G4Media.ro

Siegfried Mureșan: România nu poate renunța în același timp și la cărbune,…

Siegfried Mureșan: România nu poate renunța în același timp și la cărbune, și la gaz. Obiectivul este ca actele privind gazele să sprijine cât mai mult România în tranziția spre economie verde

România nu poate renunța în același timp atât la energia pe combustibili fosili de tip cărbune, cât și la energia pe gaz, și este important ca investițiile pe gaz să fie permise în continuare, pentru o tranziție spre o economie verde, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, grupul PPE), după ce Bruxelles-ul a amânat o decizie cu privire la includerea energiei nucleare și a gazului natural în noile reguli intitulate „taxonomia” ce privesc clasificarea activităților economice ce vor fi finanțate cu fonduri europene.

„Comisia Europeană a adoptat ieri mai multe măsuri privind taxonomia Uniunii Europene care stabilesc ce tipuri de investiții din Uniune sunt considerate a fi investiții durabile, adică prietenoase cu mediul, și ce investiții nu. În documentele adoptate nu au fost incluse încă investițiile în generarea de energie pe bază de gaz, dar Comisia Europeană a anunțat că va adopta un act delegat complementar pe parcursul acestui an. Am spus dintotdeauna că, în tranziția spre o economie verde, România nu poate renunța în același timp atât la energia pe combustibili fosili de tip cărbune, cât și la energia pe gaz. De aceea, este important pentru România ca investițiile pe gaz să poată fi incluse în lista investițiilor care contribuie la tranziția spre o economie verde”, afirmă deputatul european Siegfried Mureșan, într-o declarație pentru Economedia și G4Media.

Potrivit lui, din acest punct de vedere, vestea bună este că noile modificări privind taxonomia UE nu exclud din start investițiile în gaz, ca tehnologie de tranziție, de pe lista investițiilor verzi.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Economia verde?
  Poate gri!
  De ce nu cacaniu?

 2. ba poate renunta daca construim hidrocentrala de la tarnita si cele 2 reactoare si sa folosim potentialul energetic eolian al marii negre
  doar ca astea sant mai scumpe decat centralele pe gaz
  dar exista potential verde

  • nu ai auzit ca aia au zis niet la reactoare? are deja Franta reactoare nu mai vor sa finanteze si concurenta sa dea toti faliment.

  • Tarnita, conform proiectului, poate asigura o putere de max 1GW pentru maxim 4 ore consecutive. De asemenea, intr-o saptamana poate asigura doar 33GWh adica nu se poate repera scenariul cu 1GW timp de 4 ore in fiecare zi.
   Costul este oricum foarte mare si nerentabil. Daca se urmareste stabilitatea retelei cu orice pret, mai degraba ar fi stocata energia in hidrogen.

 3. Dar de ce peneleu arde gazul degeaba?!!!!

 4. Asta in timp ce Romania e sufocata de gropi de gunoi si ape menajere deversate direct in rauri. Poate sa le spuna cineva astora de se plang ca centralele pe gaz nu trebuiesc inchise ci pot fi retehnoligizate pentru folosirea biogazului? Iar Comisia europeana chiar este de acord cu alocarea de fonduri pentru asta dar interesele grupurilor din industria petroliera sunt mai presus de sanatatea pu!imii.

  • Biogaz ai tu in cap de la atatea cuie.
   Tu ai idee cate ferme iti trebuie ca sa produci biogaz pentru a inlocui carbunele in Oltenia, cei 1.2GW pe care ii produce constant?
   Daca te gandesti la cei 72MW care apar pe site-ul Transelectrica la biomasa, aceea este in mare parte productie din masa lemnoasa sau resturi vegetale uscate.
   Ca sa aduci biogazul la 1.2GW putere electrica iti trebuie doar cateva cuie.

  • Prietene, eu zic sa te calmezi si sa te apuci sa te informezi inainte sa induci idei febrile pe forumuri. Biogazul se poate produce si din gunoi menajer sau cacutza aia pe care o mananci tu acum plus ca daca mai adaugi si gunoiul de la fermele actuale de animale sunt de ajuns sa acopere toat consumul Romaniei. Nu trebuie construita nici o ferma noua.

  • @george lemvig biogaz din Danemarca produce 21 mil kwh pe an din resturile animale de la 75 de ferme. Hai spune-mi tu cunoscatorule, cate ferme trebuiesc construite?

  • 21 mil kwh pe an, aprox 7000 de ore (daca scazi 20% timp alocat pentru mentenanta)= 3MW putere medie
   pentru 1.2GW ai avea nevoie de 400x adica 30 000 ferme si logistica aferenta

  • @george daca erai atent mai sus la ce am spus si nu faceai pe Karen de Romania aka Sosoaca care le stie pe toate, ai fi vazut ca ma refeream la biogazul din gunoi menajer, pe care il aruncam la groapa de gunoi. Oricum, chiar daca mergem pe linia ta, afla ca in Ro sunt undeva la 200k ferme mici, 60k ferme medii si vreo 30k ferme mari si f mari. Poate te interesezi si de fabrica de biogaz de langa Brasov al unui inginer roman care o capacitate de 10MW(este considerata mica fata de ce exista in afar) dar care nu poate merge la capacitate maxima din cauza birocratiei din Ro. Conform spuselor lui din 10t gunoi ar putea produce 10MW. Romania produce 270 mil tone deseuri(nu toate sunt menajere). Continuam calculele?

 5. Aia care nu se pricep la energie, alde aerianu cu biogaz, care nici nu stie ce e un MWh, sa comenteze pe site ul greenpeace, si tot alora sa le fac scandal cand o sa iinghete fundul intr o iarna de aia geroasa, ca nu bate vantul, solarul e la 0 , gunoiul menajer e inghetat si nu vei avea cu ce sa produci energie