G4Media.ro

Spania și UE vor semna un acord privind migrația cu Mauritania, în…

Photo by JOHN WESSELS / AFP

Spania și UE vor semna un acord privind migrația cu Mauritania, în contextul creșterii traficului de persoane: În ianuarie, peste 7.000 de persoane au folosit ruta dintre Africa de Vest și Insulele Canare

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul spaniol, Pedro Sánchez, au zburat în Mauritania pentru a semna o serie de acorduri privind migrația și energia, în timp ce datele arată că a avut loc o creștere a operațiunilor de trafic de persoane către Insulele Canare, transmite The Guardian. Luna trecută, peste 7.000 de persoane au folosit ruta dintre Africa de Vest și Insulele Canare, în creștere față de 500 în ianuarie anul trecut.

Se așteaptă ca cifrele care vor fi publicate în curând de Frontex, agenția de frontieră a UE, să arate că numărul persoanelor care își riscă viața făcând călătoria periculoasă de pe coastele Africii de Vest către insulele spaniole a crescut dramatic în ultimul an.

Liderii UE se vor întâlni joi dimineață cu președintele Mauritaniei, Mohamed Ould Ghazouani, pentru a „discuta despre securitate, migrație și stabilitate în regiunea Sahel”, se arată într-un comunicat.

Țara din vestul Africii, împreună cu vecinul său din sud, Senegal, este un punct de îmbarcare important pentru mii de persoane care încearcă să ajungă în Insulele Canare. Sursele spun că această rută este acum „cea mai activă” pentru traficanții de persoane care atrag oamenii în călătorii cu risc ridicat către UE.

Datele arată că, în ianuarie, 7.270 de persoane au fost trecute ilegal prin această porțiune de 900 de mile de apă, față de 566 în aceeași lună în 2023, a declarat săptămâna trecută ministerul spaniol de interne.

Anul trecut, Frontex a înregistrat 380.000 de treceri neregulamentare ale frontierei, cel mai mare număr din 2016 încoace.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...