G4Media.ro

Serbia trimite șeful armatei la granița cu Kosovo / Focuri de armă…

Sursa foto: Wikipedia

Serbia trimite șeful armatei la granița cu Kosovo / Focuri de armă în zona Zubin Potok, în apropiere de granița cu Serbia

Președintele sârb Aleksandar Vucic l-a trimis duminică seară pe șeful armatei la frontiera cu Kosovo, unde sârbii au ridicat baricade, într-un nou puseu de tensiune în peninsula balcanică, potrivit Le Figaro.

Generalul Milan Mojsilovic, șeful Statului Major al armatei sârbe, contactat telefonic de Pink TV, a declarat că se afla în drum spre Raska, oraș situat la 10 kilometri de granița cu Kosovo, după ce a discutat cu președintele Vucic la Belgrad. „Sarcinile pe care armata sârbă le-a obținut (…) sunt precise, clare și vor fi implementate în totalitate”, a spus Mojsilovic. „Situația de acolo este complicată și complexă și necesită în perioada următoare prezența armatei sârbe de-a lungul liniei administrative”, termen folosit de autoritățile sârbe pentru granița cu Kosovo, a adăugat el.

Serbia nu recunoaște independența pe care fosta sa provincie sudică, populată în majoritate de albanezi, a declarat-o în 2008. Belgradul îi încurajează pe sârbii din Kosovo să sfideze autoritățile locale, în timp ce Pristina încearcă să își afirme suveranitatea asupra întregului teritoriu.

Câteva sute de sârbi au organizat blocaje în nordul Kosovo începând din 10 decembrie pentru a protesta împotriva arestării unui fost polițist sârb, paralizând traficul la două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

Tensiuni ridicate

Cu puțin timp înainte ca generalul Mojsilovic să plece în zona de frontieră, mai multe instituții media sârbe au postat pe rețelele de socializare o înregistrare video partajată pe rețelele de socializare, în care se auzeau focuri de armă, susținând că este vorba de „lupte” care au avut loc la începutul serii, când forțele kosovare au încercat să demonteze o baricadă. Acest lucru a fost negat imediat de poliția kosovară, care a precizat pe pagina sa de Facebook că nu a fost implicată în niciun schimb de focuri.

 


Presa din Pristina a declarat că o patrulă a Forțelor din Kosovo (KFOR) se afla în zona în care s-a tras, dar că nu s-au înregistrat răniți sau pagube. Ministrul kosovar de interne Xhelal Svecla a declarat că patrula KFOR a fost atacată.

Misiunea NATO în Kosovo, KFOR, a confirmat că s-au tras focuri de armă în zona Zubin Potok, în apropiere de granița cu Serbia.

KFOR a precizat într-un comunicat că vehiculul de patrulare al NATO nu a fost avariat și nu au existat răniți.

Alte detalii despre împușcături nu au fost clare. NATO nu a comentat de unde au provenit focurile de armă. NATO și-a consolidat prezența în nordul Kosovo pentru a menține pacea fragilă, având peste 3.700 de soldați în această țară.

La începutul lunii noiembrie, sute de ofițeri de poliție sârbi încadrați în poliția kosovară, precum și judecători, procurori și alți funcționari, au părăsit în masă locul de muncă, protestând împotriva unei decizii controversate, suspendată acum de guvernul de la Pristina, de a interzice sârbilor care trăiesc în Kosovo să folosească plăcuțe de înmatriculare emise de Serbia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ce este așa controversat că un stat vrea ca cetățenii să aibă plăcuțe de înmatriculare emise de statul respectiv? Cum ar fi ca în România să circule mașini cu plăcuțe de Ungaria ce ar fi considerate – atenție – românești, nu maghiare? Ne-ar conveni?

    • Kosovo este chiar un stat? Te-ai gandit mult inainte sa scrii acest comentariu? Din punctul de vedere al Serbiei, kosovarii ar trebui sa aiba placute de inmatriculare sarbesti.

  2. SRBE NA VRBE ! =U=

    • Ai probleme cu capul? Si cum de permite site-ul G4Media.ro (care pretinde ca lupta impotriva rasismului si xenofobiei) astfel de comentarii care instiga la crima si genocid? Ce pazeste?

  3. Serbia sa-si ia inapoi teritoriul Kosovo!