G4Media.ro

Soprana Angela Gheorghiu, scrisoare către Gabriela Firea: Am refuzat cheia și cetățenia…

Soprana Angela Gheorghiu, scrisoare către Gabriela Firea: Am refuzat cheia și cetățenia de onoare a Bucureștiului. Am simtit că munca și notorietatea mea vor fi instrumentalizate de către dumneavoastră

Soprana Angela Gheorghiu relatează într-o postare pe Facebook că a refuzat cheia și titlul de cetățean de onoare oferite de primarul Gabriela Firea în două ocazii în 2017. ”Am simtit atunci ca munca si notorietatea mea vor fi instrumentalizate de catre dumneavoastra si de aceea am refuzat”, scrie soprana pe Facebook.

Postarea vine pe fondul evenimentului de luni de la Arena Națională, unde Gabriela Firea a fost huiduită copios de public când i-a înmânat Simonei Halep cheia Capitalei și o diplomă.

Postarea completă a Angelei Gheorghiu (sursa):

Sunt profund deziluzionata, stimata doamna primar al orasului Bucuresti, pentru ca ati continuat sa va folositi de numele unor mari personalitati, oferindu-le cheia si cetatenia de onoare a Bucurestiului.

Avand o cariera mondiala din anul 1990 pana astazi, sunt si eu un exemplu pentru elita si intelectualii din Romania ce nu se lasa instrumentalizati de dumneavoastra; da, tin sa subliniez ca am refuzat cheia si cetatenia de onoare a orasului Bucuresti in septembrie 2017 cu ocazia concertului meu, oferit de catre primaria orasului Bucuresti publicului din Romania. Am refuzat aceste onoruri si pe data de 1 decembrie 2017, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. V-am trimis chiar atunci, pe 1 decembrie 2017, un e-mail cu o scuza, crezand sincer ca va urma sa imi oferiti aceste distinctii doar pentru ceea ce reprezint in lumea artei internationale si nu pentru a va putea folosi de numele meu pentru imaginea politica a domniei voastre. Am simtit atunci ca munca si notorietatea mea vor fi instrumentalizate de catre dumneavoastra si de aceea am refuzat.

Apoi am aflat ca in aceeasi zi de 1 decembrie ati oferit cheia si cetatenia de onoare a Bucurestiului acelor sase personalitati romanesti, ce v-au raspuns afirmativ, ca la comanda. Ce au simtit oare acele 6 personalitati, care au fost invitate in aceeasi zi, in dimineata zilei de 1 decembrie, pentru a fi onorate, pe fuga, in locul meu, in ciuda lungilor cariere ce le-au avut, nu stiu.

Mi-am dorit intotdeauna si inca imi doresc ca aceste onoruri primite din partea tarii mele sa imi fie oferite numai si numai pentru munca mea si pentru daruirea mea intru arta, pentru cariera ce am avut-o pe intreg mapamondul de 28 de ani. Exista multe metode de a onora un artist.

Invit pe toti politicienii romani sa se poarte cuviincios si sa nu se mai serveasca niciodata pentru interesele lor marunte politice de marile personalitati din Romania ce obtin mari succese si victorii!

Nu este elegant ca un om politic sa se serveasca in mod public de talentul, succesul si mai ales de munca unei personalitati artistice mondiale. Tin foarte mult sa va asigur ca exista si oameni care tin la demnitatea si la munca lor, dand dovada de o coloana vertebrala solida si care sunt extremi de atenti la imaginea, asocierea si onorabilitatea muncii lor. Recomand fiecarei personalitati in Romania ca in viitor sa cumpaneasca foarte bine inainte de a accepta o astfel de recunoastere.

Angela Gheorghiu

Foto: Pagina de Facebook Angela Gheorghiu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

 1. Zilele PSD-ului, a celor de la ALDE si UDMR (adica a fratiei coruptiei) sunt numarate. Romania se trezeste, pazea Dragneo!

  • pai i-au avertizat sa nu organizeze mitinguri ceausiste ca o sa iasa adevarul la lumina, in piata in fata multimii nu e ca la antena3 unde totul e regizat

 2. sunteti mult prea eleganta si politicoasa in exprimare stimata doamna Gheorghiu,
  Nu uitati cui va adresati…

 3. Cu adinca admiratie, Felicitari!

 4. O doamnă.

 5. Beneficiu de inventar , atat o duce mintea pe dna. Primar ! Ce poate oferi ? O promisiune , O cheie si O cetatenie a orasului ( ipotetica ) , si multe sperante desarte ! Daca ea nu are nume , este grozav sa te folosesti de numele personalitatilor autohtone ! Fara autorizatie , desigur ! Si fara rusine !

 6. Ma bucur sa citesc aceste vorbe. Recunosc ca in momentul in care Firea a trecut la „discursul” ei pentru Simona, arena incepand sa huiduie, am sperat ca Simona o va lasa cu mana tinand cheia Bucurestiului intansa, poat chiar spunand – Ciuma rosie. Din nefericire Simona se lasa instrumentalizata cu toata ca este jignita prin refuzul de a-si arata trofeul intr-o piata mare a Bucurestiului. Sper ca nu are gandire a la Tiriac sau Nastase.

  • Greşit! Simona a fost pusă într-o situaţie delicată la extrem: nu putea s-o lase cu mâna întinsă pe primăriţă în faţa atâtor bucureşteni. Sigur a fost luată prin surprindere de şmechera de Firea! Dacă aţi fost atent, totul s-a făcut în mare grabă, pe tiparul „hai, na-ţi-o şi p-asta!” (de cheie zic). Oribil. Lumea din tribune era siderată. Totul n-a durat nici măcar un minut.

  • D-le , Simona nu putea face acest gest deoarece ea este manageriata de Tiriac, omul care dintre un hot si un prost …il prefera pe hot(restul intelegeti d-stra)!
   D-na Gheorghiu este de alt calibru intelectual, se invarte in alte medii, ea isi doreste mult mai mult pt. tara ei…peste cativa ani si Simona va gandi la fel, ea este la inceput, este putin debusolata, sfatuitorii sunt falsi, parintii ei sunt intre ciocan si nicovala( pt care avem tot respectul, fiica lor este creatia muncii lor, au muncit din rasputeri calauzindu-si copilul spre performanta).
   Una peste alta politrucii( care in viata lor nu au realizat nimic prin propria munca, ci doar au dat cu clanta) au stricat ,un pic ,farmecul acestei munci titanice a Simonei Halep!

  • Simona este o copila exceptionala, cu prea mult bun simt in fata FIREI. Normal ca trebuia sa refuze aceste „onoruri” din partea unei neica nimeni care vrea sa castige ceva notorietate tot prin furt, asa cum stiu comunistii noi, lipindu-se de cei ce au ajuns cineva prin munca lor.

 7. Gestul sopranei Angelei Gheorghiu, de a refuza cheia și titlul de cetățean de onoare oferite de primarul Gabriela Firea în două ocazii în 2017, este scânteia de conştiinţă şi de frecvenţă înaltă pe Scala Conştiinţei sau Piramidei Conştiinţei, o dovadă de curaj, de iubire de ţară şi de demnitate naţională, ce ar trebui urmat şi de alte mari personalităţi culturale şi ştiinţifice.
  Arta-transformării este felul lui Dumnezeu de a se descoperii omului în jocul lui cu cerul şi cu oamenii, în speţă cu oamenii de la Zeii Cei Mari de la Dunăre.
  Conştiinţa şi recunoaşterea valorilor, naţionale şi universale, sânt elementele fundamentale ale fiecărui popor. Însă, inconştienţa este o ţară, o patrie, conştiinţa, un exil. Iar eternitatea României este chiar Cheia cu care vom şti (sau nu vom şti) cum să intrăm în istoria culturii universale, în civilizaţia occidentală, care e Civilizaţia Iubirii, prin acest exil perpetuum care se cheamă revoluţia conştiinţei de frecvenţă înaltă pe “Scala Conştiinţei” sau “Piramidei Conştiinţei”. (Să ne ferim să uita asta vreodată!)
  “Cultura este puterea popoarelor”, ne spune Mihai Eminescu.
  “Un popor fără cultură dispare din istorie. Fiecare popor are dreptul odată în istorie să devină o mare naţiune ne spune Emil Cioran.
  Un popor fără istorie dispare din cultura universală. Iar istoria adevarată este stiinţa faptelor care nu se repetă.
  În acest moment greu al istoriei celei mai mari înşelătorii umane, cheia României eterne, şi implicit a Europei naţiunilor, se află în conştiinţa înaltă a oamenilor de cultură.
  Fac un apel la toţi oamenii de cultură, naţională şi universală, să predea Cheia (“cheia hermeneutică”) Atlanţilor din “fortăreţa carpatică”, nu lemurienilor care vorbesc limba maru, având rădăcina în sanscrita şi ebraica veche.
  Vă cer lucrul acesta, pentru că istoria culturii universale, care se făureşte şi se scrie, în chiar clipa aceasta, pe cerul deschis acum în toate sensurile posibile, ne spune că lemurienii au fost (şi încă mai sunt) cei care au oprit evoluţia universului pe Scara Creaturală, respectiv: evoluţia naturală în ştiinţa viului, ştiinţa “luminii vii”, şi implicit evoluţia popoarelor sărace înghiţite în sfera de putere a Timpurilor Moderne.
  Drum drept spre Lumina Vie! Spre Arta-transformării PPC-EFB! Primul Principiu Cosmic din care s-au ivit în copilăria umanităţii cei trei eoni distincţi primordiali: Existenţa, Forma şi Beatitudinea !

 8. Umblând prin lume, colo prin 2.000-2.001, mai cu treabă sau fără, îmi sorbeam cafeaua într-un bar nu prea aglomerat și cochet. Cred că proprietarul era bolnav după curat, lucios și aliniat. Avea presa zilei așa că am aruncat o privire asupra titlurilor. Pe un sfert din prima pagină, surpriză, Alina Gheorghiu concertează ora … sala … articolul continua pe pagina a II-a. După scurte întrebări; cum merge treaba, ai văzut ce a făcut celălalt și văzând că citesc presa cu relativă regularitate, ba chiar am o opinie mă,întreabă … ,,De unde ești ?” Am zis zâmbind ,,De unde este femeia asta ?” și în același timp îi arătăm prima pagină a ziarului. Se apropie de ziar concentrat să vadă ce îi arăt și exclamă ,,Aaa, ești din România, am luat luat 3 bilete, mă duc cu nevasta și cu fiică-mea.” După care adaugă ,, Îi un pic cam pretențioasă, odată nu-i place cum sună nu știu care instrument altă dată unde stă celălalt. Dar îmi place.” Vaaai, în ce m-am băgat ? Omul ăsta o cunoștea, îi urmărea muzica iar eu … Îi spun că lucrurile astea le pot simți doar artiștii adevărați, așa ca să ies din capcana pe care mi-am întinso singur. Îmi zice ,,Da, așa este” Fac pe grăbitul mă uit la ceasul de la telefon … Salutare, ne vedem.
  Scuzați ignorantul doamna Alina Gheorghiu.
  Felicitări (încă odată) pentru atitudinea față de primarul actual al capitalei. O persoană care urmărește prin toate mijloacele să căpușeze buna imagine a oricărui talent.

 9. Angela Gheorghiu nu Alin. Corectorul …

 10. Simona Halep are nevoie de recunoasterea din partea PSD si de cheile orasului Bucuresti oferite de Firea la fel cum Iisus are nevoie de recunoasterea din partea zelotilor si fariseilor si cheile Ierusalimului si ale Templului din partea lui Barabas!

 11. Doamnă Angela Gheorghiu este adevărat că ați reconsiderat oferta, dar acest lucru s-a petrecut după ce primarul Bucureștiului v-a dat de înțeles că nu vă poate satisface cererea de a interveni pentru a vă scuti de obligațiile financiare față de primăria sectorului 6.

 12. Citisem comentariul lui Ionica si mi am amintit de o situatie asemanatoare prin care am trecut si eu.
  Locuiesc in Dublin de ceva ani si lucrez ca si taximetrist. Una din intrebarile localniciilor este de unde esti? Cind i am spus ca sunt din Romania mi-a zis ca merge la concertul Alinei Gheorghiu din Dublin care era programat cam intr o jumatate de an de la data respectiva.
  Atunci eu am zis ca ar trebui sa merg si eu…. insa ea mi a spus ca concertul e sold out…. cu sase luni inainte!!!!
  Inca mai avem oameni de valoare dar daca vom continua in ritmul asta riscam sa pierdem tot.

 13. De ce stimabilo nu ai refuzat si onorariul de 120.000 de euro?