G4Media.ro

Sondaj: Românii bogați sunt mai atenți cu bugetul decât cei săraci/ Tinerii,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Sondaj: Românii bogați sunt mai atenți cu bugetul decât cei săraci/ Tinerii, mai puțin atenți la cheltuieli decât vârstnicii

2 din 3 români își urmăresc bugetul și țin evidența veniturilor și cheltuielilor, arată un sondaj realizat de CEC Bank și FinZoom, despre modul de gestionare de către români a bugetului personal.

Cheltuielile cu locuința au o pondere semnificativă în veniturile românilor. Pentru 25,52% dintre români, cheltuielile cu locuința ocupă 40-60% din venituri, arată comunicatul CEC Bank. În schimb, tinerii sub 25 ani au cheltuieli minime cu locuința: 24% dintre aceștia alocă sub 20% din venituri, o posibilă explicație fiind faptul că mulți preferă să locuiască în continuare cu părinții.

În acest context, românii încep să fie mult mai atenți și prudenți în ceea ce privește alte tipuri de cheltuieli care pot afecta bugetul familiei (ex. vacanțe, ieșiri în oraș etc.), mai arată sondajul.

66,43% dintre respondenți declară că obișnuiesc să-și urmărească bugetul lunar, numărul acestora fiind în creștere (cu circa 3%) față de primul trimestru al acestui an. Ponderea este mai ridicată – circa 75% – în rândul celor mai înaintați în vârstă (peste 55 de ani), iar tinerii îmbrățișează mai greu acest obicei – doar 55% din cei sub 25 de ani au obiceiul de a-și urmări bugetul în mod frecvent.

Deși ne-am aștepta ca cei cu venituri mai mici să fie mai atenți în ceea ce privește cheltuielile, datele sondajul arată contrariul: doar 61,88% dintre românii cu venituri sub 2.500 lei / lună au obiceiul să-și urmărească bugetul de venituri și cheltuieli, cifră sub media de 66,43% la nivel de populație. La polul opus, cei care au venituri mari (de peste 10.000 lei pe lună) sunt cei mai atenți cu bugetul (72,55% dintre ei sunt atenți la costuri).

Digitalizarea din sistemul bancar, pe lângă faptul că a dus la apariția unor facilități moderne de plată, a devenit și un instrument util în ceea ce privește urmărirea cheltuielilor lunare. Pentru a ține evidența facturilor lunare, 48,74% dintre români plătesc cu cardul sau contul bancar, 11,79% doar în unele luni, 14,95% rareori fac acest lucru, în timp ce 24,51% declară că nu fac plata cu cardul sau contul bancar pentru a ține evidența facturilor.

38,96% dintre români folosesc serviciile de internet banking și mobile banking săptămânal (cei mai mulți dintre aceștia câștigă peste 5000 lei/ lună – dublu față de media înregistrată la nivelul populației), 24,66% ocazional pentru activități bancare, în timp ce 25,52% dintre cei chestionați utilizează portofelele digitale Google Pay/Apple Wallet, direct din telefon, pentru plata produselor cu cardul (tinerii sub 25 ani înregistrează cele mai mari valori – 46,97%, aproape dublu față de media înregistrată la nivel de populație).

Sondajul a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eșantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 55,43% dintre respondenți sunt salariați, 43,78% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 lei, 34,22% au vârste cuprinse între 25-40 ani, iar 39,04% au studii superioare.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Sunt de acord……..daca esti bogat si iti cumperi un Bugatti DAR fara jenti cromate esti mai atent cu banii ca unu care vrea sa isi cumpere si el niste fructe eco macar odata pe saptamana DAR nu ii mai ajung banii pentru paine…..pffffffffffffffffffffffffffffff………….

  2. Este si normal ca Romanii Bogati sa fie mai atenti cu Bugetul , cand in fiecare luna le intra bani , dar cu o amarata de pensie de 1000 de lei , cum sa te desurci cu banii de la luna la luna ? Evident ca la Pensionarii saraci cu pensii de 1000 de lei pe luna , nu le ajunge banii nici de mancare de la luna la luna !