G4Media.ro

Senatorul american Dick Durbin: Cererea României de a fi inclusă în programul…

sursa foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Senatorul american Dick Durbin: Cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este legitimă, însă nu există garanţii că acest pas se poate face mâine

Cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este „legitimă”, însă „nu există garanţii” că acest pas se poate face „mâine”, a declarat marţi, la Bucureşti, senatorul american democrat Dick Durbin, precizând că înţelege că eliminarea vizelor pentru SUA „înseamnă mult pentru români” şi că îşi doreşte ca ei „să fie trataţi corect”, relatează Agerpres.

„Există un punct de pornire bun, şi anume că atât de mulţi români primesc acum viză pentru a veni în SUA”, a spus el la o întâlnire cu jurnalişti români, adăugând însă că problema e legată de rata de refuz de aproximativ 10% în rândul celor care aplică pentru viză. Pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, rata de refuz trebuie să scadă sub 3%.

„Dacă (România) ar fi în Visa Waiver, (românii) nu ar mai trebui să treacă prin procesul de viză. Ei sunt obişnuiţi să facă parte din UE şi să fie trataţi egal la graniţele altor ţări şi se întreabă de ce nu şi în SUA”, a afirmat el.

Dick Durbin şi Jeanne Shaheen, membri democraţi ai Senatului SUA, au încheiat marţi în România un turneu în Europa, care a mai cuprins participarea la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în Germania, şi o vizită în Georgia. În România, unde s-au aflat pentru prima dată, ei au vizitat baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu şi s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă.

„Am discutat (despre Visa Waiver – n.r.) cu ambasadoarea (ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec – n.r.) şi vom analiza asta, pentru a vedea dacă putem ajuta. Vreau să încerc să ajut. I-am spus asta premierului (Nicolae Ciucă – n.r.). Nu există garanţii că se poate face mâine, dar cred că este o cerere legitimă (…) Ştim că înseamnă mult pentru români. Vrem să fie trataţi corect”, a mai declarat Durbin.

La rândul său, în cadrul aceleaşi întâlniri, Jeanne Shaheen a spus că ei au convenit cu ambasadoarea SUA să lucreze cu România asupra chestiunii eliminării vizelor. Ea a recunoscut însă că ar fi „foarte dificilă” o schimbare de legislaţie în Congresul SUA şi că trebuie să se lucreze în „parametrii legali” existenţi.

În acelaşi timp, cei doi senatori au mulţumit României pentru găzduirea de trupe americane şi pentru sprijinul acordat Ucrainei, inclusiv în privinţa exporturilor de cereale, şi au salutat de asemenea disponibilitatea românilor de a primi refugiaţi ucraineni.

„Salut poporul român pentru acest angajament. Sper că războiul se va încheia în curând, dar, până atunci, oamenii din Ucraina au nevoie de acest tip de prietenie”, a spus Dick Durbin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...