G4Media.ro

Situație îngrijorătoare: România este pe primul loc în Europa în ceea ce…

Sursa foto: pixabay.com

Situație îngrijorătoare: România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește mamele minore de sub 15 ani

Preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a atras atenţia, marţi, la o dezbatere, privind numărul mare de sarcini în rândul adolescentelor din ţara noastră, transmite Agerpres.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la numărul mare de sarcini care continuă să fie la nivelul fetelor sub 15 ani şi la nivelul celor sub 19 ani. Din totalul naşterilor în 2019, aproape 750 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani şi aproape 18.000 de naşteri la mame cu vârsta între 15 şi 19 ani. La capitolul sub 15 ani ocupăm primul loc în Europa”, a declarat Alexandrescu.

Potrivit acesteia, în România se înregistrează 40% dintre sarcinile din UE la fete sub 15 ani şi 23% dintre cele la nivel european în rândul fetelor sub 19 ani. Olanda, Danemarca şi Finlanda nu au mame minore, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

Ea a precizat că zonele cu cele mai multe mame adolescente sub 19 ani sunt judeţele Bihor, Suceava, Iaşi, Vaslui, Bacău, Mureş, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Dolj, Călăraşi, Constanţa şi Bucureştiul, iar în Mureş, Dolj, Braşov, Iaşi, Bacău se înregistrează cele mai multe fete sub 15 ani care au copii.

Pe lista judeţelor cu cele mai puţine mame adolescente se regăsesc Brăila, Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj şi Tulcea.

Pe de altă parte, a arătat Alexandrescu, România se menţine pe primele locuri din UE la mortalitate infantilă, printre cauze numărându-se naşterile premature care au legătură cu vârsta prea mică sau prea înaintată a mamei.

„Patru din 10 adolescente care devin mame au născut prematur şi foarte multe dintre aceste adolescente nu au avut nicio legătură cu serviciile publice de asistenţă socială sau nu sunt înscrise la medicul de familie”, a afirmat Gabriela Alexandrescu.

El a amintit că Salvaţi Copiii s-a implicat în dotarea secţiilor de neonatologie şi pediatrie, ajungând până în prezent în 100 de unităţi medicale cu 830 de echipamente pentru 100.000 de copii, dar şi în domeniul educaţiei, sprijinirii, serviciilor comunitare.

„Suntem preocupaţi cum putem ajunge cu informaţia către mămici. Vom ajunge la 100.000 mame la sfârşitul lunii martie, prin 74 de maternităţi. Prin această campanie şi program, acoperim nevoia de educaţie medicală pe care mamele trebuie să o primească. (…) Ne-am gândit să dezvoltăm un program-pilot de informare prin intermediul unor sisteme video în maternităţi. Am început cu maternităţile din centrele universitare”, a transmis Gabriela Alexandrescu.

Totodată, Salvaţi Copiii a dezvoltat în ultimii 3 ani programe în şcolile din România, care au cuprins 83.000 de copii, pe tema educaţiei pentru sănătate, care includ şi un modul de educaţie sexuală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Câte copilării distruse! Copii care dintr-o dată se trezesc părinți, fără să știe nimic despre viață.

  „Potrivit acesteia, în România se înregistrează 40% dintre sarcinile din UE la fete sub 15 ani şi 23% dintre cele la nivel european în rândul fetelor sub 19 ani. Olanda, Danemarca şi Finlanda nu au mame minore, a adăugat Gabriela Alexandrescu.”

 2. Am rugămintea sa postați doar comentarii corect politice, fără nici o referire la etnia mamelor, altfel cenzorii își vor face treaba. REDACTIA

 3. Acesta este rezultatul lipsei de educatie, lipsa unor minime notiuni de sanatate, preventie, sexualitate. Si nu sunt de acord ca aceste mame apartin unei anume etnii. Dincolo de mesaje mai mult sau mai putin xenofobe realitatea trista este ca avem o patura foarte mare de copii care fac copii intr-o saracie extrema. Acesti copii vor fi la randul lor condamnati la saracie, dar sa ne fereasca sfantu’ sa avem ore de educatie sanitara in scoli.

  • Nu, acesta e rezultatul unei culturi avute de o anumite etnie. Sa spui ca cineva este xenofob daca prezinta niste statistici este de-a dreptul ignorant! Educatia oferita de stat e aceasi si in cadrul altor etnii dar acolo nu exista asemenea rate ale minorelor gravide! V-o spune asta cineva care lucreaza in domneiu si vede proportile dezastrului!

 4. Ce ore de sexualitate, femeia este supusa barbatului

 5. Taiate 18750 de pensii speciale si angajati 18750 de asistenti maternali si sociali care sa contacteze individual fiecare minor devenit mama pentru o sustinere de cel putin un an. In comunitatile respective organizate adhoc programe de educatie. Adusi specialisti din cele 3 tari care au rezolvat problema si platiti ca lumea pentru un proiect adaptat la conditiile sociale si culturale din Romania.

  Dar se pare ca e mult mai simplu sa tinem in spate bugetari care nu fac nimic, sa le platim pensionarilor si studentilor transportul si sa discutam despre ”discriminarea” femeilor pentru pozitia de CEO.

 6. Noroc cu copiii care fac copii că intelectualele se copulează doar pentru plăcere, altfel s ar fi dus dreaqu natalitatea și exportul de carne vie pt UE

  • @PeNaL – Comentariu de om bolnav psihic… am mai gasite de la tine si la alte articole si tot asa penibile sunt.

 7. problema nu e varsta. problema este Educatia. Daca Educatia este asa cum este (cu wc in fundul curtii si cu probleme in calitate, dotare, oportunitati de angajare, burse de tot plansul etc) copiii din familiile sarace incearca alte … oportunitati. De ce apar mamele minore in proportie covarsitoare in mediul rural si in comunitati sarace? de ce nu apar in marile orase si in cartiere de fitze? Datorita educatiei si resurseleor financiare. Vreti sa rezolvati aceasta problema ? musai trebuie sase rezolve problemele legate de educatie si oportunitati economice in fiecare comunitate. Sa nu mai exista saracie, abuzuri, alcoolicii si abuzatorii sa fie instant vizitati de politie, violatorii si corupatorii de minore sa stea vreo 30-40 de ani dupa gratii.. si se rezolva.

  • Așa e astea mici și sărace, inculte le mănâncă miezul mai tare decât alea bogate, intelectuale și avide după carieră la crucea de piatră

 8. Sa vina oengistii sa ne-o mai taie.

  Peste 10 ani, cand nu va mai fi nici un roman apt de munca, ni se va cere sa importam afgani, preferabil din fluxul catre Suedia. Ce varsta credeti ca au mamicutele afgane ale acestor refugiati?

 9. Decat sa il avorteze mai bine mama minora. Avortul e crima.

 10. Statistica este neconcludenta. Noi avem minoritatea la care tinerii sint foarte precoce si se casatoresc când sunt adolescenti.

 11. Rectific, nu numai PeNaL e bolnav psihic, mai sunt pe aici niste postaci obisnuiti care depasesc bunului simt

 12. Daca scadem mamele minore apartinand unei anume etnii incompatibile cu civilizatia pe ce loc ajungem oare?