G4Media.ro

Sinohydro, una dintre corporațiile chineze care vor să construiască autostrada Ploiești –…

Sinohydro, una dintre corporațiile chineze care vor să construiască autostrada Ploiești – Brașov, acuzată că a plătit 50 de milioane de dolari în Venezuela pentru un mare contract de infrastructură cu statul

Sinohydro Corporation Limited, una dintre marile corporații chineze cu ambiții globale, care a depus o ofertă pentru a construi autostrada Ploiești – Brașov în parteneriat public – privat, este acuzată că ar fi plătit 50 de milioane de dolari în anul 2010 unui afacerist venezuelean, conectat la guvernul țării sud-americane, pentru a primi un mare contract de infrastructură, scrie cotidianul spaniol El Pais.

El Pais a realizat o serie de investigații plecând de la o mega-afacere de corupție din micuțul stat Andorra, în care Banca Privada d’Andorra (BPA) este acuzată de justiția andorreză de spălare de bani, împreună cu un om de afaceri din Venezuela.

Documentele băncii, prezentate de El Pais, arată că în centrul afacerii dintre mai multe corporații chineze și statul venezuelean a fost omul de afaceri Diego Salazar. Acesta este vărul lui Rafael Ramirez – ministru al energiei (2004 – 2012), șeful companiei petroliere de stat și unul dintre apropiații lui Hugo Chavez.

El Pais scrie că cinci corporații chineze au fost beneficiarele unor contracte uriașe acordate de Venezuela sub conducerea lui Chavez, contractele fiind acordate în urma unor plăți efectuate în conturile firmei de consultanță a lui Diego Salazar.

Astfel, potrivit El Pais, justiția din Andorra a stabilit că Sinohydro Corporation Limited a plătit 50 de milioane de dolari pentru o presupusă consultanță către firma intermediarului Salazar cu doar câteva zile înainte de a primi un contract cu guvernul din Venezuela pentru construcția centralei termice La Cabrera.

Salazar a fost arestat în urmă cu un an și este închis în Caracas, potrivit El Pais. Banca andorreză aflată în centrul scandalului a fost închisă de justiția din această țară în 2015, potrivit aceleiași surse.

Autostrada Ploiești – Brașov. Guvernul a anunțat în 17 decembrie că cinci investitori au depus oferte pentru realizarea prin Parteneriat Public-Privat (PPP) a autostrăzii Ploiești – Brașov. Guvernul a ales soluția PPP, una netransparentă, în locul finanțării din fonduri europene. De construirea celor aproape 100 kilometri de autostradă s-au arătat interesate două asocieri din China, una din Turcia și două asocieri din Europa. SINOHYDRO CORPORATION LIMITED – POWER CHINA ROADBRIDGE GROUP CO LTD este una dintre asocierile din China care au depus oferte.

Asociația Pro Infrastructura a criticat dur procedura derulată de Comisia de Prognoză, arătând că toate clauzele contractului pot fi negociate la o etapă ulterioară, total netransparent și subiectiv. ”Pe lângă riscul evident de corupție, incertitudinea este flagrantă”, arăta la momentul lansării Asociația Pro Infrastructura.

Citește aici investigația completă El Pais (lb. spaniolă)

Foto: Traseul autostrăzii Ploiești – Brașov

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Crăciun fericit tuturor!
  Cred că momentul în care Transilvania va deveni independentă în Uniunea Europeană se apropie in fiecare zi!
  Eu, ragățean din moși strămoși, ma grăbesc să îmi iau o proprietate in Transilvania ca să nu mă prindă acel momentul în Asia, ci să traiesc în civilizație eu și moștenitorii familiei mele!

  • Iubite Marine, Sunt a 7-a generatie romanească documentată arhivistic in Banat . Vino in Ardeal si vei fi primit cu bratele deschise oriunde ! Inclusiv in Judetul Arad in care-mi locuieste familia si unde vei vei afla mii de moldoveni, olteni, maramureseni stabiliti peste tot unde-ti poti roti privirea. Unii dintre ei la a 2-a – a 3-a generatie. Dar tot nu vrem să ne desprindem de ROMANIA ! NICI NOI CEI NEAOSI , NICI EI – ”VINITURILE” ! Din bunici in strabunici stiu cum au trait romanii pe vremea …ungurilor si nemtilor aici la noi acasa . Cu bunbe, cu rele , dar aureusit sa mearga inainte. Asa ca nu te lua după televiziuni si alte marafeturi internetiste ca nu-s adevărate ! E PROPAGANDĂ INVERSA ! si nua are nimic comun cu realitatea de zi cu zi . Da, la noi se traieste mai bine, oamenii se respecta mai mult, poate se descurca mai bine si mai chibzuit ,dar nu VREM DEZMEMBRAREA ROMANIEI !! NICI IN EURASIA NU VREM ! NICI IN RUPTUL CAPULUI NU VREM NICI UNA ; NICI ALTA! Cine spune altfel decat stim , credem si vrem noi aici in ARDEALUL NATAL , MINTE !! Ganditi-va de 100 de ori inainte de a vota si nu veti regreta apoi nimic ! NOI AICI AVEM O VORBA care zice CLOP DE PAIE DUPĂ PLOAIE ! A fost o gresala imensa că 40 % din alegatori ne decid soarta ,iar 60 la suta nu au iesit la votare ! SpeR ca v-a fost i nvatatură de minte pentru toată viata ce s-a intamplat .
   SĂRBĂTORI FERICITE IN CONTINUARE !

 2. Nici nu trebuie citit articolul din G4 sau El Pais. E suficient titlul si stii sigur ca este un candidat mai mult decat ideal la licitatia aranjata de guvernul nostru de patriHoti.

 3. Vedeți ca aveți o greșeală de exprimare in titlu, un dezacord între subiect și predicat.
  Pentru Cruceru: nu mai bine te muți in Franța și lași fitilele rusești și ungurești măcar in an Centenar…. Nu o sa-ți simtă nimeni lipsa, te asigur….

 4. Era mai bun Bechtel, ala îți lua și banii și nu făcea nici nimic!

 5. Bravo pentru justitia din Andorra! Justitie romana, trezeste-te din somnul lung care naste monstri!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.