G4Media.ro

Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei emite o avertizare pentru niveluri ridicate…

Sursa foto: Pixabay

Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei emite o avertizare pentru niveluri ridicate de ozon în urma valului de caniculă din Europa

Valorile ozonului au ajuns la niveluri periculoase pentru sănătate în nord-vestul Europei ca urmare a valului de caniculă actual, a avertizat marţi Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru monitorizarea atmosferei (CAMS), informează DPA, preluată de Agerpres.

„La mijlocul lui iulie, valorile maxime zilnice ale ozonului de la suprafaţă, care ajung la cele mai ridicate valori la mijlocul zilei, au atins niveluri nocive în Portugalia, Spania şi Italia, unde în anumite locuri a fost măsurat un exces de 200 de micrograme pe metru cub”, a precizat CAMS.

Deşi situaţia se va remedia cel mai probabil, nivelurile sunt aşteptate să crească peste 120 de micrograme pe metru cub în zone din nordul şi vestul Europei începând din 18 iulie ca urmare a valului de caniculă şi să atingă valori maxime pe 20 iulie, după care valorile vor scădea, a mai precizat serviciul european.

Ozonul prezent la suprafaţa pământului este un agent poluant important, care poate afecta sănătatea umană, agricultura şi chiar ecosistemele, oamenii şi mediul per ansamblu”, a precizat CAMS.

„Impactul potenţial al poluării foarte ridicate cu ozon asupra sănătăţii umane poate fi considerabil atât din punct de vedere respirator, cât şi cardiovascular. Valori mai ridicate pot duce la simptome precum dureri în gât, tuse, dureri de cap şi un risc crescut de crize de astm”, a adăugat Mark Parrington, cercetător principal în cadrul CAMS.

Organizaţia Clean Air Alliance estimează că poluarea cu ozon duce la circa un milion de decese suplimentare în fiecare an, a mai precizat CAMS.

CAMS a precizat totodată că valul de caniculă din Europa a exacerbat scara şi intensitatea incendiilor de vegetaţie care fac ravagii în prezent în sudul Europei, în special în sud-vestul Franţei, Spaniei şi Portugaliei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Parca oamenii de știință erau ingrijorati de diminuarea stratului de ozon nu de acumularea acestuia.

  Apropo, ozonul e implicat în ploi acide, în bpoc, etc. Ciudata ecologia asta

  • Priceputule stratul de ozon din stratosferă protejează planeta de radiațiile ultraviolete care te-ar orbi și ți-ar face un frumos cancer de piele. Nu respiră (cam) nimeni în stratosferă.

   Ozonul la nivelul solului, pe de altă parte, fiind foarte reactiv, e un poluant foarte toxic distruge orice fel de celulă vie, o bacterie sau alveolele tale pulmonare, e ca și cum ai respira dezinfectant (Trump ți-ar zice că e bine că scapi de Covid, nu-l crede vorbește aiureli).

   Pe scurt: la 30 de km altitudine e bun, ne apără, dar la nivelul solului ne ucide ozonul. Încă un motiv mare și lat să avem grijă de planetuță, e casa noastră.

 2. Gata, dau faliment toate „clinicile” alea care fac ozonoterapie.

 3. Prea multe imprimante laser și fulgere…