G4Media.ro

Verdict final privind confiscarea terenurilor din Băneasa de la Puiu Popoviciu. Înalta…

Verdict final privind confiscarea terenurilor din Băneasa de la Puiu Popoviciu. Înalta Curte a respins contestația omului de afaceri condamnat definitiv și plecat în Anglia

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins pe 14 mai 2020 contestația omului de afaceri Puiu Popoviciu împotriva deciziei de confiscare a celor 224 de hectare de teren din Băneasa, potrivit minutei ÎCCJ.

Popoviciu contestase la Înalta Curte decizia judecătorului Curții de Apel București, Corneliu-Bogdan Tudoran, din decembrie 2018. Instanța supremă a respins și celelalte contestații, printre care și cea formulată – în mod surprinzător – de către Biroul Executări penale a Secției a I-a a CAB.

”Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia la executare formulată de Biroul Executări Penale al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti, prin judecătorul delegat, împotriva sentinţei penale nr.267/F din data de 28 decembrie 2018 (decizia de confiscare – n.r.), pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.4445/2/2016 (dosarul Băneasa – n.r).

Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel şi Diaconescu Ştefan şi de părţile responsabile civilmente S.C. Băneasa Rezidenţial SRL, S.C. Băneasa Business & Technology Park SA şi S.C. Băneasa Investments SA împotriva aceleiaşi sentinţe penale”, se arată în decizia ÎCCJ, luată de judecătoarele Rodica Cosma, Simona Neniță și Anca Mădălina Alexandrescu.

Sentința Înaltei Curți este definitivă și prespupune confiscarea de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA.

Citește aici detalii despre decizia de confiscare emisă pe 28 decembrie 2018 de către judecătorul CAB, Corneliu Bogdan Tudoran.

În dosarul Băneasa, Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de detenție efectivă, în august 2017. Acum, omul de afaceri se află la Londra, în procedură judiciară privind predarea către România. În iulie anul trecut, o curte din Regatul Unit a decis predarea lui Popoviciu la București, însă sentința nu este definitivă și se așteaptă judecarea recursului declarat de omul de afaceri (Detalii aici).

Magistratul (între timp pensionat) Corneliu Bogdan Tudoran – cel care l-a condamnat pe Popoviciu la 9 ani de detenție, în primă instanță, la CAB, în ianuarie 2016, și cel care a emis decizia de confiscare din decembrie 2018 – a fost vizat de mai multe articole publicate de evz.ro, luju.ro, gandul.ro, cancan.ro.

Chiar înaintea deciziei ÎCCJ de joi, 14 mai, luju.ro și gandul.ro au publicat o preluare de pe cetateanul.net și au catalogat sentința de condamnare a lui Popoviciu drept o „uriașă eroare judiciară”.

Tudoran a fost pus sub acuzare pentru presupuse fapte de corupție de Secția Specială, dosarul fiind la procuroarea Mihaela Iorga Moraru, însă ancheta stagnează cu fostul judecător în calitate de suspect.

Foto: Puiu Popoviciu (Inquam Photos / George Calin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Bravo!Vrem pe Basescu cercetat pentru trafic de influenta, instigare la abuz si luarea de mita, impreuna cu fiica acestuia care a primit un apartament de la nemernicul de Popovici.Vrem o echipa pentru depistarea si repatrierea fugarului…din Anglia!

 2. Ei bine, împreună cu familia Adamescu și ceilalți tovarăți monegasci, dl Popoviciu are acum un motiv în plus să plătească lobby negativ pentru România.

  • @Constantin – ciudat comentariu… o fi ironic? Si Popovici si Adamescu jr. sunt in Marea Britanie, nu vad legatura cu Monaco…

  • @kafka _ Vă poate explica dl Georges Marsan care este legătura celor doi (și încă vreo treizeci de români) cu Monaco. Pentru contact, în principiu, puteți folosi numărul de telefon, care este public: (+377) 93 15 28 63.

   În cazul în care domnia-sa este ocupat, ori din alte motive nu vă poate răspunde, postul ProTV a realizat în cadrul seriei de emisiuni „România te iubesc” un episod care poate fi găsit pe Internet, în prezentarea d-lui Cristian Leonte și care cuprinde inclusiv amănunte despre modalitățile de contactare a d-lui Georges Marsan .

   Detalii se află în presă din beșug, precum și liste cu membrii „grupului monegasc”, mai mult sau mai puțin cunoscuți în România.

  • În societăţile cu burghezie milenară, titlul de om de afaceri se atribuie doar filantropilor care au donat consistent pentru educaţie, cercetare, arte şi îndeosebi Luminarea Poporului (biblioteci, mediateci, baze de date, televiziuni, portaluri…).

 3. Deci trebuie expropriata cladirea ambasadei SUA construita pe baza unei documentatii urbanistice ilegale. Asa ar trebui sa se intample intr-un stat de drept.
  Intr- o republica bananiera…
  Oare o fi vreun politician roman suficient de curajos incat sa ii ceara public lui zuckerman sa inceapa demersurile pentru „intrarea in legalitate”?

  • Nuai inteles nimic! Nu se darama nimic nu se demoleaza nimic. Din punct de vedere juridic, proprietatea terenului se intoarce la Statul Roman!

  • @radu de la baneasa
   Probabil esti analfabet functional. Nu am pomenit nimic de demolare
   Tot ce s-a construit acolo e ilegal. Plus beneficile incasate de-a lungul timpului sunt ilegale.

  • @anonim, ca anal-fabet functional ce te afirmi, pe ce legislatie si proceduri te bazezi?!

  • Deci e clar n-ai inteles nimic! Iti place sa jignesti ca un postac retard. Uite iti dau o consultatie gratis: ai auzit de accesiune? evident ca nu
   2. Ai auzit de constructor de rea credinta? Nu
   3. Ai auzit de fond principal (teren) si fond secundar (constructie)?
   4. Ai auzit de principiul de drept (roman) Secundarul urmeaza calea Principalului? (nu ti-l zic in latina ca-ti da 404 page not found)
   5. In acest caz din punct de vedere civil solutia este simpla:
   Proprietarii/chirasii inclusiv Ambasada SUA (sic) se vor indrepta impotriva lui Popoviciu, Dimofte, Tanti Virginica Dumitrescu si Basescu Traian precum s.a. pentru recuperarea prejudiciului produs. Asta pentru ca potrivit contractelor in vigoare Puiu etCo garanteaza pt evictiune adica pentru situatia din hotarare respectiv pierderea dreptului de proprietate.
   6. Statul roman prin MF devine proprietar asupra terenului cat si a constructilor urmand a se stabili daca Popoviciu a fost de buna credinta in edificarea imobilelor.
   7. Cum popoviciu a fost condamnat (sic) tocami pentru infractiune in legatura cu acel teren, de Judecatorul Tudoran, prezumita de buna credinta a constructorului este evinsa (nu n-am scris gresit) astfel incat statul roman devine proprietar fara despagubire atat pe teren cat si pe constructii.
   8. Judecatorului Tudoran sa-i ridicati statuie pentru ca imbogatit statul roman cu 270de Ha si ca multumire a fost distrus de presa lui Basescu, Budeanu, Udrea si dat pe mana unei zdrente de la Sectia Speciala cu dosare inventate tocmai de Popoviciu et Co ca poate poate isi schimba solutia!

  • @Radu de la Băneasa, lasă-l pe anonim ca e idiot.
   Pe el îl f te grija despre ambasada SUA,daca era a Rusiei nu zicea nimik.
   Oricum anonimule, ambasada SUA nu are cum sa intre în legalitate(ce înțelegi tu din asta) pentru ca acea clădire este închiriată, nu au construit-o americanii. Deci până și tu ar trebui sa pricepi că „intrarea în legalitate” îl privește pe cel care a construit și care *era) proprietarul terenului.
   Hai, pune neuronul la muncă să vedem daca realizezi cine ar fi acela.
   Bre, la Haznale chiar nu vă îmvață nimic ?

 4. Acum poate se lamureste si santajul

  • Vânzătorul în speță este Băneasa Rezidențial SRL – în lichidare .
   Băneasa Investment SA a venit cu terenul prin coparticipare iar Băneasa Rezidențial SRL în asociere cu Comnord SA a edificat construcțiile din Ansamblul Rezidențial Băneasa .
   În această situație Vânzătorul respectiv Băneasa Rezidențial SRL ( în lichidare) a garantat cumpărătorul împotriva oricărei evicțiuni .
   Părerea mea este că în această situație nu mai garantează nimeni și nu plateste nimeni .
   În fapt , Statul Român este cel care a garantat cumpărătorul , toate actele translative de proprietate încheindu-se la Notar , care este asimilat Organelor Statului .
   Toate ” urzelile ” lui Popo-viciu au fost de fapt ” opera ” Statului Român , judecătorul Tudoran neavând proba vreunui document falsificat folosit în această ecuație .

 5. „…. Sentința Înaltei Curți este definitivă și prespupune confiscarea de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA….”

  Cu IKEA si MAll-ul se rezolva mai usor. Dar cu puscasii marini ce facem? Ii adoptam sau ii arestam? CA, indiferent cum a fost construita, terenul de sub ambasada SUA xcam este teritoriu american (ca jurisdictie).

  Asa ca, Predoiu trebuie sa gaseasca o „explicatie logica” cum va ramane ambasada pe pozitie!

  • Nu se intampla nimic! Juridic se schimba doar proprietarul terenului

  • Terenul trece din nou in proprietatea statului roman care poate cere chirie pentru toate imobilele construite cu autorizatie legala la timpul construirii.

   Statul roman poate sa-i ofere Ambasadei SUA si o concesionare a terenului pe o perioada de 40 de ani de exemplu, perioada in care se pot rezolva problemele de relocare sau poate sa-i vanda cu acte in regula parcela de teren corespunzatoare. No problemo.

 6. Baga Puiule bani in propaganda ca sunt bani furati si iti permiti. Odata insa va trebui sa afli si tu cum este la puscarie. Pana atunci arunci cu mizerie in oameni cinstiti care si-au facut datoria.

 7. Dl Arafat sunteti bine,sanatosi la cap?

  , „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”.

  „Până joi, în județul Suceava au fost raportate 3.370 de cazuri de infecție cu COVID-19. Conform DSP, sunt 566 de cazuri încă active, 1.894 de persoane declarate vindecate și 174 de decese. Diferența de 736 de cazuri nu se știe de unde provine.”

  • Berbecule, vezi că ai greșit adresa. Aici e alt film. Cumpănașii sunt in altă parte.
   Hai, roiu.

 8. Puiu Popoviciu este „om serios”, el considera ca tot ceea ce el ce a furat este bun furat, ca trebuiau sa caste ochii atunci, acum tot ce a furat ii apartine. Numai ca judecatorii au alta opinie, din fericire cea corecta.

 9. Cam asa au ajuns astia mari oameni de afaceri,lucrurile se-ntimplau pe vremea rectorului
  de la USAMV UNUL ALECU,iar tunul este girat de factorul politic,ca nu-si imagineaza cineva ca
  s-a vindut 224 ha de teren la marginea bucurestiului fara spaga de rigoare,in rest il vedem pe tiriac care-si Numara banii si un petrica roman care-si traieste batrinetile linistit…

 10. Prea putini procurori și judecători cintiși și prea multe lichele.
  Prea multe lichele promovate în funcții cheie …. pentru ai se proteja reciproc

 11. Felicitari d.lui Judecator Corneliu – Bogdan Tudoran. Este de notorietate acest luju.ro care apara hotia, iar SS -ul, sa-l lase in pace pe dl Tudoran. ca nu Domnia sa a furat pamantul fermei didactice a Inst. Agronomic Bicuresti. Tudoran

 12. Luju, cancan et compania…știm si noi cam cu cine avem de-a face. Au demostrat în timp din ce direcție își primesc tainul.
  Asadar…mai răsfirați băieți, mai răsfirați.
  In rest…chiar nu am mai pomenit ca un judecător din instanță să conteste sentinta unui alt judecător din instanță. Era clar că așa ceva este inadmisibil, deși la unii(magistrați) te poți aștepta la surprize de gen.
  Puiu Popoviciu…ăsta cred ca e in tagma politica a tuturor partidelor, dar undeva, undeva…tot are el , mă rog.avea, un loc călduț.
  Oare Trădiceanu nici pe ăsta nu-l cunoaște ?
  APROPOS:nu el e individu care l-a plătit pe papaga…pardon primarul, pardon, fostul primar Rudolf Giuliani, mare om, mare caracter, sa facă pe îngrijoratul despre soarta României ?
  Luju luju.

 13. Nefiind jurist, nici priceput in astfel de chestii, multumesc lui Radu de la Baneasa si celorlati care m-au ajutat sa inteleg cum e cu aceasta megaexcrocherie incalcita.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.