G4Media.ro

Senatul a adoptat proiectul care permite vânarea cormoranilor/ PSD a făcut propunerea…

Senatul a adoptat proiectul care permite vânarea cormoranilor/ PSD a făcut propunerea după ce fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a declarat război păsărilor din Delta Dunării

Senatorii au adoptat, luni, proiectul legislativ care prevede vânarea cormoranului mare în România, pentru a se crea un echilibru stabil între populaţiile acestor păsări şi sectorul pescăresc, transmite Agerpres.ro.

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a declarat război cormoranilor, spunând că reprezintă principala cauză pentru care ”românii mănâncă mai puțin pește” decât aceste păsări. G4Media a scris în exclusivitate despre afacerea fiicei sale din domeniul piscicol, despre care Petre Daea a uitat să amintească în timpul războiului pe care îl purta cu păsările sălbatice.

Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, un deputat PMP şi unul de la ALDE, a fost adoptat cu 60 de voturi „pentru” şi 21 „împotrivă” şi are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi completarea anexei nr. 5C la OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată prin Legea nr. 49/2011.

„Modificările propuse vizează permiterea vânării cormoranului mare în România, în scopul creării unui echilibru stabil între populaţiile de cormorani mari aflate pe teritoriul său şi sectorul pescăresc, astfel încât să se poată asigura protecţia unei populaţii de cormoran mare, în deplin cu resursele acvatice vii şi sustenabilitatea activităţilor productive din acvacultura românească”, se arată în raportul de admitere a proiectului, dat de comisia de specialitate din Senat.

„România importă 80.000 tone de peşte pentru asigurarea cererii din piaţă. Pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridică la aproximativ 20.000 tone de peste/an, în timp ce producţia din acvacultură înregistrată în ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de peste/an”, conform proiectului de act normativ.

În document se menţionează că populaţia de cormoran mare din România „a depăşit cu mult valorile prevăzute de directiva europeană în domeniu. Cormoranii sunt păsări care se hrănesc exclusiv cu peşte şi produc daune considerabile fermelor de acvacultură, pescăriilor şi apelor în general, ei neavând niciun duşman natural. Deşi în ţara noastră au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea producţiei din piscicultură împotriva cormoranilor – plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvenţe, lase, sperietori de ciori etc. -, aceste păsări, deosebit de inteligente, se obişnuiesc cu ele, se adaptează şi nu se mai sperie, astfel că aceste metode au devenit ineficiente”.

Senatul este prima Cameră sesizată.

sursa foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Clar ca acum sectorul piscicol se va redresa.
  Nu pot, insa, sa nu ma gindesc la cit de bine era dimensionata populatia de cormorani la cea de peste (ca altfel ar fi cam murit din cormorani).
  Mari idioti acesti psd-isti si acesti parlamentari.

  • Amice , nu stiu la voi cum e dar la noi la Bistrita pot sa-ți spun ca in zece ani ( cam de atunci au apărut in zona noastra)cormoranii au distrus complet populația piscicola pe râurile Sieu si Someș . Fenomenul a fost favorizat de iernile blânde , cand râurile nu mai îngheață , pestele fiind lipsit astfel de orice protecție împotriva hulpavelor păsări .De obicei vara migrau mai la nord , acum nu mai pleacă deloc , se rup crengile copacilor de greutatea lor !
   Nu-s PSD-ist ,dar in aceasta problema Daea are dreptate !

  • @Bistritean: Amice, daca au ajuns cormoranii sa vaneze tot pestele din rauri, e clar ca ar trebui sa te opresti din mancat ciuperci colorate. Poate vrei sa spui ca ierneaza pe malurile amenajate de om, unde apa este lata, lina si putin adanca. De ce oare?
   Sa nu uitam si de poporul care le arunca paine cu sacosa…

  • @pehash Daca tu crezi ca ,cormoranii sunt pasarile alea negre care-ti stau pe antena si mananca paine de la container ,inseamna ca n-ai vazut in viata ta un cormoran !
   Priveste ,invata si taci atunci cand n-ai nimic de zis ! https://www.youtube.com/watch?v=gSus0aS70r0 si

 2. Toate pasarile de balta mananca peste, nu doar cormoranii ci inclusiv pelicanii. Ce facem atunci, ucidem si pelicanii? Ca sa se imbogateasca Daea?

 3. Agricultura gaura neagră în bugetul țării , se aruncă cu bani din subvenții din rambursare de TVA cu fonduri europene cu subvenții la motorină iar la țară sărăcie cruntă. Tinerii pleacă nu sunt locuri de muncă în timp ce alții fac jonglerii cu milioane de euro. Sunt cazuri dovedite de presă și justiție ca-n terenuri necultivate erau în plată la Apia sau stăteau cu crotalele in sertar și încasau subvenții pe animale demult ajunse salam. Subvenții trebuie transformate în imputuri și acordate doar acelora care cultivă procesează valorifică. Suntem țară producătoare de materii primă ptr export și importam mâncare de proastă calitate.

 4. Daea cel cu oaia a fost cel mai bun ministru al Agriculturii. Si cel mai simpatic psdist.

 5. Jandarmii cand ii putem vana?

 6. N-as fi stiut niciodata cum arata un cormoran daca nu avea articolul asta poza. Am trecut pe langa multe lacuri si rauri dar n-am vazut nici un cormoran pana acum.

 7. Praf in ochi !!!
  Se permite vânătoarea, OK și…
  În România vânează doar vânătorii și braconierii…
  Credeți că o să se înceapă acum un război cu cormoranii ?
  Nici unii nici alții nu au nici un interes decât dacă ești si vânător și proprietar de crescătorie de peste . Câți oameni se încadrează în aceste două categorii ?
  Lege cu dedicație !!!
  Aviz reporterilor de investigații !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.