G4Media.ro

UDMR a câștigat Primăria Târgu Mureș /Marea bătălie pentru Primăria Târgu Mureș…

UDMR a câștigat Primăria Târgu Mureș /Marea bătălie pentru Primăria Târgu Mureș s-a dat între UDMR și PNL/ Soós Zoltán: Am votat pentru schimbare

UPDATE: 23.00 Potrivit informațiilor G4Media, confirmate de surse din PNL și Pro România, candidatul susținut de UDMR, Soós Zoltán, ar fi câștigat detașat primăria municipiului Târgu Mureș, după cum se preconiza din campania electorală. După două decenii, administrația Mureșului revine așadar UDMR-ului, mai ales că după primele estimări din secțiile de votare și Consiliul Județean Mureș va fi câștigat tot de UDMR. Vom reveni cu detalii pe marginea rezultatelor obținute de fiecare formațiune în parte

 

Formațiunea maghiară UDMR are șanse mari să recâștige Primăria Târgu Mureș, prin intermediul fostului consilierului local Soós Zoltán, după ce timp ce patru mandate, din 2000 și până în 2020, Dorin Florea și-a menținut scaunul de edil cu sprijinul formațiunilor PNȚCD (la debutul său), apioi PD, apoi PNL și în final ALDE.

 • UPDATE: ora 21.00 Scrutinul din 27 septembrie s-a încheiat cu o prezență la vot de 49,39%. Și-au exprimar votul un număr de 236.650 de persoane înscrise pe listele permanente.
 • UPDATE: ora 19.40 Prezența la vot este de 46,99%.  Au votat 225.193 de persoane
 • UPDATE: ora 19.00 Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea – care în acest moment este candidat independent la Consiliul Județean Mureș (susținut de Pro România), a informat că și-a exprimat votul pentru ca Mureșul să-și recâștige demnitatea.

„Judeţul Mureş are nevoie să-şi recâştige toată demnitatea şi averea pe care a avut-o. Gândiţi-vă că judeţului Mureş i s-a furat, şi oraşului, gazul metan. L-au dus la Mediaş. Uitaţi-vă ce buget are Mediaşul sau Sibiul. Deci asta este în primul rând. În al doilea rând, să-i redea demnitatea pentru că, de fiecare dată, Târgu Mureşul şi judeţul Mureş au fost cam la marginea împărţirii turtei, la nivelul Bucureştiului. Este o dezvoltare cu totul şi cu totul disproporţionată. Am făcut vizite, am văzut ce înseamnă o disproporţie. Adică nu te poţi concentra pe o singură zonă şi aia pe undeva cu o viziune regională, nicidecum internaţională, mă refer la Sovata, şi să neglijezi grav Târnăveniul, Sighişoara, la fel ca şi Reghinul. Sunt lucruri care te determină. Pe mine lucrurile grele mă motivează de fiecare dată, cel puţin aceste lucruri nu înseamnă că printr-o candidatură le şi rezolvi”, a transmis Dorin Florea.

 • UPDATE: ora 18.40 Prezența la vot este de peste 43,30%. Au votat peste 208.000 de persoane înscrise pe listele permanente. Peste 3.650 de persoane au solicitat să voteze cu urna mobilă.
 • UPDATE: ora 17.00 Reprezentantul Pro România, viceprimarul Claudiu Maior, candidat pentru mandatul de primar, a declarat la ieșirea de la urne că „în această bătălie electorală cetăţeanul trebuie să câştige”.  Maior a mai subliniat că organizarea acestui scrutin „a lăsat mult de dorit şi că din acest motiv Mureșul înregistrază o prezență mai scăzută la vot”.

„Am votat pentru ca târgumureşenii să rămână aceiaşi oameni frumoşi, uniţi şi niciodată dezbinaţi, aşa cum îşi doresc unii şi, mai mult decât atât, am votat fapte, nu vorbe. Să le dea Dumnezeu sănătate tuturor să voteze ceea ce cred ei că e mai bine. Până la urmă dintr-o luptă trebuie să învingă cetăţeanul, el este cel care astăzi dă nota. Îi rog pe târgumureşeni să iasă la vot”, a spus Claudiu Maior.

 • UPDATE: ora 15.30 Prezența la vot în județul Mureș, până la 15.30, este de 30%. Au votat un număr de 133.726 de persone înscrise pe listele permanente.  2.418 persaone au solicitat urna mobilă pentru a-și exprima votul.
 • UPDATE: ora 12.50 PSD Mureș a transmis o solicitare Biroului Electoral de Circumscripție al municipiului Târgu Mureş și Biroul Electoral Județean legat de aglomerația din mai multe secții de votare, favorizată de prezența observatorilor:

”Prin prezența în secțiile de votare a doi sau chiar trei observatori sunt situații în care numărul celor care asigură derularea procesului de votare depășește cifra de 15. Astfel, unii președinți ai secțiilor de votare au decis să permită accesul a doar doi sau trei alegători deodată în incinta secției de votare. Considerăm că este impetuos necesar să se aducă la cunoștința președinților secțiilor de votare să găsească consensul necesar astfel încât să poată vota, deodată, atâția alegători câte cabine de vot sunt și fără a se depăși numărul total permis de 20 de persoane care se pot afla în același timp în incinta secției de votare. Considerăm că rolul observatorilor este deosebit de important însă aceștia nu trebuie să îngreuneze derularea în condiții normale a procesului electoral, mai ales având în vedere condițiile impuse datorită situației pandemice care oricum crește timpul de procesare a unui alegător. Suntem conștienți că la anumite ore din zi, mai ales în mediul urban se vor crea cozi de așteptare care pot duce la situații neplăcute în jurul secțiilor de votare, situații pe care nimeni nu și le dorește”, se precizează în sesizarea formulată de PSD Mureș.

 • UPDATE: ora 12.00 Candidata PNL, Theodora Benedek, a votat la Secția de votare nr. 32 din incinta Colegiului Național „Unirea” din municipiu.

„Am votat în primul rând pentru oameni, am votat pentru târgumureșeni, am votat pentru ca locuitorii orașului nostru să își poată vedea împlinit visul de a trăi în armonie, în liniște, în siguranță, într-un oraș modern, într-un oraș european. Am votat pentru ca tinerii să rămână aici în Târgu Mureș, am votat pentru ei și pentru părinții lor (…) Nu în ultimul rând, am votat pentru ca în anul 2020 târgumureșenii să poată să spună cu mândrie că orașul lor este o poartă de intrare în Europa”, a transmis Theodora Benedek, la ieșirea de la secșia de votare

 • UPDATE: ora 11.30 Prezența la vot în județul Mureș este de 13%. În total sunt deschise 570 de secții de votare. Înscriși pe liste permanente sunt 477.123 de persoane cu drept de vot. Pe liste complementare figureză 2.037 de persoane.  Până la ora 11.30 au votat 62.114 de persoane în județul Mureș. Un număr de 532 de persoane au solicitat urna mobilă.
 • UPDATE: 11.00 Candidatul independent susținut de UDMR la funcția de Primar al Târgu Mureșului, Soós Zoltán, a votat în circumscripția 63, la Liceul Tehnologic ”Avram Iancu”.

În 2020, Dorin Florea a decis să intre ca „independent” în competiția pentru Consiliul Județean Mureș. El are sprijinul Pro România, care nu și-a mai desemnat un alt la Consiliul Județean.

Pentru Primăria Târgu Mureș, în tandem cu Dorin Florea, Pro România îl susține pe actualul viceprimar Sergiu Claudiu Maior.

Potrivit datelor interne din partide, principalul favorit pentru funcția de primar al municipiului Tg. Mureș ar fi Soós Zoltán însă liberalii au făcut la rândul lor un studiu din care reiese că și candidata lor, medic cardiolog Theodora Mariana Nicoleta Benedek  s-ar apropia de scorul lui Zoltán.

Potrivit informațiilor G4Media, liderii partidelor de stânga își reproșează că nu și-au lăsat orgoliile la o parte pentru a putea ajunge la un consens – chiar și împreună cu liberalii – în privința desemnării unui candidat comun la Primărie, astfel încât municipiul Târgu Mureș să nu fie oferit pe tavă UDMR-ului.

Aceleași surse au precizat că maghiarii s-au organizat impecabil și că și-au mobilizat la vot inclusiv cetățenii stabiliți în Ungaria.

Soós Zoltán a fost consilier local și este directorul Muzeului Județean Mureș. Este arheolog de profesie, tată a șase copii, iar în ultimii ani s-a remarcat ca un militant pentru protejarea patrimoniului construit al regiunii. În 2015 a primit Premiul „Pro Cultura Hungarica”.

„Am votat  pentru schimbare, pentru Târgu Mureș! Astăzi toată lumea trebuie să facă ceva pentru schimbare, pentru un viitor mai bun acasă. Nu este suficient doar să vrei, trebuie să și faci ceva pentru asta, mergi la vot pentru ca Târgu Mureșul să câștige! Învingem împreună!”, a spus Soós Zoltán (foto jos) la ieșirea din secția de votare.

 

Sursa Foto fundal: Grand Hotel Mureș

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Acum sa speram ca se tine de treaba si nu incepe cu steaguri si alte cacaturi, lumea vrea sa traiasca mai bine nu cine stie ce aberatii venite de la Budapesta.

 2. Având în vedere că dl. nou-primar s-a aflat în mijlocul marșurilor de anul trecut (duminică, 10 martie 2019) pentru „eliberarea” „ținutului secuiesc” și a eliberării din închisoare a celor doi instigatori, Beke István Attila şi Szőcs Zoltán, sunteți optimist. 🙂 Sigur, nu va începe brusc cu panarama cu steaguri; cel mai probabil că, întâi se vor pune pe treabă, să vază boborul (în special etnicii români) cât de harnică și bine intenționată e noua conducere din primărie, după care vor inocula ușor-ușor, prin aparatul de propagandă asevit, ideea de secesiune – pardon, de autonomie economică și culturală – până când mașinăria va începe să funcționeze singură și cetățenii vor cere singurei aceste lucruri și vor defila de bunăvoie cu steaguri turquoise. Noapte bună, Tîrgu Mureș, îți meriți soarta (mai puțin cei care s-au prins cum stă treaba și au votat altceva)!