G4Media.ro

Site-urile de știri false ale Kremlinului spun o altă poveste despre războiul…

Sursa foto: Patrick Pleul / POOL / AFP

Site-urile de știri false ale Kremlinului spun o altă poveste despre războiul din Ucraina. X, fost Twitter, nu reușește să contracareze dezinformarea

Kremlinul a lansat o amplă campanie de dezinformare folosind versiuni false ale site-urilor de știri occidentale pentru a promova narațiuni defetiste despre războiul din Ucraina și pentru a ataca politica externă a SUA, relatează The Times.

O avalanșă de postări spam cu linkuri către aceste site-uri – inclusiv Fox News – a început să inunde Twitter/X pe 25 octombrie, a declarat pentru The Times un analist de la Bot Blocker/Anti-bot for Navalny, o organizație care expune atacurile bot rusești.

„Kremlinul urmărește să oprească aprovizionarea cu arme și sprijinul financiar pentru Ucraina prin influențarea opiniei publice din țările occidentale, împingând totodată publicul ucrainean să ceară încetarea focului și înghețarea conflictului pe pozițiile actuale”, a declarat analistul, vorbind sub protecția anonimatului, întrucât se află în Rusia.

Postările sunt difuzate cu o frecvență de două mesaje și jumătate la fiecare minut, conținând linkuri către site-uri care reflectă cu atenție designul și aspectul unor instituții media occidentale și ucrainene consacrate. Descoperirile lui Bot Blocker au fost evidențiate pentru prima dată de The Insider, o organizație de jurnalism de investigație din Rusia, care a raportat că în spatele atacurilor se află serviciile de informații militare rusești.

Două articole de opinie false de la Fox News cu domeniul fals www.fox-news.in încearcă să submineze sprijinul președintelui Biden pentru Ucraina și Israel, susținând că livrările de arme americane vor declanșa un al treilea război mondial cu China și Rusia.

Articolele de pe site-urile franceze false acuză Kievul că vinde arme occidentale și susțin că statutul SUA de mare putere este pe cale de dispariție, criticând în același timp politica americană în Africa. Articolele în limba germană condamnă sancțiunile impuse Rusiei ca fiind dăunătoare pentru Germania și susțin că UE s-a divizat în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei și abordarea sa față de conflictul Israel-Hamas.

Alte articole, care imită site-urile de știri ucrainene, le spun ucrainenilor că ajutorul occidental va fi redirecționat către Israel, lăsând armata lor în pragul înfrângerii și populația fără infrastructura de încălzire esențială în timpul iernii. Postările au fost sincronizate astfel încât să coincidă cu demonstrațiile pentru demobilizare din mai multe orașe ucrainene, la fiecare dintre ele participând câte o mână de femei cu pancarte identice.

De asemenea, ei susțin că Moscova este în pragul unei victorii în Avdiivka, un oraș din estul Ucrainei unde asalturile intensive ale rușilor din ultima lună le-au adus puțin mai mult de un kilometru și jumătate de teritoriu – cu prețul a cel puțin 109 tancuri și vehicule blindate, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington.

Sub conducerea lui Elon Musk, X a concediat echipe mari de angajați care lucrau pentru a contracara dezinformarea. Numărul angajaților Twitter înainte de preluarea de către Musk, în urmă cu un an, era de aproape 8.000, dar a fost redus la mai puțin de 1.500.

„Se pare că X nu este în măsură să abordeze în mod corespunzător amenințări de acest gen: conturile implicate în astfel de atacuri trăiesc cu ușurință zile, dacă nu săptămâni, ceea ce este enorm; iar tweet-urile lor rămân vizibile ore întregi, dacă nu chiar mai mult”, a declarat analistul.

„Operatorul din spatele campaniei folosește o automatizare destul de simplă, care ar putea fi ușor detectată de X, dar nu este așa. Nu oamenii din echipa de încredere și siguranță sunt de vină aici, ci micromanagementul lui Elon și tendința sa de a construi un produs care se potrivește unui singur utilizator: el însuși.”

Luna trecută, un raport al UE a constatat că „amploarea și influența” conturilor susținute de Kremlin pe X au crescut în întreaga Europă, „impulsionate în special de desființarea standardelor de siguranță ale Twitter”. Raportul făcea referire la un tweet din 9 aprilie, în care Musk a confirmat că platforma sa nu va mai „limita” conturile conduse de Kremlin.

Conturile pro-Kremlin au sărbătorit eliminarea limitelor de către Musk, precum și propriile sale tweet-uri care criticau Ucraina și un meme care ironiza apelurile lui Zelensky pentru ajutor. „Rusia îți mulțumește pentru munca ta excelentă, Elon”, se arată într-o postare în limba engleză. „Ca de obicei, Musk este tovarășul nostru: la fel ca noi, el râde de drogat”, spune o postare tradusă în limba rusă.

X a fost contactat pentru comentarii, dar nu a răspuns.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Musk nu doar ca nu reuseste sa contracareze dezinformarea putinista ci chiar o promoveaza.

  2. Musk face politica mondiala in nume propriu. A devenit mai important decât orice structura statală sau supra statală aleasa in mod democratic. Europa ar trebui sa închidă X, dacă nu vrea ca nazurile unui singur individ sa-i conducă politica interna și externa.

  3. Musk de la bun început a declarat că sub el, twitter va fi absolut liber pentru orice ”opinie”. Decimând personalul moderator pe considerente de eficientizare, în prezent X a devenit o cloacă a dezinformării și intervine activ în deformarea opiniei publice, știind foarte bine diferența dintre ”opinie” și propagandă.

  4. Nu degeaba a atacat wikipedia, care este un fel de enciclopedie a ”omului sărac”. Acolo măcar se face un fel de review și se fac observații dacă subiectul este trunchiat tratat sau dacă o afirmație trebuie dovedită de o sursă de incredere în domeniu. A compara wikipedia cu prickX e ca și cum ai compara un poem cu o onomatopee.

  5. Putin face orice ca să micșoreze sau să descurajeze ajutorul de orice fel acordat Ucrainei. Izbucnirea luptelor în Orientul apropiat servește acestui scop iar încetarea ostilităților îi contravin intereselor sale. Acțiunile ”spontane„ din Daghestan au fost atent orchestrate de fsb. Iar câte un idiot util ca Musk îi vine ca o mană cerească.