G4Media.ro

Spania comemorează cinci ani de la atentatele jihadiste din Catalonia. Un moment…

Sursa: News.ro

Spania comemorează cinci ani de la atentatele jihadiste din Catalonia. Un moment de reculegere la Barcelona, perturbat de o mână de manifestanţi separatişti care pretind că statul spaniol se află în spatele atacurilor

Sute de persoane au participat miercuri, în centrul Barcelonei, la o scurtă ceremonie care a marcat cinci ani de la cele două atentate comise de o celulă jihadistă, soldate cu 19 morţăi şi 140 de răniţi, relatează AFP, transmite News.ro

Aceste atacuri, revendicate în numele Statului Islamic (SI), au fost comise de zece tineri marocani radicalizaţi de către un imam.

Mulţimea a păstrat un moment de reculegere – pertubat de o mână de protestatari – pe bulevardul Las Rambla, o mare arteră în metropola catalană, unde a avut loc cel mai sângeros dintre aceste atentate, soldat cu 14 morţi.

Rude ale mai multor victime şi oficiali au depus, pe o muzică tradiţională catalană, garoafe albe la placa comemorativă de pe trotuar.

Guvernul central a fost reprezentat de doi miniştri – Raquel Sánchez (Transporturi) şi Miquel Iceta (Cultură şi Sport) -, alături de şeful Guvernului regional al Cataloniei, separatistul Pere Aragones şi primarul Barcelonei Ada Colau.

Premierul socialist Pedro Sanchez, aflat în concediu, a postat un tweet în care îşi îndeamnă compatrioţii să rămână ”uniţi pentru libertate şi un trai comun”.

”În august 2017, Barcelona şi Cambrils”, o staţiune balneară situată 100 de kilometri mai la sud, ”au suferit ura şi terorismul pe străzile lor”, declară el.

”După cinci ani ne amintim victimele acestor atentate şi continuăm să construim un viitor în pace”, adaugă el.

Ada Colau afirmă, într-un interviu acordat televiziunii naţionale, că 17 august nu va mai fi niciodată o zi ca celelalte la barcelona.

”Acum, pe 17 august ne trezim cu un nod în stomac”, spune ea.

Primul atentat a avut loc pe bulevardul Las Ramblas, unde un camion a intrat în mulţime şi a ucis 14 oameni, majoritatea turişti străini. Cea mai tânără victimă avea trei ani.

După acest atac, şoferul a ucis un automobilist şi i-a furat maşina. El a fost ucis prin împuşcare de către poliţie trei zile mai târziu, la 30 de kilometri nord de Barcelona.

La câteva ore după acest masacru, alţi cinci membri ai celulei au comis un al doilea atac, la malul mării, la Cambrils, unde au răsturnat mai multe persoane cu un vehicul, după care au înjunghiat motal o femeie.

Trei supravieţuitori ai celulei jihadiste au fost condamnaţi la pedepse de opt, 46 şi 53 de ani de închisoare.

Însă, luna trecută, un tribunal a redus, în apel, cu zece ani, pedepsele principalilor doi condamnaţi şi a sublinait că, potrivit legislaţiei spaniole, pedepsele pe care le ispăşesc nu pot depăşi 20 de ani de detenţie.

Al treilea condamnat a fost eliberat în sepembrie 2021.

Momentul de reculegere a fost perturbat de sloganuri şi strigăte ale câtorva manifestanţi care agitau pancarte prin care cereau ”adevărul”.

Ei au răspuns unui apel al unor asociaţii separatiste care pretind că statul spaniol se află în spatele dublului atentat.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. spania importa in continuare jihadisti cu miile. Bafta mare.

  2. ca sa fie clar:
    „Al treilea condamnat a fost eliberat în sepembrie 2021.”