G4Media.ro

SONDAJ INSCOP Peste 83% dintre români consideră că România trebuie să se…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SONDAJ INSCOP Peste 83% dintre români consideră că România trebuie să se îndrepte spre Vest pe termen lung / Mai mult de 70% cred că Armata Română ar trebui să se mărească

Peste 83% dintre români consideră că, pe termen lung (următoarele decenii), România trebuie să urmeze direcția Vest (UE, SUA, NATO) din punct de vedere al alianțelor politice și militare, indică un sondajul INSCOP intitulat „Agenda România 2050. O conversație despre viitorul României – Ediția I”.

Totodată, majoritatea respondenților (65,8%) cred că inclusiv în viitorul îndepărtat NATO va rămâne principala garanție de securitate pentru România.

În același timp, 70,9% sunt de părere că Armata Română ar trebui să se mărească.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 23 mai – 14 iunie 2022 pe un eșantion de 1500 de respondenți.

Direcție România – Vest vs. Est

În opinia a 83,5% dintre români, VEST (adică UE, SUA, NATO)  este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare. 8% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China). Ponderea non-răspunsurilor este de 8,5%.

Sursa foto: INSCOP

Analiza socio-demografică: Nu sunt diferențe semnificative în funcție de categoriile socio-demografice analizate între cei care consideră că România ar trebui să se îndrepte către VEST din punctul de vedere al alianțelor politice și militare.

Garanțiile de securitate pentru România – percepție viitor

Dacă ar fi să se gândească la viitorul mai îndepărtat, 65,8% dintre români cred că NATO va rămâne principala garanție de securitate a României, în timp ce 29% sunt de părerea contrarie. 5% nu știu sau nu pot aprecia, iar 0,2% nu răspund.

Sursa foto: INSCOP

Analiza socio-demografică: Consideră că NATO va rămâne principala garanție de securitate a României în procente mai ridicate decât restul populației: tinerii până în 30 de ani și persoanele cu venituri foarte ridicate.

Armata Română

În opinia a 70,9% dintre români, în viitor Armata României ar trebui să se mărească. 23,2% sunt de părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum, iar 3,5% că ar să se micșoreze. Ponderea non-răspunsurilor este de 2,4% din totalul eșantionului.

Sursa foto: INSCOP

Analiza socio-demografică: Sunt de părere că Armata Română ar trebui să se mărească mai ales locuitorii din regiunea Sud Est și persoanele cu venituri foarte scăzute. Gulerele albe, persoanele cu studii superioare și locuitorii din regiunea Centru împărtășesc în proporții semnificativ mai ridicate decât restul populației părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum.

Date metodologice

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group. Datele au fost culese în perioada 23 mai – 14 iunie 2022, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.53 %, la un grad de încredere de 95%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Cine face aceste sondaje calpe?

 2. Ce sa faca amanta romana? Inca un ciuca sau 100 de ciuci?

 3. acum stiti si de ce nu mai face nimeni miting cu exceptia AUR.

 4. Românii nu vor mai mult „vest”, de aceea votează 55% PSDNL.

 5. romania ARE PESTE 2000 DE GENERALI. SE PRESUPUNE CA TOV ciuca ESTE PRINTRE CEI MAI BUNI…

 6. Un sondaj facut la comanda.

  • Eu ma întreb, cum dorește poporul asta din sondaj, ca sa mărim armata României?? Sa le dam 3000 lei salariu și sa ii trimitem la război desculți. La ora actuala cred ca la nivel de Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și alte structuri de forță militarizate din Tara asta,avem mai mulți ofițeri decât soldați și subofițeri.. Ofițeri care stau pe niște salarii babane in biroruri si isi baga misiuni pentru plata orelor și așteaptă sa fie făcuți GENERALI pt merite deosebite. . Vai de tara noastră și de armata noastră.. Sincer îmi este puțin greata. Ca sa nu spun scârbă. ROMANIA a fost mereu o tara după cum bate vântul. Nu avem voința,la nivel de conducere,nu avem curaj sa ne asumam ceva,sa facem ceva. Iar cei care își asuma și au curaj sunt decapitați. Ca sa faci sacrificiul suprem pentru tara, trebuie sa simți ca tara merita.. . Ca sa trimiți niște baietandri sa moara pentru tara . Mie mi se pare un sacrificiu foarte mare și nemeritat..

 7. O îngrămădire de cuvinte scrise la îngrămădeală!

 8. Eu ma întreb, cum dorește poporul asta din sondaj, ca sa mărim armata României?? Sa le dam 3000 lei salariu și sa ii trimitem la război desculți. La ora actuala cred ca la nivel de Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și alte structuri de forță militarizate din Tara asta,avem mai mulți ofițeri decât soldați și subofițeri.. Ofițeri care stau pe niște salarii babane in biroruri si isi baga misiuni pentru plata orelor și așteaptă sa fie făcuți GENERALI pt merite deosebite. . Vai de tara noastră și de armata noastră.. Sincer îmi este puțin greata. Ca sa nu spun scârbă. ROMANIA a fost mereu o tara după cum bate vântul. Nu avem voința,la nivel de conducere,nu avem curaj sa ne asumam ceva,sa facem ceva. Iar cei care își asuma și au curaj sunt decapitați. Ca sa faci sacrificiul suprem pentru tara, trebuie sa simți ca tara merita.. . Ca sa trimiți niște baietandri sa moara pentru tara . Mie mi se pare un sacrificiu foarte mare și nemeritat..

 9. Nu ar trebuii nici către est nici către vest; România s-ar putea descurca fără nici o influență din afară, dacă ar fost și ar fii conducători drepți în fruntea țării după revoluție România ar fi fost alta la nivel de trai, TOCMAI apartenența la vest sau la est ne-a furat idealul nostru de a fii liberi și stăpâni pe toate bogățiile țării, știți bine că un timp am fost sub stăpânirea estului acum suntem sub stăpânirea vestului și…. ce folos vreo cinci milioane de români în alte țări pentru un trai mai bun și milioane de români la limita sărăciei!

  • Mai bine sub dominația străinului că,dacă am fi la cheremul romanului ar fi vai și amar de noi.Avem destule exemple ale conaționalilor noștri care muncesc în afara țării și români de-ai noștri și-au bătut joc de ei și munca lor.ASA că doame ajuta cum e acum sa nu fie și mai rău

 10. Pai spre vest suntem de 33ani și suntem cea mai săracă țară din Europa. Tot spre vest mai vrem? Tâmpiți și inconștienți. Estul Europei e mult peste nivelul de din România. Direcția noastră e Africa. Cea mai bună.