G4Media.ro

Sondaj: Doar 10% dintre maghiarii din Transilvania consideră că patria lor este…

Sondaj: Doar 10% dintre maghiarii din Transilvania consideră că patria lor este România. 83% ar vota cu FIDESZ

Institutul Bálványos și Transylvania Inquiry au prezentat miercuri, 10 noiembrie, un sondaj reprezentativ la nivelul maghiarilor din Transilvania, realizat pe 1218 subiecți. Potrivit reprezentanților celor două organizații, Toró Tibor și Kiss Tamás, aproximativ 60% dintre maghiarii din Transilvania care au împlinit vârsta de 18 ani au solicitat cetățenia ungară, iar tot aproximativ 25% dintre maghiarii din Transilvania nu intenționează să solicite cetățenia ungară. 42% dintre maghiarii din Transilvania care au și cetățenia maghiară au declarat că ar partiicpa la alegerile parlamentare din Ungaria.

Doar 10% dintre maghiarii din Transilvania consideră că patria lor este România, şi numai 5%, că România este locul lor natal. Majoritatea respondenţilor au indicat că patria lor şi locul lor natal sunt Transilvania sau o altă regiune mai mică a acesteia, potrivit agenției maghiare MTI. Maghiarii din România consideră că patria lor, respectiv locul lor natal este, în primul rând, Transilvania (47%, respectiv 43%).
Unităţi teritoriale mai mici (Ţinutul Secuiesc, Partium, Banat, o aşezare dată) s-au regăsit în 37% dintre răspunsurile oferite la întrebarea cu privire la patrie şi locul natal. Menţionarea Ungariei sau a Bazinului Carpatic este neglijabilă în cadrul răspunsurilor. Doar 10% dintre cei chestionaţi au spus că România este patria lor, şi numai 5%, că este locul lor natal.

În privința preferințelor politice nu s-au înregistrat schimbări: 83%, marea majoritate, a maghiarilor din Transilvania cu cetățenie ungară ar vota cu FIDESZ. Cel mai popular partid ungar de opoziție în Transilvania este Jobbik, cu un procent de 4%. Lista comună a opoziției ungare nu mobilizează electoratul maghiar din Transilvania. Partidele de opoziție ungare în mod individual ating împreună un procent de 7%, lista comună a acestora obține un procent de doar 3%.

57% dintre maghiarii din Transilvania au declarat că sunt informați cu privire la procesul electoral, dar jumătate dintre ei au arătat că ar fi bucuroși dacă ar fi ajutați în această procedură. 32% au arătat că nu ar putea parcurge singuri procedura de înregistrare, iar 26% au spus că nu știu cum se completează formularul pentru votul prin corespondență.

Din sondaj rezultă că respondenții sunt mai interesați de politica maghiară din Transilvania – 38%, după care de politica din Ungaria – 25%, și doar 16% de politica din România.

94% dintre maghiarii din Transilvania îl cunosc pe Viktor Orbán, 89% îl sprijină, simpatizează cu acesta. Primul ministru al Ungariei îl devansează pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, care este cunoscut de 89% dintre maghiarii din Transilvania și simpatizat de 78% dintre aceștia.

Alături de Viktor Orbán, doar alți trei politicieni din Ungaria depășesc pragul de 50% de cunoaștere în rândul maghiarilor din Transilvania: Ferenc Gyurcsány – fost premier, lider al opoziției (83%), Péter Szijjártó – ministrul de externe (69%) și Gergely Karácsony – primarul general al Budapestei (59%).

Politicianul ungar cu cel mai mare grad de respingere în rândul maghiarilor din Transilvania este Ferenc Gyurcsány (77%), urmat de Klára Dobrev și Gergely Karácsony cu câte 45-45%. Potrivit sondajului, din 2013, a scăzut gradul de cunoaștere asupra politicii din Ungaria a maghiarilor din Transilvania. (sursa: kronika.ro). Foto: Steagul Ungariei si steagul secuiesc

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

49 comentarii

 1. Nici ciuma rosie nu crede ca Romania e patria ei.

  • De exemplu, există curse de trenuri și autocare din majoritatea localităților din Banat și Transilvania spre Ungaria, iar ungurii le folosesc.
   Din România nu sunt curse de tren și autocar spre majoritatea localităților din Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina unde sunt români, este grav, se pierd legături.

  • Sunt avioane private bre .
   Ce-ti mai trebuie tren.
   Nu vezi ce mai aterizeaza parasutele cu pachete de tigari . La urma atetizeaza si pasagerii.

  • Da… ruptura de logica. De aia nu sunt curse din ungurime spre moldova ca sa se piarda legatura…este o conspiratie. Nu ca aia nu au nici o treaba cu
   Moldova.. sunt doua popoare diferite. Sunt roman si nu simt nimic cu moldovenii… ungurii de unde sa simta ceva in directia aia? Aia era problema… ca nu sunt curse

  • România apropiată de Republica Moldova, deși unora nu le convine adevărul!

  • Nu este nicio romanie apropiata de rep. Moldova cum nici moldovenii nu se simt romani( doar cand primesc vize de cetateni europeni) ‘dansii’ sunt rusificati pan’ la sange. Sunt mai mult rusi decat sunt romani. Lasati odata naivitatile la o parte, nu au treaba cu Romania, mai degraba ungurii din ardeal sa simta ceva pt pamantul asta…nu moldovenii!

  • Oricand prefer un vecin ungur decat un moldovean. Multumim.. suntem satui de moldoveni si apucaturile lor.

  • Sunt şi destui români deprimaţi, fără televizor, care trăiesc ca protest mai mult pe netul occidental, dar în noua coaliţie de 7 ani, Grindeanu trebuie să găsească împreună cu Rareş Bogdan şi alţi lideri neo-uselişti soluţii coerente la urgentarea regionalizării ocazionate de Noua Constituţie a Epocii Iohannis.

  • Nu am rude in Moldova dar va intreb, stiti ceva despre istoria Moldovei?
   Romanii poarta inca traume din trecut si cei de dincolo de Prut sunt parintii, fratii, copii celor de langa noi.
   Pentru ei Stefan cel Mare si Eminescu sunt valori! Cititi despre parerile strainilor despre Stefan si va rog sa va ganditi mai bine.
   Nu e posibil sa iti urasc fratii si mama daca imi pasa de tine cititorule!
   Tu, cu bune sau rele, esti produsul familiei tale.

  • Aceasta situatie este datorata faptului ca in scoala si la biserica, maghiarilor din anumite zone ale Romaniei, li se inoculeaza o minciuna sfruntata privind istoria.
   De ce permit autoritatile Romane predarea in scolile Romanesti si raspindirea unor minciuni privind istoria Romaniei ?
   Chestiunea etnica trebuie rezolvata de comunitatea maghiara din Romania, care trebuie sa inteleaga ca membrii sai traiesc in Romania, ca sunt cetateni romani, ca trebuie sa invete si sa foloseasca limba oficiala a statului, ca trebuie sa respecte simbolurile romanesti, ca trebuie sa renunte la toate pretentiile absurde, aberante, pe care le formuleaza sefii lor.
   Maghiarii din Romania nu cunosc limba tarii in care traiesc, pentru ca li se cere sa nu o invete si sa nu o foloseasca.
   Trebuie sa stie toata lumea ca, in trecut, Transilvania a fost un Principat autonom, la fel ca Tara Romaneasca si Moldova, locuit in marea majoritate de Romani.
   Din ultimii cinci sute de ani, treisute cincizeci de ani, Ungaria nici nu a existat ca stat (o suta cincizeci de ani a fost pasalac turcesc, iar doua sute de ani a fost provincie austriaca), cincizei de ani, a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii o suta de ani, a fost asa cum este astazi.
   Maghiarii care nu vor sa invete limba romana nu se intreaba de ce oare, atunci cind Ungaria a fost ocupata de turci si a devenit pasalic turcesc (provincie turceasca), Transilvania a ramas un Principat autonom ? Pentru ca nu apartinea in niciun fel Ungariei.
   Maghiarii nu se intreba de ce, in anul 1600, Mihai Viteazul, cind a unit cele trei Principate Romanesti, nu s-a luptat cu Ungaria ? Pentru ca Transilvania nu apartinea in niciun fel Ungariei.
   Asa cum am mai spus, in acea perioada, Ungaria, nici macar nu exista ca stat. Atunci, cum sa ai tupeul sa ai pretentii teritoriale asupra Transilvaniei ?
   Totul este amplificat acum de o interpretare aberanta a unei prevederi din constitutie. Posibilitatea utilizarii limbii materne in administratia publica si in justitie, nu inseamna ca Romanii trebuie sa fie obligati sa invete limba unei minoritati, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor. Prevederea din constitutie trebuie interpretata ca in toate unitatile administratiei publice si in justitie, in acele zone ale tarii, in care ponderea minoritarilor depaseste o anumita valoare, trebuie sa existe un translator, pentru cei care chiar nu pot invata limba oficiala a statului.
   Cunoasterea limbii maghiare in Romania trebuie sa fie obligatorie doar pentru profesorii si traducatorii acelei limbi. Cit este de greu de inteles acest lucru elementar de catre autoritatile Romane, care se lasa prostite de extremistii maghiari ?
   Ce-ar fi ca astazi Turcia sa aiba pretentii teritoriale asupra Ungariei, pentru ca, in trecut, a fost pasalac turcesc ?
   Este intolerabil ca dupa o suta de ani in Romania, in anumite zone ale tarii, limba romana sa fie predata ca o limba straina.
   Iata ce a povestit fostul ministru al invatamantului Popa : Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci – şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero.

  • Le înțelegem convingerea și îi invităm să se mute în patria lor!

  • @Mihai: mulțumim pentru sinteza cărții de povești numită ”Istoria româniei pentru profani și creduli”. Din păcate nu are nici o legătură cu realitatea.
   În schimb repeți toate tâmpeniile inutile: pașalâc, Mișu cel Viteaz (nu știu dacă ai aflat între timp, dar grecul se lupta cu un ungur pe numele lui Báthory, atunci când a atacat Transilvania în solda habsburgilor), majoritate românească eternă, limba statului obligatorie (poate începem fix cu politicenii români să impunem obligativitatea), etc…
   ”Maghiarii nu se intreba de ce” – da cocoșel, tocmai că învățând istoria romanțată a României un elev maghiar (de multe ori chiar și român) își pune întrebări, fiindcă nu prea ies socotelile. Și când începi să studiezi istoria reală, afli că ți s-au predat povești și minciuni.

  • @Mihai -mi se pare maxim de amuzant cum aduci in discuție „istoria falsă” predată în școlile unde învață etnici maghiari ca apoi să vii să prezinți niște enormități istorice care ar face și un profesor de scoala generala de la sat să râdă cu poftă gen „voievodatul Transilvaniei care nu a apartinut Regatului Maghiar pentru că de la 1541 apare principatul” . Dacă chiar te interesa istoria și citeai puțină bibliografie tematică axată pe documente vedeai foarte clar că decizia de a fost luată arbitrar de către sultan- fără să aibă anterior antecedente statale serioase. De fapt simplul fapt că scoți pe gură o asemenea enormitate spune faptul că nu cunosti absolut nimic despre voievodatul Transilvaniei în Evul Mediu.

 2. Deci aproape 90% din maghiari ar vota autonomia și independența față de România.
  Bine că nu mai sunt așa de mulți. Ungurii sunt naționalisti.

 3. Fidesz face investitii, spre deosebire de PNL/PSD.

  • Banii sunt importanti dar nu banii fac omul ci omul face bani.
   Toti banii din lume nu opresc moartea.

  • @Vladimir

   Si romanii au facut investitii in infrastructura.

   Transilvania este aproape conectata cu autostrazi la Budapesta, inclusiv pe bani investiti de catre Romania incepand cu proiectul costisitor Bechtel.

   Bucurestiul este conectat la Transilvania prin Valea Prahovei si Valea Oltului, prin sosele construite in secolul trecut, depasite de situatia actuala ( cu trecere prin localitati si cu ambuteiaje grele ).

 4. Romania este perceputa de minoritatea maghiara drept o putere de ocupatie vremelnica.
  Se considera mult mai educata si civilizata europena in comparatie cu majoritatea pe care o considera mai inapoiata

 5. ASHA e , instigare la urā, zilnic…

  Program de unguri, portie de ceva interetnic , frumos G4.
  Faceti si un sondaj despre cati romani plecati vor intoarce din strainatate?

  • stefane…
   … haida bre … nu tăt cârcoti …
   … iute mai veniş sa cârcoteşti ….
   … ce daca stim dă ei şâ ei dă noi ?
   … asta e instigare la tine ?
   … asta e informare bre ..
   … nu mai fi aşe cu discordia-n baț …
   … ca nu ăsti tu politicenu kelemen sa dezbini tăt..
   .. or ăsti tu, kelemen ?

  • Bre?
   RacEla, articolul e cel mai popular.
   Poate sa moare zilnic sí 500 de romani in COVID, tacere si nepâsare.
   Vine un articol despre unguri? Maghiari? Deja 25—-150 de comentarii

 6. Las ca pun astia prim ministru de la fidesz si in romania

 7. „” Ancheta „”” orientata , comandata si incadrata de serviciile maghiare . Ca si popularizarea ei . De zambit .

 8. Actiune de Propaganda de doi bani a serviciilor maghiare . Specialistii in minciuna si diversiune ai Budapestei .

 9. Incredibil . In viziunea serviciilor maghiare Care au scris scenariul „”” anchetei „”” Romania nu exista , inlocuita cu „”” Banat „”” ( 10 la suta unguri ) „” Partium „”” ( provincie inexistenta in Romana chiar serviciile Budapestei o delimiteaza greu ) Lipseste Gagauzia inventia complicilor rusi .

 10. rezultatul tradatorilor de tara din ’89 incoace

 11. O propaganda ieftina! Just ignore!

 12. Mie nu mi se pare propaganda, cifrele imi par absolut plauzibile. Tocmai de aceea, consider ca sunt f bune. Ele indica faptul ca ungurii din romania (sa le zic si eu asa) raman enclavizati, isi iau cetatenie ungara, isi educa copiii ca pe unguri si, implicit, incurajeaza migrarea externa si disiparea acestei minoritati. In cateva generatii vor deveni cu adevarat irelevant. Traiasca Viktorash de la oras, care isi bate joc de ei big time si le mai si obtine voturile. Good deal!

 13. Celi 90% sa mediteze la cum s-au simtit romanii din Transilvania sub administratia ungara si austriaca timp de aproape 1000 de ani de oprimare.. Cu toate drepturile la zi va plangeti ori de cate ori se iveste o ocazie sa va dati victime, doar datorita frustrarii ca ati pierdut puterea de a ne folosi ca niste ilustri exploatatori.
  Visati si rugati-va la coruptul Viktor Orban, o sa va duca incet si sigur in stepele Uralilor.

 14. Sau chiar independența Transilvaniei! Ne-am saturat de politica dâmbovițeană.

  • Păi dacă va interesează mai mult politica din Ungaria, fără să realizați că politica de pe Dâmbovița vă influențează viața! Implicați-vă in viața politică a statului a cărui cetățeni sunteți, daca vreți o viață mai bună.

  • Dar un șut în fund nu vrei?

 15. Pai, spunem asta de 30 de ani!
  Pentru maghiari soarele rasare de la Budapesta, Ora oficiala e cea a Budapestei, pana aici chiar nu ar fi atat de grav DACA nu s-ar adauga URA fata de Romani!
  O ura nemasurata fata de romani si fata de Institutiile Statului roman… tot ce e unguresc e la superlativ!!!
  Nici o legatura intre cele 2 comunitati, in tinutul secuiesc de exemplu unde sunt majoritari, NU erxista nici o comunicare, nimic in comun, separatism total intre COMUNITATEA maghiara si cea romaneasca!(dincolo de vecinul Joska si vecinul Vasile!)
  Efectul cel mai este SEPARAREA Scolilor, ceea ce a dus la un fenomen grav: ELEVII maghiari NU vor sa invete Lb Romana pentru ca asa sunt EDUCATI in familie cu URA fata de Romani
  Desi sunt constienti de asta(in campania electorala Primarul din Sfantu Gheorghe a promis PROGRAME pentru maghiarii care vor sa invete Lb. romana si pentru romanii care vor sa invete Lb. maghiara), cei din UDMRul conducator NU FAC nimic pentru a rupe aceasta separare, pentru ca si-ar pierde votantii!
  Cu ura asta fata de roamni ii tine prizonieri la vot, desi cele 2 judete maghiare sunt in toate TOPurile la Salarii, Pensii, Investitii pe ULTIMELE locuri in Romania alaturi de Vaslui, Teleorman, Calarasi, Botosani…

  • Vorbesti despre ura fata de romani, dar despre ura romanilor fata de maghiara nu zici nimic? Pentru ca este acolo o ura imensa, bine jucata si de politicieni.

 16. Ce fac pentru ei si pentru noi, ceilalti din tara, haimanalele care detin acum puterea? Plus haimanalele care s-au perindat la putere dupa Revolutie incoace. Cu ce i-au sprijinit si cu ce i-au facut sa se simta bucurosi ca traiesc in Romania? Sa ne uitam putin in ce situatie suntem cu totii, inainte sa-i judecam pentru ceea ce au spus.

  • Perfect spus. Sondajele se refera la maghiari. Dar oare câti români se simt acasă in tara lor. Ca maghiar am vazut ieri documentarul lui Stefan Mandachi. Ardelenii spun ca nu primesc bani pentru ca acestea se duc in fostul Regat. Mandachii spune ca in Moldova nu este nici un km de autostrada. Si iaca de fapt acesti politicieni de 30 de ani ne tin departe de occident in subdezvoltare iar banii pe asa zisele INVESTITII le baga in firmele lor si ale familiilor si prietenilor. Si asa ajungem sa avem in toata tara 900 km de autostrada (Ungaria la o suprafata a tarii de 2,5 ori mai mica are 1800 km). Sa nu veniti ca avem munti si ei nu au, pentru ca de la Craiova la Bucuresti nu e nici macar un deal mai serios si nici relieful Moldovei nu se aseamana cu Alpii Austrieci.

 17. Situatie similara in comunitatile romanesti din Ucraina, desi acolo-s mai putini cei ce-si declara patria ca fiind Romania, pentru ca Bucurestiul nu ii ajuta, asa cum face Budapesta cu etnicii maghiari din tarile vecine.

 18. Am făcut in fact checking – am verificat datele din surse maghiare – toate cifrele corespund sondajului publicat aici.
  În primul rând trebuie văzut, că cei care au făcut sondajul, sunt goarne oficiale ale regimului Orban, iar sondajul are menirea să proiecteze comportamentul ungurilor din România față de alegerile din anul viitor din Ungaria.
  Informațiile și impresiile mele personale concid total cu ce spune sondajul : politica spălării creierelor, efectuată în masă, cu ocazia ”universității libere” din Balvanyos, în prezența nelipsită a lui Orban și trepădușii lui își arată efectul în toate cifrele din sondaj. Orban poate fi liniștit, aproape nimeni care va vota dintre ungurii transilvăneni, nu va vota cu opoziția. Acest lucru este cel mai important pentru Orban.
  Sunt interesante următoarelor aspecte din sondaj :
  . 32 % nu poate vota singur ( votul se depune prin corespondență ) iar 26 % nu are idee, cum trebuie votat. Aceste aspecte dovedesc modul în care se pot manipula, la nevoie, rezultatele. Practic nu există un mecanism, prin care se poate dovedi și verifica identitatea persoanei. Există constant un ”sprijin logistic” din partea celor din ”centrele de democrație” din județele locuite de unguri – plătiți de statul ungar – care ”ajută” la derularea votului, inclusiv transportul colectiv a plicurilor cu voturi la Cluj, sau București. Dar oricum, cei ce votează, votează cu Orban pentru că Orban ”le-a dat” cetățenie.
  . din 2013 a scăzut gradul de cunoaștere a politicii din Ungaria. Simplu : cei care se pretează la un vot derulat în condițiile de mai sus au devenit ”martorii” lui Orban, sunt imuni la orice care nu corespunde cu imaginea creată despre idolul lor.
  OFF : ” Maghiarii din Romania nu cunosc limba tarii in care traiesc, pentru ca li se cere sa nu o invete si sa nu o foloseasca” – spune Mihai.
  Este evident o afirmație falsă. Nimeni nu le cere secuilor să nu învețe românește, o fac mai greu pentru că trăiesc în comunitate compactă maghiară și cunoaștertea limbii române nu este ( încă ) o necesitate de comunicare. După părerea mea, cunoașterea limbii oficiale este o necesitate cotidiană, nu ar trebui analizată – așa cum se face din păcate – sub aspect etnic. În loc de ”trebuie” ar fi mai bine să se accentueze considerentele practice, avantajele evidente și câștigul de cultură, rezultate din orice limbă străină, învățată pe lângă cea maternă, mai ales dacă este vorba de limba folosită oficial.

 19. Se mira cineva? Sunt maghiar din Transilvania, aici m-am nascut, iubesc locul acesta, de multe ori ma emotionez la melodiile vechi romanesti, unul din prieteni mei cei mai buni e roman, insa nu pot sa pun mana pe inima cu suflet ca iubesc tara, si asta pentru ca mai mereu politicieni fac ca sa nu se simtim acasa aici, si mereu vin cu o ura si hate, care ne afecteaza pe toti. Cum sa iubesti Romania cand 70% din Romania te uraste pentru… ca esti ungur… Are logica, nu?

  • Si cum romanii sa iubeasca ungurii din tara cand ei (ungurii) urasc romanii? De ce romanii nu urasc alte minoritati? (In afara de rromi). Romanii sunt toleranti si au fost mereu fata de straini (asta daca ei nu submineaza integritatea statului in care locuiesc). Mai greu ne intelegem intre noi, romanii si asta i adevarul din pacate.

  • @Bellini
   Nu vă urăște nimeni pentru apartenenta la etnie. Am prieteni maghiari la care merg cu drag la un gulaș. Palinca o duc eu;)
   Dar ceea ce urâm cu toții, sunt derapajele provocate de obicei de către politicieni.
   Dar recunoaște și tu, că nu se poate simți român un om care nu pricepe o iotă românește. Nu fiindcă nu poate, ci fiindcă nu vrea. Aici, vina o poartă exclusiv politicianul care refuză să ridice nivelul de trai al ungurilor transilvăneni, că nu cumva că din cauza asta să crească și ponderea altor etnii aduse acolo de un eventual nivel de trai mai bun.

  • @Grivco: tu ce zici, Neluțu emigrat prin Canada, ar trebui să se simtă canadian sau român? Sau Petru, născut la Jula în Ungaria, ar trebui să se simtă ungur sau român? De ce ar trebui un ungur sau sârb sau sas să se simtă român? Bine, un anume sas e mai român decât românii din păcate…
   Eu mă simt ungur. Fiindcă sunt ungur, din părinți secui. Și ardelean. Atât. Am nevastă româncă. Nu îi spun ei cum și ce să se simtă. Nici copilului. Își va forma el simțămintele mai încolo.
   Și da, patria mea e Transilvania (aia extinsă cu Partium, Banat și Maramureș). NU consider România patria mea. Mi se rupe de tot ce e peste munți. Zi de zi cei de peste munți și ienicerii lor ardeleni îmi dovedesc că feelingul meu e corect.

  • Ca roman iti inteleg perfect punctul de vedere. Daaaar totusi o mare parte din vina o are UDMR-ul care de 30 de ani e la putere si n-a facut nimic pentru comunitatea voastra. Ca e Kelemen, ca e Tantsos sau Borbely cum ajung la Bucuresti si se mufeaza la bani publici uita de voi. Ei ar trebui sa fie primii care ar aduce comunitatile mai aproape pentru ca ei provin din comunitatea voastra si stiu cu ce probleme va confruntati. Inclin sa cred ca Ceausescu a facut mai multe pt unguri decat toti astia dupa Revolutie, romani sau maghiari.

 20. E un ” sondaj ” creat de serviciile ungare .
  Amuzant cum statul ungar complet aservit clanului Orban este vandut ungurilor din Romania ca un exemplu de succes si probitate …

 21. Ăsta e rezultatul politicii începute de tavarisci ivan ilici iliescov cu 32 de ani in urmă și a participării la guvernare aproape în permanență a unui partid etnic iredentist și revizionist care a pupat și pe fsn și pe pnl și pe psd in dos, evident spre „binele” României.
  Nu prea pricep unii dintre etnicii aia că Ungaria NU a deținut NICIODATĂ Ardealul! O vreme, Ardealul a fost ocupat de imperiul austro-ungar, dar aia e altceva. Imperiul s-a destrămat, iar Ardealul a revenit la patria mumă.
  Dar nu e de mirare că etnicii maghiari habar nu au de istoria proprie, chiar ude mereu s-a oripilat recent de o propunere de creștere a investițiilor în zonele locuite preponderent de maghiari. Conducătorii lor îi vor proști, că să poată să-i folosească ca masă de manevră obedientă, așa cum au făcut-o în Decembrie ’89, sau in incidentele de la Tîrgu Mureș.

 22. Sunt de etnie maghiară, cu dublă cetățenie, votez atât la alegerile din România cât la alegerile din Ungaria. Nu urăsc pe nimeni din cauza etniei, respectul trebuie să fie reciproc.
  Cine urăște o naționalitate, e prost și înapoiat.
  Haideți să trecem peste această problemă, pentru că problemele reale nu aici încep.
  Până la urmă oameni suntem.
  Nici eu nu vorbesc limba română perfect, consider că atitudinea contează mai mult, felul cum ne comportăm și bună voința, important să fiim deschiși, să avem voința să ne cunoaștem, să ne înțelegem.
  Am mai mulți prieteni maghiari într-adevăr, doar pentru că provin din secuime. Iubitul meu este moldovean și e cel mai bun om din lume ☺️

  • Bine spus .
   Nu esti o ” unguroaica ” esti o femeie , o fiinta umana , sora mea , in plus cetateanca romana
   Esti la tine acasa in Romania .
   Tine parerea asta pentru tine intre compatriotii unguri pentru ca te vor linsa .

 23. Este foarte firesc.