
Sindicaliştii din Senat cer demontarea antenelor şi a echipamentelor care generează radiaţii, amplasate pe Palatul Parlamentului: „Ori plafonaţi radiaţiile, ori daţi jos antenele!”
Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari din Senat, Sindicatul Personalului Contractual din Senat şi Sindicatul Şoferilor din Senat au cerut, vineri, ‘demontarea imediată a tuturor antenelor de comunicaţii şi a echipamentelor care generează câmpuri electromagnetice şi radiaţii, amplasate pe clădirea Parlamentului’, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Ori plafonaţi radiaţiile, ori daţi jos antenele! Sănătatea noastră nu este un moft bugetar! În faţa cinismului birocratic şi a deciziilor guvernamentale lipsite de fundament real, Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari (SFPPSR), Sindicatul Personalului Contractual (SPCSR) şi Sindicatul Şoferilor din Senat trag un semnal de alarmă: sănătatea angajaţilor nu este negociabilă! Ni se spune că sporul nostru este un ‘moft bugetar’. Dar cum poate fi un moft lupta pentru a ne proteja sănătatea? Acest spor nu este un capriciu financiar, ci un drept fundamental, câştigat pe baza unei expertize tehnice avizate metrologic, care a confirmat niveluri alarmante de radiaţii electromagnetice, mult peste limita maximă admisă, generate de echipamentele instalate pe clădirea Parlamentului”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de sindicalişti.
Potrivit sursei citate, „realitatea crudă din spatele zidurilor Parlamentului” arată că munca zilnică în proximitatea acestor echipamente a fost asociată cu „numeroase cazuri de cancer în rândul colegilor noştri, unele cu final tragic”.
„Nu suntem singuri în această afirmaţie. Raportul oficial emis de INCDPM ‘Alexandru Darabont’ atestă prezenţa constantă a cinci factori de risc profesional. Mai mult, Raportul de încercare nr. 1099/10.11.2023, emis de INCDPM ‘Alexandru Darabont’ – Bucureşti, identifică aceşti factori de risc prezenţi în clădire şi evidenţiază necesitatea acordării sporului pentru condiţii vătămătoare. Expunere continuă, nu ocazională: acestea nu sunt incidente izolate. Antenele operaţionale pe etajele 9-10 şi pe terasă, cât şi echipamentele tehnice de securitate funcţionează permanent, rezultând o expunere constantă la niveluri ridicate de radiaţii ionizante şi neionizante, provenite de la echipamente militare, informative şi comerciale”, au spus reprezentanţii sindicatelor din Senat.
Aceştia menţionează că, potrivit prevederilor legale, angajatorul are obligaţia de a asigura condiţii de muncă sigure, iar sindicatele trebuie consultate înainte de orice modificare ce afectează condiţiile de muncă.
„Ce Solicităm? Decizii reale, nu cinism! Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari din Senatul României, Sindicatul Personalului Contractual din Senatul României şi Sindicatul Şoferilor din Senatul României cer public şi ferm: demontarea imediată a tuturor antenelor de comunicaţii şi a echipamentelor care generează câmpuri electromagnetice şi radiaţii, amplasate pe clădirea Parlamentului. Acesta este singurul mod de a elimina sursa riscului la care suntem expuşi zilnic. Alternativ, dacă eliminarea acestor echipamente nu este posibilă, atunci plafonarea nivelului de emisii de unde electromagnetice echivalent la suma de 300 lei brut! Până la eliminarea tuturor surselor de risc solicităm menţinerea integrală a sporului pentru condiţii vătămătoare, în forma avută anterior Ordonanţei de Urgenţă nr. 36/2025. (…) Nu vom tolera indiferenţa autorităţilor faţă de sănătatea şi demnitatea angajaţilor. Facem apel la responsabilitate instituţională pentru viaţa angajaţilor şi transparenţă în luarea deciziilor care privesc sănătatea noastră şi buna funcţionare a Senatului României”, se subliniază în comunicat.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii