G4Media.ro

Spania îşi revine treptat după furtuna de zăpadă istorică. Autostrăzile importante au…

Spania îşi revine treptat după furtuna de zăpadă istorică. Autostrăzile importante au fost redeschise, dar traficul este în continuare perturbat pe 349 de drumuri. Şcolile şi universităţile din regiunea Madrid se își vor relua activitatea abia miercuri

La o săptămână de la o furtună de iarnă istorică, o mare parte din Spania, începând cu Madridul şi regiunea sa (centru), continuă să se lupte cu zăpada şi gheaţa, dificil de îndepărtat pe fondul unui val de frig intens, relatează vineri AFP.

Euforia luptelor cu bulgări de zăpadă şi a plimbărilor cu schiurile pe străzile capitalei a fost înlocuită de o îngrijorare cu privire la riscurile de accidente şi la costurile daunelor provocate de intemperii în condiţiile unei economii deja devastate de COVID-19, în timp ce autorităţile sunt sub presiune pentru a termina cât mai curând posibil operaţiunile de degajare a căilor rutiere în continuare blocate.

Temperaturile nocturne cuprinse între minus 10 grade Celsius şi minus 20 de grade Celsius vor persista până miercuri în mare parte din interiorul peninsulei, a avertizat Agenţia Naţională de Meteorologie (AEMET) din Spania.

Cu toate că circulaţia pe autostrăzile importante a fost redeschisă, traficul este în continuare perturbat pe 349 de drumuri, au indicat autorităţile.

La Madrid, numeroase trotuare erau vineri acoperite în continuare de un strat gros de zăpadă întărită care s-a transformat în gheaţă sub efectul îngheţului.

Circulaţia pe străzile mici a rămas dificilă pentru pietoni, odată ce aceştia se îndepărtează de zona centrală şi de arterele principale, astfel că numeroşi locuitori înarmaţi cu lopeţi, dar şi militari mobilizaţi de urgenţă, s-au străduit să îndepărteze zăpada şi gheaţa.

Şcolile şi universităţile din regiunea Madrid se vor redeschide abia miercuri, şi nu luni cum era planificat, a anunţat vineri municipalitatea, care a solicitat guvernului să declare stare de dezastru natural care ar permite acoperirea costurilor daunelor.

Primăria Capitalei, condusă de Partidul Popular spaniol (conservator, de opoziţie) estimează daunele provocate de furtuna Filomena la 1,4 miliarde de euro.

Guvernul central al socialistului Pedro Sanchez a decis să aştepte finalizarea evaluării daunelor înainte de a se pronunţa, a indicat ministrul Transporturilor, José Luis Abalos.

În ceea ce priveşte traficul aerian, aeroportul Madrid-Barajas, închis pentru 48 de ore weekendul trecut, a operat vineri 90% din zborurile programate.

Sursa: Agerpres

Foto: Furtuna de zăpadă Filomena în Spania / Sursa: Facebook / Spainweather

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Hahaha. Au autostrazi, hahaha. Dacă nu le-a zis partidul ca nu se pot face ca poate vine zapada peste ele, acum trag ponoasele

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.