G4Media.ro

Sondaj INSCOP: PNL și PSD sunt aproape la egalitate în opțiunile de…

Sondaj INSCOP: PNL și PSD sunt aproape la egalitate în opțiunile de vot / Este în creștere numărul românilor care ar vota la europarlamentare

PSD și PNL sunt umăr la umăr în opțiunile electoratului, relevă un sondaj de opinie realizat în ianuarie și februarie 2019 de INSCOP la comanda Fundației Konrad-Adenauer.

Astfel, dintre românii care vor merge la urne la alegerile europarlamentare din acest an, 27,8% intenționează să voteze cu PSD, iar 26,7% cu PNL. Urmează USR cu 10%, ALDE cu 9,2% și PLUS cu 7%. De precizat că sondajul a fost demarat înainte de finalizarea negocierilor dintre USR și PLUS pentru formarea Alianței 2020, motiv pentru care cele două formațiuni au fost testate separat. Ar mai depăși pragul electoral Pro România, care este cotată cu 6,6% din intenția de vot, și UDMR care ar obține 5,1%. Pentru PMP și-au exprimat intenția de vot doar 4,4% dintre respondenți, în timp ce 1,5% au ales PNȚCD și 0,8% DEMOS.

Potrivit sondajului, comparativ cu luna noiembrie 2018, procentele cu care este cotat PSD rămân aproape neschimbate  (27,4% în noiembrie, față de 27,6% în ianuarie – februarie), în timp ce PNL câștigă 2,6 procente din intenția de vot. Celelalte partide nu înregistrează evoluții majore.

Însă, comparativ cu iulie 2017, PSD a scăzut aproape 20 de procente, în urmă cu doi ani fiind cotat cu un scor de 44,7%. În același interval, PNL a înregistrat o creștere de doar 0,5 puncte procentuale. Partidele care au profitat însă cel mai mult de pierderile PSD au fost USR (+5%), ALDE (+2%), MRÎ / PLUS (+4%), Pro România (+6%).

Autorii sondajului precizează că opțiunile de vot publicate în cadrul acestui studiu sociologic reflectă opiniile alegătorilor raportate la un eșantion reprezentativ de aproape 55% din populația cu drept de vot rezidentă în România. La alegerile europarlamentare din luna mai 2019, intenția de vot va fi influențată suplimentar de numeroși factori precum activitatea partidelor politice, evenimente de impact pe agenda publică, lista finală de candidați pe care o va prezenta fiecare partid, prezența efectivă la urne în ziua votului sau volumul voturilor din afara țării.

Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eșantionaului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1080 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. adica 42% psd + pretinii VS 44% ailalti…

  pai e visul psd… se instaleaza linistiti in opozitie si au o opozitie atat de aproape de putere incat pot foarte usor sa strice orice plan de redresare a tarii

  serios tara asta MERITA un faliment la cat de prost popor are! si chiar si asa probabil as scadea la 35% nu mai joc… pt ca romanu e idiot… ei voteaza oamenii care au adus minerii in bucuresti sa omoare populatia!

  • Da, românii sunt proşti.

   După toate catastrofele comise, PSD e tot peste 25%? Ce naţie de cretini…

 2. 0.2% in plus daca vin la vot si scapam de UDMR

 3. Dupa un asemnea sondaj, iti cam dai seama ca romanul e prost de bubuie. Slabe sanse avem ca si natie.

 4. este de speriat procentajul sinistrului tariceanu, cel care a facut posbil ceea ce traim astazi.

 5. PSD : 27,8 si ALDE : 9,2 ?
  Cam zero sanse ca Romania sa evolueze, sa se schimbe. Dupa 29 de ani, s’a ajuns… aici. Aia e, atat poate poporul roman.

 6. Înseamnă că sunt în scădere procentele pnlului și psdului 🙂