G4Media.ro

Senatorii republicani vor deja să-i respingă pe unii dintre membrii cabinetului Biden. Cine…

Senatorii republicani vor deja să-i respingă pe unii dintre membrii cabinetului Biden. Cine ar fi cei vizați

Republicanii din Senatul american discută în aceste zile posibilitatea de a nu confirma anumite nominalizări pe care președintele ales, Joe Biden, le va face pentru cabinetul său, printre principalele nume vizate fiind Sally Yates, Susan Rice sau Alexander Vindman.

Blocarea unora dintre membrii cabinetului Biden ar putea avea loc doar cu condiția ca, în urma alegerilor din ianuarie pentru cele două mandate de senator în Georgia, republicanii să-și păstreze majoritatea în camera superioară a Congresului de la Washington. Analiștii americani cred că, dacă se confirmă, mișcarea republicanilor reprezintă o nouă dovadă a dificultăților pe care Administrația Biden le-ar putea avea în implementarea agendei sale dacă Senatul va continua să fie dominat de Partidul Republican. 

Într-un articol realizat de Axios se afirmă că republicanii plănuiesc „să torpileze” anumite persoane nominalizate de Biden pentru cabinetul său, pentru unele dintre agențiile și departamentele federale, precum și în sistemul de justiție.

Potrivit informațiilor oferite de asistenții unor senatori republicani, principalele ținte vor fi nominalizații care l-au criticat puternic pe Donald Trump sau au jucat un rol cheie în audierile de destituire a liderului de la Casa Albă, desfășurate în iarna trecută (așa cum sunt Sally Yates, care ar putea fi numită la Departamentul Justiției, sau locotenent colonelul Alexander Vindman, căruia i s-ar pregăti un rol în viitoarea administrație democrată), precum și ținte mai vechi ale mass-media conservatoare, ca Susan Rice.

Așa cum a scris recent G4Media.ro, Rice, fostă consilieră de securitate națională în timpul președintelui Barack Obama și fostă ambasadoare la ONU, actualmente bursieră la American University’s School of International Service, ar putea să fie respinsă de republicani din cauza rolului controversat avut in perioada care a urmat atacului din 2012 în care au fost uciși Chris Stevens, ambasadorul SUA din Benghazi, și trei americani din echipa sa de securitate. 

De asemenea, nominalizatul pentru postul de consilier de securitate națională, Jake Sullivan, este perceput de unii republicani ca fiind controversat, mai ales pentru modul în care a promovat constant teoria despre ajutorul pe care Moscova i l-ar fi acordat lui Trump în alegerile pentru Casa Albă din 2016.

Sursele Axios au declarat că țintele republicanilor includ, de asemenea, potențiali candidați mai obscuri pentru funcții de judecători federali, funcționari superiori în Departamentul Justiției și la Curtea Supremă. Republicanii se tem că acești nominalizați ar putea bloca eforturile conservatoare privind dereglementarea sau politica socială.

Pe măsură ce Biden anunță diferite persoane nominalizate pentru administrația sa, asistenții republicanilor din Senat urmăresc îndeaproape relatările despre numele vehiculate, adună documente, pregătesc analize și chiar planifică posibile întrebări pentru audierile care vor urma în următoarele luni, au declarat pentru Axios surse familiarizate cu procesele din două comisii separate ale Senatului.

Unele dintre numele pe care presa americană le-a menționat ca potențiali membri ai cabinetului lui Biden au fost etichetate ca fiind „cu adevărat inacceptabile,” iar republicanii au început deja să distribuie materiale compilate în urma unor investigații pentru a încerca să împiedice complet numirea lor.

Jurnaliștii precizează că aceste pregătiri sunt încă în stadiu preliminar, având în vedere că Trump nu și-a acceptat încă în mod oficial înfrângerea, General Services Administration a anunțat abia zilele trecute că a primit undă verde pentru a ajuta la realizarea tranziției spre guvernarea Biden, iar republicanii nu au început încă să se întâlnească cu echipa președintelui ales.

O relație dificilă

Dacă se confirmă, eforturile republicanilor de a-i respinge pe unii dintre nominalizații președintelui nou ales reprezintă o nouă dovadă a dificultăților pe care Administrația Biden le-ar putea avea în implementarea agendei sale în condițiile în care Senatul va continua să fie dominat de Partidul Republican.

G4Media.ro a explicat recent de ce controlul Senatului de la Washington și succesul implementării agendei lui Biden depind de rezultatul celor două curse senatoriale din statul american Georgia, al căror tur secund este programat pentru 5 ianuarie. Dacă democrații Jon Ossoff și Raphael Warnock vor reuși să câștige scrutinul împotriva senatorilor republicani David Perdue și Kelly Loeffler, partidul lor va prelua controlul camerei superioare a legislativului american și, beneficiind și de păstrarea majorității democrate în Camera Reprezentanților, va facilita aplicarea politicilor Administrației Biden.

Dacă însă republicanii își vor păstra mandatele de senatori în așa-numitul Peach State, agenda ambițioasă a noului lider de la Casa Albă ar putea fi scurtcircuitată semnificativ în următorii ani. Iar exemplele sunt la îndemână. Democrații nu uită că actualul lider al majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a blocat temporar nominalizarea fostului procuror general, Loretta Lynch, în 2015, iar în 2016 a ignorat solicitarea fostului președinte Obama de a lua în discuție confirmarea judecătorului liberal, Merrick Garland, la Curtea Supremă.

Pe de altă parte, așa cum a remarcat și Axios, eforturile republicanilor de a bloca nominalizații democraților nu înseamnă neapărat că respingerea acestora este bătută în cuie. Chiar dacă Partidul Republican își va păstra majoritatea în Senat după alegerile din Georgia în ianuarie, câțiva republicani ar putea face opinie separată de poziția oficială a formațiunii.

Senatorii republicani Mitt Romney, Susan Collins și Pat Toomey sunt văzuți ca având poziții nu doar flexibile, dar și favorabile principiului că președinții – indiferent de culoarea lor politică – ar trebui să obțină cabinetul pe care și-l doresc, „cu excepția cazului în care există preocupări cu adevărat legitime cu privire la un candidat.” Un punct de vedere susținut și de Donald Ritchie, fostul istoric oficial al Senatului, care a declarat că, în mod istoric, președinții au obținut „aproximativ 95% din nominalizările pe care le-au făcut.”

Acest lucru este valabil mai ales în cazul nominalizărilor care se referă la două domenii – securitatea națională și asistența medicală -, a spus un consilier al unui lider republican, având în vedere că Administrația Biden va trebui să răspundă imediat pandemiei de coronavirus și dificultăților economice care au însoțit-o. Noul președinte „are dreptul să aibă aceste agenții funcționale, mai ales în acest moment,” a declarat sursa. „Nu pare durabil și nici inteligent din punct de vedere politic să blochezi pe cineva în aceste roluri.”

Răspunzând acestor informații și conștienți de importanța cooperării cu un Senat majoritar republican, democrații au întins o ramură de măslin adversarilor lor. „Există o urgență istorică pentru republicani și democrați să lucreze împreună în acest moment de criză fără precedent,” a declarat recent purtătorul de cuvânt al lui Biden, Andrew Bates.

La rândul lor, unii democrați au luat în considerare ideea ca Biden să aleagă un „miel de sacrificiu” pe care republicanii să-l respingă, facilitând astfel aprobarea altor nominalizați. Acest lucru ar fi o variantă win-win pentru ambele tabere: ar putea oferi republicanilor posibilitatea de a arăta susținătorilor lor că dețin puterea în Senat, în timp ce îi va face pe ceilalți nominalizați ai lui Biden să fie mai ușor de acceptat într-un mediu hiper-partizan. Axios a precizat însă că unii dintre apropiații lui Biden spun că o astfel de mișcare „nu este stilul lui” și că președintele ales va nominaliza pentru guvernul său doar persoanele în care crede cu adevărat.

De asemenea, Biden pare că nu este deschis nici propunerii făcute de progresiștii din partid de a încerca să utilizeze așa-numitul Vacancies Act sau să încerce să forțeze Congresul să se suspende pentru a folosi perioada de pauză ca să nominalizeze candidații doriți. Ar fi un efort care, cred apropiații lui Biden, nu ar face altceva decât să irite republicanii și ar complica orice încercare viitoare de colaborare între cele două tabere.

Cabinetul Biden

Dacă democratul Joe Biden va fi confirmat oficial președintele Statelor Unite, guvernul său ar putea include membri cunoscuți ai Partidului Democrat – unii dintre ei, foști oficiali din Administrația Obama -, reprezentanți ai minorităților, inclusiv ai celei sexuale, progresiști și chiar foști republicani (Michael Bloomberg) sau actuali (John Kasich). Pete Buttigieg, Susan Rice, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Mitt Romney, Eric Garcetti sau Meg Whitman sunt în cărți pentru a face parte din viitoarea aripă executivă a Administrației Biden.

În acest moment, echipa de tranziție a democratului se află în plin proces de validare a candidaților pentru posturile din guvern, iar președintele ales a anunțat deja primele nume, inclusiv cel pentru secretar de Stat, în persoana lui Anthony Blinken și al lui Alejandro Mayorkas, la șefia Departamentului pentru Securitate Internă.

Viitorul cabinet al lui Biden va fi inaugurat după ce noul lider de la Casa Albă va depune jurământul, pe 20 ianuarie 2021. Lista candidaților pentru poziții în cabinetul lui Joe Biden include senatori, membri ai Camerei Reprezentanților, actuali și foști guvernatori, primari, oameni de afaceri cu simpatii democrate, donatori bogați etc. Misiunea echipei executive a președintelui ales va fi extrem de dificilă, în condițiile în care ea va trebui să obțină aprobarea unui Senat care va fi, cel mai probabil, dominat de republicani și, în același timp, să satisfacă solicitările unei coaliții foarte variate de democrați care l-a adus pe Biden la putere.

Echipa care va fi aleasă în final va trebui să rezolve, în primul rând, două probleme majore: pandemia de coronavirus și criza economică. Printre numele vehiculate se numără Michele Flournoy și Tammy Duckworth la Departamentul Apărării, Doug Jones, Tom Perez și Sally Yates la Departamentul Justiției, Michelle Lujan Grisham și Vivek Murthy la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane, Eric Garcetti la Departamentul Transporturilor, Bernie Sanders și Julie Su la Departamentul Muncii sau Meg Whitman la Comerț (citește aici o listă cu numele vehiculate pentru viitorul guvern Biden).

Surse: Axios, CNN, New York Times, The Daily Caller, The Hill, New York Post, Politico

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Normal, treaba republicanilor e să-şi saboteze adversarii politici, nu le pasă de ţară, se gândesc numai la sine.

  2. Cum s-ar spune pielea ursului din pădure, sau wishful thinking in limba lor… Dar na, trebuie sa mai scrie si dl. Novac despre ceva. In cazul de fata despre nimic, niste speculatii cu daca si cu parca in fata.

  3. Asa functioneaza politica, e clar ca vor face orice sa il saboteze pe Biden.

    Cheia e in Georgia, de aia Trump se agita acum ca o broasca testoasa pe spate (c) CNN, pentru ca vin alegerile in Georgia si acolo trebuia sa iasa republicanii ca daca nu e grav, 2 ani cel putin pana la primaries, vor pierde puterea complet.

    Noi ca de obicei, credem ca e nebun, dar de fapt e un plan coordonat de GOP, de asta nici unu din ei nu l-au recunoscut ca presedinte ales, vor sa cauzeze cat mai multe probleme pana la alegerile din Georgia, ca sa isi asigure majoritatea.