G4Media.ro

Siria. Rusia oscilează între compromis şi acţiune militară

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. S-ar putea ca ultima varianta sa fie aleasa de rusi. Insa, si o posibila dinamica ruso-siriano-iraniana (macro) isi poate fac aparitia.

    Potentialul conflict care se profileaza, si care sa speram ca nu va fi, se bazeaza pe un fals sau ceea ce se numeste „false flag operation”.

    1/ Ca si in cazul Skripal, nu a existat nici o dovada ca agentul Novichok a fost intr-adevar Novichok sau ca ar fi provenit de la rusi. Mass media internationala o confirma in pofidea acuzatiilor delirante ale lui May si Johnson. Insusi fostul ambasador Craig Murray o spune si acest lucru este confirmat si de conducerea Port Down, facilitatea chimica militara la numai cca 12 km de Salisbury.

    Deci, practic May a mintit. Si acesta dovedeste (a cata oara?) manipularea opiniei publice de catre guvernul britanic – sa ne amintim aici ca si atacul asupra Irak-ului in 2003 a fost bazat pe un fals: Saddam Hussein avea arme de distrugere in masa. Total neadevarat. Insa, se dorea fragmentarea tarii. Recent, un oficial american afirma ca razboiul din Irak a costa SUA cca 6 triliarde dolari (6.000 miliarde).

    2/ Precum Theresa May si Borin Johnson s-au grabit sa demonizeze guvernul Putin fara vreo dovada, asa si acum, a propos de atacul cu gaze sarin/clorina din Douma. Americanii, fara nici o dovada acuza Iranul si Rusia. Nu exista nici o dovada cine a facut-o.

    3/ Mass media documenteaza ca existenta ultimilor luptatori anti-Assad duce la teoria conform careia acestia au recurs la acest atac cu gaze tocmai pentru a atrage reactia americana si internationala impotriva lui Assad. Drept contraargumente se aduc si: daca intreaga tara era eliberata de teroristi si luptatori anti-Assad, de ce ar fi recurs presedintele in functie la un asemenea gest? In plus, era o chestie de zile pana cand fortele anti-Assad din Douma erau nevoite sa se predea. Acum, dupa acest atac cu gaze, acestea au un avantaj competitiv asupra guvernului de la Damasc, in plus, fiind sustinute si de SUA & NATO.

    Se doreste fragmentarea Siriei, fie ca ii place Rusiei sau nu (https://www.counterpunch.org/2018/02/09/the-us-plan-to-partition-syria/). Si asta in pofida suvernitatii tarii. Si SUA va dori sa stapaneasca situatia, avand in vedere si numirile recente ale lui Haspel, Bolton si Pompeo.

    Nu in ultimul rand, se ne amintim de milioanele de refugiati care au plecat din Siria. Dar si din Irak. Dar si victimele rezultate ca urmare a conflictelor militare. Dar cui ce-i pasa?

    Astfel, se profileaza, aparent, o intriga la scara mondiala conform careia Levantul trebuie fragmentat. In afara de Israel. O spune si Seymour Hersh inca din 2007 (https://groups.google.com/forum/#!topic/misc.activism.progressive/07DEjG6OwUk).

    In logica celor de mai sus e si „firesc” ca SUA sa doreasca atacarea Siriei, si apoi a Libanului si Iranului. De aici, si o posibila conflagratie mondiala. Un eventual atac american are la baza doua componente: comlexul militar-industrial despre care vorbea insusi Eisenhower (si care trebuie sa faca profit pe investitiile in tehnica militara) si interesele geopolitice din zona pe care le are SUA alaturi de Israel.

    Intrebarea este: in ce grad se va amesteca Romania, ca membra NATO, intr-un asemenea conflict? Care sunt interesele strategice nationale ale Romaniei intr-un asemenea conflict sau, Doamne fereste, cu Rusia???

    Deja britanicii si francezii au trimis forte armate in zona (pe langa americani) fara ca nemtii sa o faca. Israelul este si el pregatit.

    Se pare ca NATO, desi initial a fost gandita si organizata drept o contrapondere militara impotriva URSSS, duce acum o politica de cucerire de noi teritorii. Doctrina Monroe este aplicata „urbis et orbis”.

    Practic, si in Afganistan si Irak soldatii romani care au luptat acolo si si-au pus viata in pericol au devenit „mercenari”. Se stie si faptul ca numerosi mercenari si contractori deservesc armata americana si serviciile de informatii. Practic, „privatizarea” actiunilor militare americane creste. A se vedea aici si cele cca 178 baze militare americane din lume in peste 100 de tari (dintre care 5 sunt la noi). Din pacate.

    Oricum, in cazul unui conflict cu Rusia, Romania nu va fi crutata.

  2. Despre operatia „false flag” cu sarin din Douma/Gouta in Damasc https://www.youtube.com/watch?v=kTtAm0OHW24&feature=youtu.be
    Este vorba de Richard Black, senator Virginia care vorbeste despre ce s-a intamplat acolo.

    Mai mult, in urma cu cateva saptamani Rusia si Siria au informat opinia publica ca un iminent atac cu gaz va urma.