G4Media.ro

Senatorul Mihai Goțiu critică planurile guvernului referitoare la cercetarea din fonduri europene:…

Foto: Facebook UBB

Senatorul Mihai Goțiu critică planurile guvernului referitoare la cercetarea din fonduri europene: “Nu pedepsiți cercetarea clujeană, Clujul și Transilvania!”

Planurile autorităților referitoare la cercetarea din fonduri europene prezintă două mari probleme, arată senatorul USR Mihai Goțiu într-o interpelare depusă luni și consultată de EduPedu.ro. Comunitatea științifică, atrage atenția parlamentarul, “a fost consultată doar parțial pentru stabilirea priorităților și a proiectelor strategice”, o altă problemă majoră fiind aceea că aceste proiecte se concentrază “în București – către institute deja existente ori prin înființarea de institute noi”. El spune că e nevoie de o dezvoltare echilibrată a cercetării în România: “nu pedepsiți cercetarea clujeană, Clujul și Transilvania!”

 • Interpelarea senatorului vine în contextul în care și Daniel David, rectorul celei mai mari universități din România, Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a criticat dur proiectele guvernului Orban de înființare a unor noi institute de cercetare, proiecte calificate drept “science fiction”. Daniel David a insistat la rândul său pe nevoia unei distribuții echilibrate în țară.

În interpelarea sa, Mihai Goțiu face trimitere la declarațiile făcute de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la sfârșitul săptămânii trecute, pe tema proiectelor anunțate încă de la începutul anului de vicepremierul Raluca Turcan, fiecare de aproximativ 150-200 de milioane de euro.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Aparitia unor noi institutii de cercetare este benefica, fie doar si pentru a produce o concurenta intre -vechi si nou – (la nivel de cercetare ) . Evident ca cei care se vor regasi in cistigatorii acestei competitii nationale vor ramane pe loc . Aici nu este vorba despre redistribuiri de bani si despre apararea unor sume ce ar urma sa fie impartite , nu despre asta este vorba ,asa cum se exprima textul de mai sus , ci este vorba doar despre competenta . Concurenta face bine notiunii de cercetare

  • Și dacă se înființează la Cluj nu poate fi vorba de concurență și competență ? Nu-i Bucureștiul buricul pământului…

  • Interesant atacul pur ghermanist al lui Goțiu, îi curtează USR+ pe udemeriști în perspectiva alegerilor?

  • Păi competiție să fie! Ori măcar consultare reală. Dar despre ce competiție și consultare reală e vorba atunci când a fost scoasă din joc tocmai universitatea care are cele mai bune rezultate pe cercetare , conform clasamentelor făcute la nivel internațional, pe criterii științifice validate la nivel global?

 2. Mai bine ar reabilita taberele școlare de la munte și mare care sunt intenționat lăsate în paragină de rechinii imobiliari.

 3. Cercetarea romaneasca produce exclusiv maculatura indiferent de buget.

 4. nu sunt bani de cercetare, trebuie tone de bani pentru slugile bugetare, magistrati, alte tipuri de hoti

 5. Cercetatorii din Cluj au obtinut cele mai multe Nobeluri! Stefan Hell si Palade au invata si cercetat numai la Clug. Mai dati-le bani, ca sa mai primiti nobeluri.