G4Media.ro

Slovacia, ultima țară care vrea să-și înăsprească legislația anti-avort / Situația din…

Slovacia, ultima țară care vrea să-și înăsprească legislația anti-avort / Situația din Polonia, Ungaria, România și Bulgaria

O nouă lege slovacă pentru restricționarea accesului la avort – propusă de parlamentara Anna Záborská de la partidul populist OĽaNO (Oameni Obișnuiți) – se adaugă unui noian de legi similare propuse pe tot cuprinsul Europei de Est în ultimii ani, scrie Emerging Europe, citată de Rador.

Legea a fost înaintată parlamentului slovac marți, dar în ciuda unei dezbateri aprinse care s-a întins până seara târziu, nu s-a putut ajunge la o decizie finală, iar votul formal pentru adoptarea ei a fost amânat: deocamdată.

Proiectul de lege propune dublarea intervalului de timp pe care o pacientă trebuie să-l aștepte între solicitarea avortului și efectuarea lui, creșterea numărului de informații personale colectate de la pacientă și obligativitatea unei a doua opinii medicale, alături de alte măsuri urmărind să facă avortul mai dificil.

„Măsurile din această lege retrogradă au o natură pur politică și nu numai că n-au nici un scop medical, dar mai și contravin instrucțiunilor privind cele mai bune practici medicale”, a declarat Monica Costa Riba, o activistă importantă de la Amnesty International.

Controversele privind accesul adecvat la sănătatea reproductivă nu sunt ceva nou pentru Slovacia. În decembrie 2019 parlamentul țării a respins o altă lege, care ar fi forțat pacientele care solicită avort să se uite la o imagine obținută prin ultrasunete a embrionului ori fătului pe care vor să-l avorteze.

Posibilitatea tot mai mare ca Slovacia să-și înăsprească legislația privind avortul nu va avea un impact doar asupra femeilor slovace care cer procedura, ci și asupra cetățenelor poloneze, care vin cu miile în fiecare an din țara vecină pentru a putea face un avort în condiții legale și sigure.

Restricțiile draconice ale Poloniei asupra avortului au devenit deja binecunoscute prin infamia lor, fiind cele mai stricte din Europa. Avortul e permis doar în cazuri de viol, incest, malformații grave ale fătului și pericol pentru sănătatea gravidei. În ciuda acestora, o nouă lege care prevede incriminarea deplină a avortului a fost propusă în aprilie, urmărind să elimine chiar și aceste cazuri în care este acum permis.

Legile conservatoare ale Poloniei privind sănătatea reproductivă au fost comparate cu cele existente în țări majoritar catolice din toată lumea. Deși nu chiar atât de extremistă, o abordare similară a temei a fost observată și în Croația.
Este departe de a fi doar o chestiune religioasă, întrucât justificări seculare pentru restricționarea avorturilor au fost invocate de mai mulți lideri est-europeni.

Planul de Acțiune pentru Protecție Familială al Ungariei, creat de guvernul conservator al premierului Viktor Orbán, a fost conceput pentru a combate declinul populației. Însă unele dintre măsurile prescrise de el au fost considerate ca limitând libertatea, prin aceea că permite spitalelor să refuze avorturi și cadrelor medicale să încurajeze pacientele să întrerupă sarcina.

Bulgaria și România au populațiile cu cel mai accelerat declin între statele UE din regiune, cât și cea mai mare rată a avorturilor din întreaga UE. Deși procedura rămâne legală și accesibilă – în cea mai mare parte – în ambele țări, unele voci au început să o lege de criza demografică a celor două state.

În România o anchetă realizată în 2019 de platforma de investigații The Black Sea a descoperit că peste 30% din spitalele publice nu permit efectuarea procedurii. Deși legislația românească le permite medicilor să refuze în mod individual, din motive etice ori religioase, să efectueze avorturi, este ilegal ca un întreg spital să refuze să ofere serviciul.

Aceste statistici sunt cu atât mai îngrijitoare dacă luăm în calcul și istoricul României în privința avorturilor. În timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu țara a avut unele dintre cele mai oprimante legi din lume menite a susține creșterea demografică. Între aceste prevederi se numărau interzicerea aproape deplină a avortului și un impozit suplimentar pentru femeile de 45 de ani care nu născuseră. Cu toate că respectivele politici au dus la o creștere modestă a populației, de numai un pic peste 1% pe parcursul anilor ’70, impactul lor social poate fi socotit oricum numai pozitiv nu.

Se cunoaște că în acea perioadă aproape 10.000 de femei au murit din cauza avorturilor ilegale. Mai mult chiar, dacă în țările comuniste vecine care permiteau avorturile rata mortalității la copii era în scădere, în România lui Ceaușescu rata mortalității infantile ajunsese la 62 per 1.000 de nașteri vii – copii morți înainte de a apuca să împlinească cinci ani. Aceleași politici inadecvate au făcut și ca aproximativ 500.000 de copii să fie crescuți în condiții abjecte în orfelinate de stat.

Numeroase cercetări din diverse regiuni ale lumii arată cu consecvență că copiii născuți în țări cu acces restricționat la avort au șanse considerabil mai mari de a trăi în sărăcie și mai puține șanse de a-și finaliza stadiile de dezvoltare.

Cu 380 de avorturi per 1.000 de nașteri vii, Bulgaria are cea mai mare rată a avorturilor nu numai în UE, ci și în toată Europa, unele surse indicând chiar că ar avea și cel mai mare număr de avorturi legale per capita din lume. Marea majoritate a avorturilor din țară au reprezentat opțiunea femeilor cu vârste de peste 30 de ani.

Fondul Bulgar pentru Femei afirmă, pe baza regiunilor în care avorturile sunt cel mai frecvente și a vârstei pacientelor, că explicația cea mai probabilă a acestor statistici e că familiilor le lipsește situația financiară necesară pentru a avea încă un copil.

Avorturile în condiții sigure și legale constituie o necesitate medicală elementară a femeilor. S-a demonstrat că limitarea accesului la ea are un impact în mare măsură negativ în special asupra bunăstării femeilor. Exemplele din trecutul regiunii ar trebui să evidențieze faptul că interzicerea avortului nu poate rezolva problemele demografice ale Europei de Est. În schimb, această tendință ar putea contribui foarte ușor la o înmulțire a copiilor născuți în sărăcie, agravând probleme precum cele relevate de scorurile mici obținute de unele state est-europene în Indicele Capitalului Uman.

Sursa: Emerging Europe/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Cred ca ar trebui sa sa lucreze si la partea cand tatal sa aiba responsabilitati prin lege mai mari . Si in cazurile in care se pune presiune pe femei din partea barbatului in diferite moduri . Cu totii stim cum se fac copii si cum sa ne protezam dar …..

 2. Globalistii stangisti promoveaza la greu sadomia si avortul pentru nativii din Europa, dar in schimb pe oaspetii veniti in ultimii 50 de ani sistemul i incurajeaza sa faca cat mai multi copii. Am vazut un bilant a unei turcoaice parca de prin Germania , cu 8 copii nascuti intre ani 70 si 2000 si primea aprox 5000 Euro lunar.
  Stiu oras in Franta unde regula este 4-5 copii la „noii oaspeti”, deja ei fiind foarte multi.

  • Toti care nu sunt sclavii lui Putin sunt automat „stangisti”, de parca asta ar fi o problema, nu era o problema cand Moscova era centrul lumii comuniste.

   Acum Putin conduce Rusia si el e fascist, deci „dreapta” nu e o problema pentru statul rus.

   BPS mai e si rasist, nu doar postac rus.

  • Tovarasic, cateva simple observatii sunt rasiste?

  • Nu nenea BPS…tot ce ai vomitat tu aici este rasist…dar rasist rău de tot!!!”Noii oaspeți ” what? Ce e asta? Peste tot pe planetă sunt oameni care fac copii pentru beneficii materiale…asta nicăieri în lume nu e ok…dar să spui că doar imigranții fac asta și intenționat să te cotropească pe tine?!!! Ești dus rău!

  • Rusia e una dintre cele mai albe tari din lume si uite cat de rau merge. E o dictatura a institutiilor de forta, unde oamenii se chinuie sa-si faca rost de mancare si daca il critici pe Putin te arunca GRU/FSB de la etaj, sau te otraveste ca pe Navalnii.

   Deci argumentul rasial nu functioneaza, altfel Rusia ar fi un paradis pentru toata lumea, nu doar pentru cei izvorati din KGB si armata.

  • Vladimir putin si cu tine sunteti gunoaie, ai o problema la bibilica? Te pun astia de la ONG sa scrii numai prostii? Ai un fixism cu rusia. Orice scrie cineva care nu e de acord cu tine pe un subirtc, gata, Rusia- Putin. Tin minte ca era o stire despre masini, si scriau oamenii pe acolo despre cat de buna e masina, si hop si tu, cu Rusia, cu putin… Aberatiile tale. Esti frustrat? Ia pastile, nu stiu.

  • Vreau sa îl completez pe „Vladimir …” cu o stire mai recenta. Irina Slavina, o jurnalista rusoaica anti-sistem, si-a dat foc dupa ca a fost hartuita de politie si i-au confiscat toate mijloacele cu care putea sa îsi castige existenta.
   Asta ca sa îi raspund lui Tulth care el are probleme. Nu poate întelege ca aici, la noi, ne putem bucura de libertatea de exprimare.

  • Nu ma refeream la asta geo, ziceam de Vladimir, ca el / ea la orice postare indiferent despre ce e vorba, daca se contrazice cu cineva, gata, troll rus. Chiar si la stiri care nu au nici o treaba cu politica. Si, merci, sunt constient si eu de ce se intampla in Rusia, de asta nu sunt fan putin, dimpotriva.

  • Nea lozincă ăsta cu Vladimir tralala e paralel, cum altfel, cu Rasiia și plutește undeva printr-un ’70 imaginar cu Brejnev privind pe sub sprâncene multe.Habar n-are, d’un par examplu, că Rusia e jn conglomerat de religii și rase și nici că pesedeul este eternul partid puțin mai voalat comunist în care marii oligarhi, întocmai ca cei din China, fac pe ei în fața președintelui etern și preaiubit.Atât cu dreapta.Dar ce mai contează realitatea pentru un tonomat cu discul zgâriat.Atâta poate, atâta spune.Oricum nu prezintă interes, e prea limitat.Cât despre mulsul sistemului de”ajutoare” pentru „discriminaților pozitiv” pe caz de hipermelanină, zigăncile românești sânt artiste desăvârșite.Una a fost prinsă prin vest cu 2000de copiii în baza de date după ce a muls la greu sistemul.Tot așa fac și turcoaicele și arăboaicele care își dau una alteia copii împrumut cât să-i treacă pe social.Boarfele de la serviciul social n-au treabă, lucrează în doru lelii, sânt destui fraieri să finanțeze schema.Cât despre avortul din viol, multe păsărele se dau lovite când sânt prinse cu burta mare Există Postinor sau altele în caz că violul se întinde mai puțin de 24 de ore.Și, majoritatea, se întind mai puțin, cu excepția ” dresajului” de pubere și adolescente de pești majoritar gipsani sau, după caz, pakistanezi, ca nederanjații de 25 de ani, minoritari din Rotterham, despre care știa, evident, poliția dar nu-i putea aresta, neavând culoarea potrivită pentru pușcărie.În rest, avortul e crimă, ce tot bla,bla.

 3. In 2011, 62.0% of Slovaks identified themselves as Roman Catholics.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_and_abortion

  • Religia este poarta de intrare ideologica a Rusiei. Cu cat populatia are mai multi atei, cu atat e mai rezistenta la manipularile putiniste.

  • Ai dreptate 😊😊😊😊😊https://m.imgur.com/gallery/6eS9YUb

 4. Avortul e crima.
  Pentru legislatia din Polonia massive respect .
  (stiu , sunt ”habotnic religios ”, ” veganist ipocrit”, ”sectant”, ”pocait”, ”fanatic”, sau… orice, numai sa fie asigurata acceptarea si impacarea sufleteasca a celor care ucid copii in formare 😉 )

 5. BPS are dreptate.
  Declinul Europei vine natural pe declinul demografic. Europenii băștinași sunt din ce în ce mai puțini iar veneticii din ce în ce mai mulți. Să fim realiști: continentul Europa nu va dispărea (în viitorul previzibil) dar Europa culturală este pe ducă…
  Iar grija noastră nu este să facem și să creștem copii ci să avortăm copiii și să creștem cîini.
  Și, trebuie să înțelegem – și @Alb are dreptate – că și ,,tăticuțu” este responsabil pentru avort, nu numai ,,mamițica”.

 6. Avortul e crima!
  Si da, cele care avorteaza sunt criminale.

 7. Dupa experienta neagra a Romaniei in legatura cu interzicerea avortului este de mare mirare ca exista cineva in aceasta tara, aparte de membrii cultelor , care sa gandeasca la inmultirea rasei albe in mod fortat, impotriva vointei femeilor, care sa nu poata dispune de propriul lor trup.
  Atata fatarnicie si lipsa de logica vor conduce direct la schimbarea populatiei, care nu are nici un pivot liber consimtit de a asigura continuitatea numeroasa, lipsind mentalitatea primitiva sau medievala. Pe de alta parte, acesta se poate resuscita , toarta lumea avand sa traiasca cu gandul de a ramane macar cu un copil, cata vreme ceilalti au sa dispara in saracie , mistificare si abrutizare . Parintii vor da tonul.

 8. Nu stiu ce faceti voi, eu o astept pe Alina M!

 9. “Acces adecvat la sanatate reproductiva”??
  Pe romaneste avorturi moca, platite din taxele noastre ale tuturor.
  O mizerie de limbaj PC.

 10. Am o intrebare pentru pentru toti astia care-si pun eticheta „crestin” ca pe o butoniera dar n-au citit niciodata Biblia:

  Voi stiti de episodul din Vechiul Testament cu regele David care s-a facut vinovat de adulter cu Batsheeba sotia unuia din generalii sai? Stiti ce s-a intamplat cu beblusul nascut din acea relatie adultera? Daca da, raspundeti si apoi dezbatem ce si cum spune Dumnezeu si Biblia despre avort.

  • Ce are sula cu prefectura? „Bebelusul”rezultat din relatia adultera a regelui David s-a NASCUT, nu a fost avortat.
   Ma amuza cand apostolii avortului se apuca sa citeze Biblia ca argument in favoarea cultului pagan al uciderii de copii pe care il venereaza.
   Porunca a VI-a a Decalogului e cat se poate de clara: „Sa nu ucizi!”, iar avortul e infanticid.
   Ca un bebelus aflat inca in uterul mamei sale este o viata de om, adica un om viu, intr-o anumita etapa a dezvoltarii sale anatomice, asta o spune clar embriologia.
   Iar pentru ca ma simt generos, iti mai dau si un bonus: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut, şi înainte de a ieşi din pântece, te-am sfinţit.” Cartea Proorocului Ieremia, primul capitol, versetul 5.

 11. Este planul Kalergi in full swing…pt. cei care rad la orice comentarii anti-globaliste si le numesc ”conspiratii” am si eu cateva intrebari tovarasi:
  – De ce migratia este incurajata , ajutata de ONG-uri finantate din bani europeni si alte surse mai ”negre” , tolerata de autoritati care refuza sa aresteze ambarcatiunile de traficanti, si impusa cu forta mai nou prin reluarea proiectului de ”cote obligatorii” la Bruxelles, catre toate statele cu populatie alba, atat din Europa cat si ce sa vezi America de Nord, Australia etc?
  – De ce nu exista nici o incurajare catre migratie inspre zonele Asiei , Africii, Americii de Sud etc?
  – De ce toate tarile din Africa si Asia etc. au dreptul sa isi pastreze etnicitatea rasiala, culturala etc. conform ONU , dar doar tarile albe trebuie sa fie imbogatite multicultural si reimprospatate genetic prin migratia de multi barbati de varsta militara, iar daca vorbesti despre prezervarea etniei si culturii ( la fel cum au celelalte state non-albe) esti facut rasist, extremist etc?
  – De ce campaniile agresive anti-familie, anti-sarcina, pro avort, pro cupluri interrasiale, anti-white, si anti barbat alb exista exclusiv in tarile din vestul Europei si America de Nord , si nu in Asia, Africa? Ei nu au probleme cu suprapopularea , cu diminuarea resurselor? De ce nu exista progame de avort ca la noi , si ei sunt lasati sa faca 4 5 copii pe cap de femeie?
  Daca imi raspundeti la astea concret cu explicatii logice ma dau batut.

 12. Frankfurt.Școala de la Frankfurt.E un interviu interesant pe tema asta, pe lângă altele, apărut pe tube acum vreo cinci zile, luat de Ben Shapiro lui John Voight.Omul a îmbătrânit în Hollywood și știe multe despre prima pleaznă a KGB-ului din ’68 și asta dd azi.Știe mașina de propagandă comunistă pe dinafară și pe dinăuntru.Te invit să-l vezi.Eu am trăit comunismul de jos în sus, pe viu și nu-mi plac multe prostii debitate ca cugetări de tot felul de rătăciți dar îmi place ce spune omul.Te invit să-l vezi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.