convingerea sa că a fost „amenințată personal”, au declarat surse familiare cu aceste dezvăluiri.

Acesta nu a fost singurul mod în care Israelul a încercat să exercite presiuni asupra procurorului. Aproximativ în același timp, oficialii CPI au descoperit detalii despre ceea ce sursele au descris ca fiind o „campanie de defăimare” diplomatică, referitoare în parte la un membru apropiat al familiei.

Potrivit mai multor surse, Mossadul a obținut o serie de materiale, inclusiv transcrieri ale unei aparente operațiuni sub acoperire împotriva soțului lui Bensouda. Originile materialelor – și dacă acestea erau autentice – rămân neclare.

Cu toate acestea, elemente ale informațiilor au fost distribuite de Israel printre oficialii diplomatici occidentali, au declarat sursele, într-o încercare eșuată de a o discredita pe procurorul-șef. O persoană informată cu privire la această campanie a declarat că aceasta a avut puțină influență în rândul diplomaților și că a reprezentat o încercare disperată de a „păta” reputația lui Bensouda.

Campania lui Trump împotriva CPI

În martie 2020, la trei luni după ce Bensouda a trimis cazul Palestinei la camera preliminară, o delegație a guvernului israelian ar fi purtat discuții la Washington cu înalți oficiali americani despre „o luptă comună israeliano-americană” împotriva CPI.

Un oficial israelian din serviciile de informații a declarat că aceștia consideră că administrația lui Donald Trump este mai cooperantă decât cea a predecesorului său democrat. Israelienii s-au simțit suficient de confortabil pentru a cere informații de la serviciile de informații americane despre Bensouda, o solicitare despre care sursa a spus că ar fi fost „imposibilă” în timpul mandatului lui Barack Obama.

 

donald trump
Photo by Adam GRAY / AFP

Cu câteva zile înainte de întâlnirile de la Washington, Bensouda primise autorizația judecătorilor CPI de a continua o anchetă separată privind crimele de război din Afganistan comise de talibani și de personalul militar afgan și american.

Temându-se că forțele armate americane vor fi urmărite penal, administrația Trump s-a angajat în propria campanie agresivă împotriva CPI, care a culminat în vara anului 2020 cu impunerea de sancțiuni economice americane împotriva lui Bensouda și a unuia dintre principalii săi funcționari.

În rândul funcționarilor CPI, se credea că restricțiile financiare și de viză impuse de SUA personalului Curții se refereau atât la ancheta privind Palestina, cât și la cazul Afganistanului. Doi foști funcționari ai CPI au declarat că înalți oficiali israelieni le-au indicat în mod expres că Israelul și SUA colaborează.

În cadrul unei conferințe de presă din luna iunie a aceluiași an, înalte personalități ale administrației Trump și-au semnalat intenția de a impune sancțiuni împotriva funcționarilor CPI, anunțând că au primit informații nespecificate despre „corupție financiară și abuzuri la cele mai înalte niveluri ale biroului procurorului”.

Pe lângă faptul că a făcut referire la cazul Afganistanului, Mike Pompeo, secretarul de stat al lui Trump, a legat măsurile americane de cazul Palestinei. „Este clar că CPI nu face decât să pună Israelul în [vizor] în scopuri pur politice”, a declarat el. Câteva luni mai târziu, Pompeo a acuzat-o pe Bensouda că „s-a implicat în acte de corupție în beneficiul său personal”.

SUA nu a furnizat niciodată în mod public informații care să susțină această acuzație, iar Joe Biden a ridicat sancțiunile la câteva luni după ce a intrat la Casa Albă.

Dar, la vremea respectivă, Bensouda s-a confruntat cu presiuni tot mai mari din cauza unui efort aparent concertat în culise de către cei doi aliați puternici. În calitate de cetățean gambian, ea nu se bucura de protecția politică de care beneficiau alți colegi de la CPI din țările occidentale în virtutea cetățeniei lor. O fostă sursă a CPI a declarat că acest lucru a lăsat-o „vulnerabilă și izolată”.

Activitățile lui Cohen, au declarat sursele, au fost deosebit de îngrijorătoare pentru procuror și au determinat-o să se teamă pentru siguranța sa personală. Atunci când camera preliminară a confirmat în cele din urmă că CPI are jurisdicție în Palestina, în februarie 2021, unii din cadrul CPI au crezut chiar că Bensouda ar trebui să lase decizia finală de a deschide o anchetă completă succesorului său.

Cu toate acestea, la 3 martie, cu câteva luni înainte de încheierea mandatului său de nouă ani, Bensouda a anunțat deschiderea unei anchete complete în cazul Palestinei, punând în mișcare un proces care ar putea duce la acuzații penale, deși a avertizat că următoarea etapă ar putea dura ceva timp.

„Orice investigație întreprinsă de birou va fi efectuată în mod independent, imparțial și obiectiv, fără teamă sau favoruri”, a spus ea. „Atât victimelor palestiniene, cât și celor israeliene și comunităților afectate, le recomandăm răbdare.”

Khan anunță mandatele de arestare

Când Khan a preluat conducerea biroului procurorului CPI în iunie 2021, a moștenit o anchetă despre care a spus ulterior că „se află pe falia San Andreas a politicii internaționale și a intereselor strategice”.

Pe măsură ce a preluat funcția, alte anchete – inclusiv cu privire la evenimente din Filipine, RDC, Afganistan și Bangladesh – au concurat pentru atenția sa, iar în martie 2022, la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, a deschis o anchetă de profil înalt privind presupusele crime de război rusești.

Inițial, ancheta privind Palestina, sensibilă din punct de vedere politic, nu a fost tratată ca o prioritate de către echipa procurorului britanic, au declarat surse familiare cu cazul. Una dintre ele a spus că a fost de fapt „pe raft” – dar biroul lui Khan contestă acest lucru și spune că a înființat o echipă de investigație dedicată pentru a duce ancheta mai departe.

În Israel, avocații de top ai guvernului îl considerau pe Khan – care îi apărase anterior pe sefi de război precum fostul președinte liberian Charles Taylor – un procuror mai prudent decât Bensouda. Un fost oficial israelian de rang înalt a declarat că exista „mult respect” pentru Khan, spre deosebire de predecesorul său. Numirea sa la tribunal a fost văzută ca un „motiv de optimism”, au spus aceștia, dar au adăugat că atacul din 7 octombrie „a schimbat această realitate”.

Asaltul Hamas asupra sudului Israelului, în care militanții palestinieni au ucis aproape 1.200 de israelieni și au răpit aproximativ 250 de persoane, a implicat în mod clar crime de război indiscutabile. La fel, în opinia multor experți juridici, și atacul ulterior al Israelului asupra Gaza, care se estimează că a ucis peste 35.000 de persoane și a adus teritoriul în pragul foametei prin obstrucționarea ajutorului umanitar de către Israel.

 

bombardamente gaza israel
Sursa Foto: X

Până la sfârșitul celei de-a treia săptămâni de bombardament israelian asupra Gaza, Khan se afla pe teren la punctul de trecere a frontierei Rafah. Ulterior, el a efectuat vizite în Cisiordania și în sudul Israelului, unde a fost invitat să se întâlnească cu supraviețuitori ai atacului din 7 octombrie și cu rudele persoanelor care au fost ucise.

În februarie 2024, Khan a emis o declarație cu o formulare fermă pe care consilierii juridici ai lui Netanyahu au interpretat-o ca pe un semn de rău augur. În postarea de pe X, el a avertizat, de fapt, Israelul să nu lanseze un asalt asupra Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, unde se adăposteau peste 1 milion de persoane strămutate la acea vreme.

„Sunt profund îngrijorat de bombardamentele raportate și de potențiala incursiune terestră a forțelor israeliene în Rafah”, a scris el. „Cei care nu respectă legea nu ar trebui să se plângă mai târziu, atunci când biroul meu ia măsuri.”

Comentariile au stârnit îngrijorare în cadrul guvernului israelian, deoarece păreau să se abată de la declarațiile sale anterioare despre război, pe care oficialii le considerau prudente și liniștitoare. „Acest tweet ne-a surprins foarte mult”, a declarat un oficial de rang înalt.

Îngrijorările din Israel cu privire la intențiile lui Khan au escaladat luna trecută, când guvernul a informat presa că, în opinia sa, procurorul avea în vedere mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a altor oficiali de rang înalt, precum Yoav Gallant.

Serviciile de informații israeliene au interceptat e-mailuri, atașamente și mesaje text de la Khan și de la alți oficiali din biroul său. „Subiectul CPI a urcat pe scara priorităților pentru serviciile de informații israeliene”, a declarat o sursă din serviciile de informații.

Prin intermediul comunicațiilor interceptate, Israelul a stabilit că Khan se gândea la un moment dat să intre în Gaza prin Egipt și dorea asistență urgentă pentru a face acest lucru „fără permisiunea Israelului”.

O altă evaluare a serviciilor de informații israeliene, care a circulat pe scară largă în comunitatea serviciilor de informații, s-a bazat pe supravegherea unei convorbiri între doi politicieni palestinieni. Unul dintre ei a declarat că Khan a indicat că o cerere de mandate de arestare a liderilor israelieni ar putea fi iminentă, dar a avertizat că se află „sub o presiune enormă din partea Statelor Unite”.

În acest context, Netanyahu a făcut o serie de declarații publice prin care a avertizat că o cerere de mandat de arestare ar putea fi iminentă. El a făcut apel la „liderii lumii libere să se opună ferm CPI” și „să folosească toate mijloacele de care dispun pentru a opri această mișcare periculoasă”.

El a adăugat: „Etichetarea liderilor și soldaților israelieni ca fiind criminali de război va turna combustibil pe focul antisemitismului”. La Washington, senatori republicani de rang înalt din SUA i-au trimis deja o scrisoare de amenințare lui Khan cu un avertisment clar: „Luați în vizor Israelul și noi vă vom lua în vizor pe dumneavoastră.”

 

Curtea Penală Internațională
Sursa foto: Wikimedia Commons / Hypergio

Între timp, CPI și-a consolidat securitatea prin controale regulate ale birourilor procurorului, verificări de securitate ale dispozitivelor, zone fără telefoane, evaluări săptămânale ale amenințărilor și introducerea de echipamente specializate. Un purtător de cuvânt al CPI a declarat că biroul lui Khan a fost supus la „mai multe forme de amenințări și comunicări care ar putea fi considerate încercări de a influența în mod nejustificat activitățile sale”.

Khan a dezvăluit recent, într-un interviu acordat CNN, că unii lideri aleși au fost „foarte tranșanți” cu el în timp ce se pregătea să emită mandate de arestare. „«Acest tribunal este construit pentru Africa și pentru huligani ca Putin», asta mi-a spus un lider de rang înalt”.

În ciuda presiunilor, Khan, la fel ca predecesorul său la procuratură, a ales să meargă mai departe. Săptămâna trecută, Khan a anunțat că solicită mandate de arestare pentru Netanyahu și Gallant, alături de trei lideri Hamas pentru crime de război și crime împotriva umanității.

El a declarat că premierul și ministrul apărării israelian au fost acuzați de responsabilitate pentru exterminare, înfometare, refuzul furnizării de ajutoare umanitare și țintirea deliberată a civililor.

Stând la un pupitru cu doi dintre procurorii săi de top – unul american, celălalt britanic – alături de el, Khan a declarat că a spus în repetate rânduri că a cerut Israelului să ia măsuri urgente pentru a respecta dreptul umanitar.

„Am subliniat în mod special că înfometarea ca metodă de război și refuzul ajutorului umanitar constituie infracțiuni prevăzute de Statutul de la Roma. Nu aș fi putut fi mai clar”, a spus el. „Așa cum am subliniat, de asemenea, în mod repetat în declarațiile mele publice, cei care nu respectă legea nu ar trebui să se plângă mai târziu, atunci când biroul meu ia măsuri. Acea zi a venit”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Netanyahu a fost votat de israelieni.
    Israelul condus de Netanyahu e o organizație teroristă, la fel ca Hamas.