G4Media.ro

Soldații ruși „m-au forțat să-mi sap propriul mormânt”: Parlamentarii americani audiază mărturii…

Sursa foto: Telegram / Volodimir Zelenski (Zelenskiy / Official)

Soldații ruși „m-au forțat să-mi sap propriul mormânt”: Parlamentarii americani audiază mărturii despre presupusele crime de război rusești

O ucraineancă în vârstă de 57 de ani din Herson a declarat în fața parlamentarilor americani că forțele rusești au bătut-o, au amenințat-o cu violul și au obligat-o să-și sape propriul mormânt, transmite CNN.

Povestea lui Liubov a fost una dintre cele două mărturii puternice și îngrozitoare împărtășite membrilor Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților în cadrul unei audieri privind crimele de război rusești, miercuri. Numele lor de familie nu au fost dezvăluite de către comisie la cererea supraviețuitorilor.

Experiența ei, împreună cu cea a lui Roman, în vârstă de 16 ani, care a fost transferat cu forța în Rusia și plasat la o familie care a încercat să îl îndoctrineze, sunt doar câteva dintre zecile de mii de incidente de crime de război presupuse a fi comise de ruși de la invazia lor în Ucraina anul trecut.

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin, care a depus, de asemenea, mărturie la audiere, a declarat că biroul său a înregistrat aproximativ 80.000 de incidente de potențiale crime de război și că, până în prezent, a condamnat 31 de ruși pentru crime de război în instanțele ucrainene.

Audierea are loc în contextul în care unii legislatori americani încearcă să obțină sprijin continuu pentru Ucraina și să facă presiuni pentru ca administrația Biden să consolideze armele pe care le furnizează Kievului.

„Acestea sunt mai mult decât crime de război. Acestea sunt mai mult decât crime împotriva umanității. Asistăm în Ucraina la un genocid”, a declarat președintele comisiei, Michael McCaul, în declarația sa de deschidere.

„(Președintele rus Vladimir) Putin și înalții oficiali de la Kremlin au arătat clar că intenția lor este de a șterge sistematic existența Ucrainei”, a mai spus republicanul texan.

„Lumea liberă nu poate sta cu mâinile în sân și permite ca acest lucru să se întâmple. Este mai mult decât timpul ca această administrație, împreună cu aliații noștri, să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge”, a spus el, făcând referire la sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS.

„Ucrainenii vor trebui să se confrunte cu toate consecințele acestui act malefic”, a declarat și Gregory Meeks.

„Va dura o viață întreagă – cicatricile, traumele”, a spus democratul din New York.

‘Aceste crime teribile trebuie să fie oprite’

Liubov, care lucra ca contabilă, a trăit sub ocupație rusă timp de aproape un an și „în luna ianuarie a acestui an, au venit după mine”, a spus ea.

Vorbind prin intermediul unui translator, ea a spus că soldații ruși au intrat cu forța în casa ei, pretinzând că sunt în căutarea de arme, și au confiscat „o hartă a Ucrainei, steagul Ucrainei, magneți suvenir cu imagini ale Ucrainei și un simbol cu panglica albastră și galbenă care simbolizează victimele celui de-al Doilea Război Mondial”.

„Acestea erau dovezile lor împotriva mea”, a spus ea.

Ea a fost dusă în ceea ce a numit o „cameră de tortură” și reținută timp de cinci zile, unde a spus că a fost bătută, forțată să se dezbrace, tăiată cu un cuțit și amenințată cu violul și uciderea.

„Am fost, de asemenea, dusă pe câmp și m-au bătut din nou, iar ei puneau un pistol lângă capul meu și se prefăceau că trag, ca și cum m-ar fi executat”, a povestit ea. „De asemenea, m-au forțat să îmi sap propriul mormânt”.

Ea a spus că a văzut și alte persoane torturate, „scoase afară cu pungi negre de plastic pe cap”.

„Îmi fac atâtea griji pentru ei. Mi-ar plăcea să îi găsesc într-o zi, dar nu sunt sigură că mai sunt în viață”, a spus ea.

Liubov a afirmat că soldații i-au dat drumul, „dar au spus că se vor întoarce”.

Când s-a întors la casa ei, aceasta fusese jefuită, iar ei luaseră medaliile care aparținuseră tatălui ei.

Ea a reușit să fugă din Herson și a ajuns în Statele Unite pentru a fi alături de fiica ei, dar speră să se poată întoarce în Ucraina.

„Vă spun povestea mea și sunt și alți oameni care sunt jefuiți, violați și bătuți în acele teritorii acum”, a spus ea. „Aceste crime teribile trebuie să fie oprite”.

„Au încercat să îi remodeleze mintea”

A doua poveste împărtășită comisiei a fost cea a lui Roman, în vârstă de 16 ani, care a fost trimis cu forța în Rusia „pentru vacanță”, potrivit reprezentantului său care i-a informat pe legislatori prin intermediul unui translator.

Luna trecută, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin și al unui alt înalt oficial rus, Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

Roman, care este orfan, și-a părăsit școala după invazia rusă din Ucraina și a mers pe jos 60 de kilometri, totul în timp ce ar fi fost amenințat de soldații ruși pe drum. După ce a ajuns la destinație – un sat din Donețk – rușii au ocupat și acel sat, iar Roman a fost internat într-un spital local împreună cu alți copii, a declarat reprezentantul.

„În acel spital, a fost anunțat că acum va avea o familie diferită”, a declarat reprezentantul său prin intermediul unui traducător. „Autoritățile de ocupație au ignorat faptul și cuvintele lui că a vrut ca fratele sau sora lui să fie reprezentanții săi legali”.

Reprezentantul a spus că a fost apoi trimis la un alt spital din Donețk, i s-a eliberat un nou certificat de naștere în numele autoproclamatei Republici Populare Donețk, iar apoi a fost trimis în Rusia „pentru o vacanță”.

Odată ajunși acolo, Roman și alți copii ucraineni au fost vizitați de Lvova-Belova, care le-a spus că vor fi adoptați, lucru față de care copiii au protestat. În schimb, au fost trimiși la un internat, a declarat reprezentantul.

„În cele din urmă, au găsit o nouă familie pentru Roman”, a spus reprezentantul. „Au încercat să îi remodeleze mintea. … L-au pus să se uite la programe de propagandă la televizor”.

Comunicarea cu colegii săi a fost restricționată, mișcările sale au fost urmărite prin intermediul telefonului său mobil și „l-au forțat să spună că îi place noua sa familie și noua sa viață”, a spus ea.

„A fost forțat să obțină un pașaport al Federației Ruse, dar apoi imediat i l-au luat, spunând că vor procesa actele pentru adopție”, a spus ea.

Roman a reușit să se întoarcă în Ucraina cu ajutorul unor voluntari din țară, a precizat reprezentantul său.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Daca parlamentarii americani ar fi auzit relatarile bunicilor nostri despre ocupanții rusi ar fi intrat ei in pamant de rusine pentru ca ne-au vandut sovieticilor.