G4Media.ro

Sondaj: Doar 10% din cetățenii din 12 țări europene cred că Ucraina…

Sondaj: Doar 10% din cetățenii din 12 țări europene cred că Ucraina va învinge Rusia / Jumătate dintre români cred că Ucraina trebuie să accepte o înțelegere cu Moscova (64% în Ungaria) / ”Victoria Rusiei nu înseamnă pace”

Potrivit unui studiu multinațional publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), se înregistrează un pesimism din ce în ce mai mare în Europa în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina.

Documentul publicat înaintea celei de-a doua aniversări a invaziei Rusiei în Ucraina arată că, în medie, doar 10% dintre europeni cred că Ucraina va triumfa în conflict. Opinia predominantă în toate cele 12 state membre participante la sondaj este că un „acord de compromis” va pune capăt războiului.

Potrivit sondajului, 50% dintre români cred că Ucraina ar trebui să ajungă la o înțelegere cu Rusia pentru încheierea războiului.

În trei țări (Suedia, Portugalia și Polonia), se înregistrează o preferință pentru sprijinirea Ucrainei în lupta de recuperare a teritoriului său (50%, 48% și, respectiv, 47%). În alte cinci țări – inclusiv Ungaria vecină (64%), Grecia (59%), Italia (52%), România (50%) și Austria (49%) – se înregistrează o preferință clară pentru a forța Kievul să accepte o înțelegere, potrivit studiului. În alte părți, opinia publică este divizată, inclusiv în Franța (35% pentru continuarea luptei vs 30% pentru negocierea unui acord), Germania (32% vs 41%), Țările de Jos (34% vs 37%) și Spania (35% vs 33%).

Potrivit autorilor studiului, Ivan Krastev și Mark Leonard, această schimbare de opinie este determinată de contraofensiva încetinită a armatei ucrainene, de îngrijorările tot mai mari legate de o posibilă schimbare a politicii SUA și de modul în care eventuala realegere a lui Donald Trump ar putea afecta efortul de război.

Dacă Trump va câștiga președinția SUA, o pluralitate dintre respondenți consideră că Europa ar trebui să mențină sau „să crească” nivelul de sprijin pentru Kiev.

Autorii studiului sunt de părere că, pentru a menține viu sprijinul public pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să prezinte o narațiune care este „înrădăcinată în realitate” și care face distincția între „o pace negociată” și „o pace după termenii Rusiei”. Adevărata provocare va fi aceea de a defini semnificația păcii.

De asemenea, există temeri că un eventual triumf al lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA din acest an va face „mai puțin probabilă” o victorie ucraineană. Acest peisaj politic va transforma definirea păcii într-un „câmp de luptă critic” nu numai pentru viitoarele alegeri europene, ci și pentru conflictul în sine. Iar pentru a continua să prezinte argumente convingătoare în sprijinul Ucrainei, liderii UE vor trebui să își schimbe discursul astfel încât să nu pară nerealiști în fața unui public sceptic.

Cel mai recent raport al ECFR, „Wars and Elections: How European leaders can maintain public support for Ukraine” („Războaie și alegeri: Cum liderii europeni pot menține susținerea publică pentru Ucraina”), îi are ca autori pe experții în politică externă Ivan Krastev și Mark Leonard și se bazează pe datele unui sondaj de opinie realizat de YouGov și Datapraxis în 12 state membre ale UE (Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia), în luna ianuarie 2024. Scopul raportului este de a înțelege curentul actual de opinie referitor la Ucraina și de a propune o strategie prin care liderii UE pot argumenta mai bine sprijinul european pentru Kiev într-un mediu mai dificil.

Concluziile principale ale studiului:

  • Se înregistrează un pesimism din ce în ce mai mare în Europa cu privire la rezultatul războiului. În medie, doar 10% dintre respondenții celor 12 țări participante la sondaj cred că Ucraina va triumfa asupra Rusiei, în timp ce de două ori mai mulți (20%) prevăd o victorie a Rusiei în conflict. Scăderea încrederii în efortul de război ucrainean este vizibilă în întreaga Europă și, chiar și în cele mai optimiste state membre chestionate (Polonia, Suedia și Portugalia), mai puțin de unul din cinci respondenți (17%) cred că Kievul poate învinge. Cea mai predominantă opinie din toate țările (împărtășită, în medie, de 37% dintre respondenți) este că se va ajunge la un acord de compromis între Ucraina și Rusia.
  • Mulți consideră că războiul din Ucraina este existențial pentru Europa. Atunci când au fost întrebați care conflict a avut cel mai mare impact asupra „țării” lor și asupra „Europei” (cel din Gaza, între Israel și Hamas, sau cel din Ucraina), 33% și, respectiv, 29% dintre respondenți au ales Ucraina. În schimb, doar 5% și, respectiv, 5% au ales conflictul din Gaza. Acest lucru sugerează faptul că europenii iau din ce în ce mai mult în considerare semnificația regională a acestui război și că se simt responsabili pentru deznodământul acestuia.
  • Europenii consideră că posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ar fi „dezamăgitoare”. 56% dintre respondenții la sondajul ECFR ar fi „destul de dezamăgiți” sau „foarte dezamăgiți” dacă Donald Trump ar fi reales în funcția de președinte al SUA. Ungaria este singura excepție. Aici, 27% dintre respondenți au indicat că ar fi „mulțumiți” de acest rezultat, în timp ce doar 31% au declarat că ar fi „dezamăgiți”. Cei care speră la o victorie a lui Trump constituie o majoritate în rândul susținătorilor unui singur partid politic important: Fidesz. În ceea ce privește alte grupări de dreapta care anterior îl simpatizau pe fostul președinte, doar aproximativ o treime dintre susținătorii partidelor Alternative für Deutschland (AfD) din Germania, Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) din Austria sau Fratelli d’Italia din Italia ar fi „mulțumiți” de revenirea sa, iar sentimentul este și mai slab în rândul susținătorilor partidelor Rassemblement National (RN) din Franța și Lege și Justiție din Polonia.
  • Există temerea că Donald Trump va avea un impact negativ asupra cursului războiului și că acest lucru va face victoria ucraineană „mai puțin probabilă”. În medie, 43% dintre europeni consideră că un al doilea mandat al lui Trump va face „mai puțin probabilă” victoria ucraineană, în timp ce doar 9% au exprimat o opinie contrară.
  • În medie, 41% dintre europeni consideră că UE ar trebui „să crească” sau „să mențină” la nivelul actual sprijinul acordat Ucrainei, în cazul unei retrageri a ajutorului american de către Trump. Deși doar o minoritate dintre europeni (20%) ar crește sprijinul acordat Ucrainei pentru a compensa eventuala retragere a SUA, 21% au indicat că ar prefera să mențină neschimbat nivelul de sprijin. O treime dintre respondenți (33%) ar prefera ca UE să urmeze exemplul SUA în ceea ce privește limitarea sprijinului.

„Marele pericol este că Trump și Putin, acesta din urmă lăsând să se înțeleagă că este deschis la negocieri, vor încerca să prezinte Ucraina și pe susținătorii săi ca fiind adepții «războiului veșnic», în timp ce ei vor revendica mantia «păcii».

Victoria Rusiei nu înseamnă pace. Dacă prețul încheierii războiului este transformarea Ucrainei într-un tărâm al nimănui, aceasta va fi o înfrângere nu numai pentru Kiev, ci și pentru Europa și securitatea sa. Acum când Moscova este dispusă la negocieri, este important ca atât publicul ucrainean, cât și cel occidental să știe ce nu este negociabil când vine vorba de viitorul Ucrainei. Dintr-o perspectivă occidentală, alegerea democratică și pro-occidentală a Ucrainei este nenegociabilă”, susține Ivan Krastev, coautorul și președintele Centrului pentru Strategii Liberale.

Acest raport este bazat pe un sondaj de opinie realizat în rândul populațiilor adulte (cu vârsta minimă de 18 ani), în luna ianuarie 2024, în 12 țări europene (Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia). Numărul total de respondenți a fost de 17.023.

Sondajele au fost desfășurate online de Datapraxis și YouGov în Austria (4-11 ianuarie, 1.111 respondenți), Franța (2-19 ianuarie, 2.008), Germania (2-12 ianuarie, 2.001), Grecia (8-15 ianuarie, 1.022), Ungaria (4-15 ianuarie, 1.024), Italia (5-15 ianuarie, 2.010), Țările de Jos (5-11 ianuarie, 1.125), Polonia (2-16 ianuarie, 1.528), Portugalia (3-15 ianuarie, 1.037), România (4-12 ianuarie, 1.030), Spania (2-12 ianuarie, 2.040) și Suedia (2-15 ianuarie, 1.087).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Mulți oameni nu au invatat absolut nimic din istorie. Ne-am inteles cu Rusia, ne-au furat teritorii, si am fost decenii sub bocancii lor si n-am scapat de influenta lor josnica nici pana azi. Pacea cu Rusia e o himera. Ori vin cu tancurile cu cozile de topor cat vor fi lasati ei vor veni.

    • Eficiența televiziunilor mogule. România Regală avea minister al propagandei. Și multă presă. N-avem azi nici măcar Muzeu Național de Istorie deplin funcțional, se repară de prin 2002.

  2. pentru mine ramane un mister „oboseala” cetatenilor ue … pai ce au facut efectiv in conflictul asta? gafaie dupa ce urmaresc stirile de la tv sau de pe net?

  3. Poate nu vrem sa mergem la razbel…pt Ucraina.

    • nimeni nu cere sa mergi la razboi punct… cel putin momentan. se cere altceva

    • nu ai sa mergi pentru Ucraina, ai sa mergi pentru UE/NATO si pentru a fi liber sa poti posta in continuare sau orice mai faci tu cu libertatea ta, pentru ca rusii nu se vor opri , ei acum fac incalzirea

    • @AndreiB Cu ce certitudine vorbesti. Ghicesti si numerele la Loto? Lasati vrajeala… Rusii nu stiau cand a picat racheta in Polonia cum sa zica mai repede ca nu ei au trimis o acolo.. Si voi deja va ganditi la nato vs rusia. Asa justificam chemarea la oastea. Esti in afara 18 35 si t3 simti in siguranta? Bravo….eu la 32 nu vreau sa aud de armata. Nu sunt facut pt asa ceva. Daca voiam o faceam de 14 ani pana acum.

    • @ DaciaLogan1 – Naspa, tu, la 32 de ani, nu stii nici ce e e rusia, nici cu ce se mananca, n-ai trait inainte de 89, n-ai simtit opresiune de niciun fel. Varsta ta explica deplin lipsa ta de intelegere a contextului. Nu stii, nu stii, pot sa inteleg, ce nu inteleg eu e de ce vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti deloc. Vorba lui AndreiB, roaga-te sa nu castige rusia ca sa mai poti posta ce vrei tu pe unde vrei.

    • Asa e baieti… Pardon batranilor. Aveti cunva baieti 18 35 pregatiti sa fie luati la armata? Daca nu… Ciocul mic.

    • @DaciaLogan1 – Avem, baiete, avem copii intr 18-35 de ani si facem tot ceea ce se poate ca sa castige Ucraina, tocmai ca sa nu fie nevoie sa ne trimitem copiii in ra.z.boaie. Si, apropo, batran esti tu (sau te simiti asa), eu sunt tanar si o sa ma simt tanar pana la sfarsitul vietii (copilul meu e mai in varsta decat tine, ca sa intelegi mai bine).

  4. Majoritatea romanilor n-au nicio treaba cu Trump, bun asa!

  5. nu va exista pace cu rusia lui putin (!), putin nu va negocia asa ceva, atat timp cat are carne de tun, nu se va opri , lui nu-i pasa cine e la capatul tevii pustii , iar el acum crede ca poate cuceri toata Ucraina

    singura sansa de pace e ca sa fie ajutati ucrainenii sa lupte cat mai eficient , sa macelareasca carnea de tun ruseasca, ca sa apara presiune interna in rusia pentru aceasta pace

  6. Unirea europeană în fața Rusiei .Înarmare și mobilizare ,vin vremuri grele .Sincer prefer sa mor pe câmpul de bătălie ,decât sub cizma politrucilor ruși .Voi da tot ,daca este nevoie .Oricum viața în Romania nu are nici o valoare .

  7. Rusia este deja in război cu Vestul prin ingerința in politica țărilor UE.
    După acest război hibrid urmează razboiul real și in faza 3 il trimite in Gulag pe Dacia Logan că i s-a părut cuiva că nu a percutat la comanda suficient de rapid și moare subit!

  8. Ideea e ca nu conteaza ce cred cetatenii…… Ucraina trebuie sa castige acest razboi, altfel vom suferi cu totii, intreaga Uniune Europeana. Razboaiele au multe batalii, unele se pierd, altele se castiga. Conteaza cine va ramane la sfarsit ! Istoria se repeta si o parasire a Ucrainei ar insemna o mare greseala.

    • Aici ai mare dreptate: „ideea e că nu contează ce cred cetățenii”. Dar Ucraina trebuie să câștige, pentru că apară democrația. Un singur lucru nu înțeleg, care democrație? Cea în care nu contează ce cred cetățenii?

    • @TraianDecebal – Hai mai, chiar crezi ca cetatenii tai sunt mai multi decat cetatenii mei? Democratie inseamna ca daca cetatenii mei sunt mai multi, cetatenii tai tre’ sa respecte ce hotaraste majoritatea, nu-i asa?