G4Media.ro

Slovacia primeşte 12 noi elicoptere americane Bell AH-1Z Viper, după ce a…

Sursa foto: Official U.S. Marine Corps photo by Cpl. Preston Reed via Wikimedia Commons

Slovacia primeşte 12 noi elicoptere americane Bell AH-1Z Viper, după ce a trimis avioane de luptă MiG-29 în Ucraina

Statele Unite s-au oferit să vândă Slovaciei 12 noi elicoptere Bell AH-1Z Viper cu o reducere de două treimi din preţ după ce Bratislava şi-a trimis în Ucraina avioanele sale de luptă retrase MiG-29, a anunţat miercuri ministrul apărării slovac, Jaroslav Nad, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Oficialul slovac a spus că guvernul său încă trebuie să aprobe acest acord, conform căruia Bratislava va plăti 340 de milioane de dolari în următorii trei-patru ani, pentru un pachet în valoare de peste un miliard de dolari.

Restul sumei va fi acoperit prin programul SUA de finanţare militară externă, a precizat Nad într-o postare pe Facebook.

Înţelegerea include şi componente, instruire şi peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire II, a spus el.

„Această ofertă este extrem de avantajoasă şi va spori semnificativ potenţialul de apărare al Slovaciei”, a precizat ministrul.

Slovacia, stat membru al NATO de pe flancul estic, nu are în prezent elicoptere de luptă.

Vara trecută şi-a scos din funcţiune flota de avioane MiG şi s-a bazat pe vecinii săi central-europeni, cum ar fi Cehia, Polonia şi Ungaria, pentru sprijin în apărarea aeriană.

Săptămâna trecută, Slovacia a devenit al doilea dintre aliaţii Ucrainei, după Polonia, care oferă avioane de luptă, despre care Kievul spune că sunt cruciale pentru a respinge invazia rusă, ce durează de peste un an.

Slovacia va oferi de asemenea şi o parte din sistemul său KUB de apărare antiaeriană.

În afară de oferta de echipamente americane, Slovacia va primi de asemenea şi compensaţii de 250 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, a declarat Nad.

Potrivit ministrului, oferta de elicoptere a fost motivată parţial de sprijinul Slovaciei pentru Ucraina vecină, dar reprezintă şi o compensaţie indirectă pentru livrarea întârziată de avioane de luptă F-16, pe care Bratislava le-a comandat în 2018 şi care acum urmează să ajungă în 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. nu inteleg de ce sa le dai 12 elicoptere daca ei nu au in prezent elicoptere si e clar ca nici piloti de elicoptere. daca tot au dat avioane ucrainei, da-le avioane la schimb!