G4Media.ro

Sondaj: Incertitudine în rândul bulgarilor cu privire la adoptarea monedei euro/ Bulgaria…

Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Sondaj: Incertitudine în rândul bulgarilor cu privire la adoptarea monedei euro/ Bulgaria vrea să intre în zona euro la 1 ianuarie 2025

Un sondaj recent realizat de Gallup International Balkan indică faptul că perspectiva adoptării monedei euro de către Bulgaria este întâmpinată cu incertitudine și îngrijorare, în special în ceea ce privește nivelul de trai, scrie Novinite. Sociologul Yanitsa Petkova a prezentat datele la Televiziunea Națională Bulgară, subliniind că rezultatele se aliniază cu scepticismul tradițional al țării cu privire la astfel de chestiuni.

Sondajul, realizat față în față între 11 și 19 ianuarie pe un eșantion de 807 persoane, a arătat că 44% dintre respondenți își exprimă îngrijorarea cu privire la intrarea Bulgariei în zona euro. Acest procentaj rămâne consecvent în funcție de diverși indicatori demografici. Pe de altă parte, 24% se simt liniștiți cu privire la această adoptare, iar alți 23% nu sunt nici siguri, nici îngrijorați.

Petkova a evidențiat impactul potențial al unei campanii de informare, subliniind importanța abordării preocupărilor și a asigurării clarității pentru public. Introducerea monedei euro este o prioritate semnificativă pentru actualul guvern bulgar.

Recent, premierul Nikolai Denkov a sugerat că Bulgaria ar putea rata data de intrare în zona euro, și anume 1 ianuarie 2025.

Data-ţintă pentru adoptarea euro „nu este sfântă”, a declarat Nikolai Denkov în timpul unei discuţii avute la postul de radio bulgar Darik alături de vicepremierul Maria Gabriel, actuala şefă a diplomaţiei, care va deveni premier în locul lui conform acordului de rotaţie guvernamentală. Denkov nu a exclus posibilitatea ca intrarea în zona euro să se întâmple mai târziu – la 1 iulie 2025.

„Ceea ce este sfânt este să avem o direcţie clară şi să lucrăm la ea. Noi, cei din guvern, suntem convinşi că acest lucru este benefic pentru mediul de afaceri, pentru cetăţeni, pentru creşterea controlului asupra băncilor şi instituţiilor financiare”, a punctat Denkov.

Anul trecut, Bulgaria a renunţat la data ţintă pentru adoptarea euro, ianuarie 2024, deoarece rata inflaţiei nu a reuşit să îndeplinească standardul şi nu pusese încă în aplicare anumite modificări legislative.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Să între, să ne putem și noi orienta ulterior!

  2. Când adoptă România moneda comună europeană, domnule Guvernator, domnule prim-ministru?!

  3. Când salariile vor fi de minimum 1000 euro și inflația eradicata .Adică niciodată