G4Media.ro

Cum ar putea arăta cabinetul lui Biden? Loialiști democrați, republicani anti-Trump, minorități,…

Cum ar putea arăta cabinetul lui Biden? Loialiști democrați, republicani anti-Trump, minorități, progresiști, oficiali din era Obama

Dacă democratul Joe Biden va fi confirmat oficial președintele Statelor Unite, guvernul său ar putea include membri cunoscuți ai Partidului Democrat – unii dintre ei, foști oficiali din Administrația Obama -, reprezentanți ai minorităților, inclusiv ai celei sexuale, progresiști și chiar foști republicani (Michael Bloomberg) sau actuali (John Kasich). Pete Buttigieg, Susan Rice, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Mitt Romney, Eric Garcetti sau Meg Whitman sunt în cărți pentru a face parte din viitoarea aripă executivă a Administrației Biden.

În acest moment, echipa de tranziție a democratului se află în plin proces de validare a candidaților pentru posturile din guvern, iar președintele ales ar putea anunța câteva dintre variantele sale în următoarele zile. Viitorul cabinet al lui Biden va fi inaugurat după ce noul lider de la Casa Albă va depune jurământul, pe 20 ianuarie 2021.  

Lista candidaților pentru poziții în cabinetul lui Joe Biden include senatori, membri ai Camerei Reprezentanților, actuali și foști guvernatori, primari, oameni de afaceri cu simpatii democrate, donatori bogați etc. Misiunea echipei executive a președintelui ales va fi extrem de dificilă, în condițiile în care ea va trebui să obțină aprobarea unui Senat care va fi, cel mai probabil, dominat de republicani și, în același timp, să satisfacă solicitările unei coaliții foarte variate de democrați care l-a adus pe Biden la putere.

Echipa care va fi aleasă în final va trebui să rezolve, în primul rând, două probleme majore: pandemia de coronavirus și criza economică.

De altfel, ca semn al importanței majore pe care o acordă gestionării crizei sanitare, Biden s-a întâlnit luni cu noul său grup de lucru privind coronavirusul, format din 12 membri. „Rezolvarea pandemiei coronavirusului este una dintre cele mai importante bătălii cu care se va confrunta administrația noastră și voi fi informat de știință și de experți,” a declarat Biden. „Consiliul consultativ va contribui la modelarea abordării mele de gestionare a creșterii infecțiilor raportate; asigurarea siguranței, eficacității și distribuției eficiente, echitabile și gratuite a vaccinurilor; și protejarea populațiilor cu risc,” a adăugat el.

Consiliul va fi co-prezidat de fostul chirurg general, Vivek Murthy, fostul comisar al Food and Drug Administration, David Kessler, și de profesorul asociat de la  Yale University, Marcella Nunez-Smith.

Printre cei 10 membri ai comisiei se numără Rick Bright, care a fost înlăturat din funcția de șef al agenției federale Biomedical Advanced Research and Development Authority la începutul acestui an. În aprilie, el a depus o plângere în calitate de avertizor de integritate, susținând că a fost destituit pentru că a refuzat promovarea hidroxiclorochinei, un medicament împotriva malariei, care a fost prezentat de președintele Donald Trump ca tratament pentru coronavirus.

De asemenea, în consiliul anti-COVID-19 al lui Biden se află doctorul Michael Osterholm, director al Center for Infectious Disease & Policy de la University of Minnesota; doctorul Atul Gawande, fost consilier senior în cadrul Department of Health and Human Services în timpul Administrației Bill Clinton; și doctorul Ezekiel Emanuel, fost consilier special pentru politica de sănătate în cadrul Office of Management and Budget de la Casa Albă în timpul Administrației Obama.

Guvernul Biden

În ceea ce privește viitorul cabinet al președintelui democrat, echipa sa de tranziție validează, de câteva luni, diferiți candidați, urmând să-i prezinte lui Biden o listă completă în următoarele câteva zile.

Joe Biden va avea o sarcină dificilă. În primul rând, deoarece numeroși democrați, atât liderii ai partidului, cât și membri simpli, îi cer ca executivul său să fie cel mai divers din istoria Americii. În plus, presiuni enorme sunt făcute de aripa radicală a Partidului Democrat, care l-a susținut pe Biden în alegeri, mai ales după ce i s-a promis că guvernul său va fi unul dintre cele mai progresiste din ultimele decenii.

Biden va trebui, de asemenea, să nu irite democrații din Camera Reprezentanților nominalizând membri din districtele unde aceștia se luptă cu republicanii. Acest lucru a devenit esențial după ce majoritatea democrată din Camera Reprezentanților s-a restrâns, iar pentru orice poziție devenită vacantă prin numirea unui congresman în cabinetul Biden vor trebui organizate alegeri speciale, în urma cărora menținerea mandatului respectiv de către Partidul Democrat nu este garantată. În plus, Biden ar alege doar un senator democrat dintr-un stat în care guvernatorul este și el democrat și ar numi astfel un succesor temporar, evitând ca democrații să riscă să piardă un mandat în favoarea republicanilor.

De asemenea, președintele ales va trebui să facă compromisuri serioase cu republicanii din Senat, în cazul în care aceștia vor continua să aibă majoritatea în camera superioară a Congresului de la Washington. Drept urmare, echipa de tranziție a lui Biden este nevoită „să ia în considerare limitarea” variantelor sale pentru membii Cabinetului „la cei cu care Mitch McConnell poate trăi,” a scris Axios, referindu-se la foarte puternicul și influentul lider al majorității republicane din Senat. „Un Senat Republican ar lucra cu Biden în ceea ce privește candidații centriști, dar nu cu progresiștii radicali sau cu cei care sunt controversați în opinia conservatorilor.”

Potrivit publicației Politico, care a făcut o trecere în revistă a celor mai vehiculate nume pentru executivul lui Biden, acesta ar putea include o persoană de culoare sau o femeie în fruntea Departamentului Trezoreriei (Lael Brainard sau Roger Ferguson), o femeie în fruntea Pentagonului (Michele Flournoy), democrați moderați și chiar politicieni conservatori, între care Mitt Romney și John Kasich (până în prezent, nu se știe ce poziții ar putea ocupa aceștia din urmă. Cei doi au avut nenumărate conflicte deschise cu Trump). 

Nu este exclus ca Biden să răsplătească și generozitatea unor donatori bogați, așa cum este fostul primar republican al metropolei New York, Michael Bloomberg, care a pompat sute de milioane de dolari în eforturile de a promova democrații în recentele alegeri. Acesta ar putea fi și el recompensat cu o poziție în viitorul executiv de la Washington. 

Cert este că Ron Klain va fi șeful personalului de la Casa Albă, el fiind șef al personalului lui Biden când acesta a fost vicepreședinte la Casa Albă, iar Kate Bedingfield și Symone Sanders, implicate în campania lui Biden ca directoare de comunicații și, respectiv, consilieră principală, urmând să aibă poziții oficiale în noua administrație.

Departamentul Apărării

* Michele Flournoy, care este CEO al WestExec Advisors; fost subsecretar al apărării pentru politici; cofondatoare a organizației de tip think-tank Center for a New American Security. Este favorită să ocupe acest post, având o experiență îndelungată.

* Senatoarea Tammy Duckworth (Illinois), veterană a războiului din Irak, unde și-a pierdut ambele picioare după ce elicopterul său a fost doborât. Medaliată cu Purple Heart. A fost director al Departamentului Veteranilor din Illinois și secretar asistent al Afacerilor Veteranilor în timpul administrației Obama.

* Senatorul Jack Reed (Rhode Island), absolvent al West Point și principalul democrat în Armed Services Committee, o poziție extrem de influentă. 

Departamentul de Stat

* Susan Rice, fostă consilieră de securitate națională în timpul lui Obama și fostă ambasadoare la ONU, actualmente bursieră a American University’s School of International Service. Ar putea să fie respinsă de republicani din cauza rolului ei în incidentele tragice în care au fost implicați ambasadorul american din Benghazi și echipa sa de securitate.

* Ambasadorul William Burns, diplomat de carieră, fost secretar adjunct de stat sub Obama, actualmente președintele think-tank-ului Carnegie Endowment for International Peace.

* Senatorul Chris Coons (Delaware) și senatorul Chris Murphy (Connecticut).

* Antony Blinken, principalul consilier de politică externă al lui Biden. Este unul dintre partenerii executivi de la WestExec, fost secretar adjunct de stat și fost consilier adjunct de securitate națională.

Departamentul Trezoreriei

* Lael Brainard, guvernatoare a Federal Reserve, fost subsecretar al Departamentului Trezoreriei.

* Senatoarea Elizabeth Warren (Massachusetts), fostă președintă al Congressional Oversight Panel for the Troubled Asset Relief Program (TARP). Este considerată una dintre reprezentantele aripii progresiste a Partidului Democrat, iar nominalizarea sa ar putea fi puternic contestată de republicani.

* Sarah Bloom Raskin, profesor de drept la Duke University, fost secretar adjunct al Trezoreriei și fost guvernator al Federal Reserve.

* Roger Ferguson, președinte și CEO al TIAA-CREF; fost vicepreședinte și guvernator al Federal Reserve.

* Mellody Hobson, președintă și co-CEO al Ariel Investments, fostă președintă a DreamWorks Animation.

* Raphael Bostic, președinte și CEO al Federal Reserve Bank din Atlanta (ultimii trei sunt afro-americani).

Departamentul Justiției

* Senatorul Doug Jones (Alabama), fost procuror pentru Northern District of Alabama. Democratul tocmai a pierdut alegerile pentru un nou mandat de senator în fața fostului antrenor de fotbal Tommy Tuberville.

* Tom Perez, actualul președinte al Democratic National Committee, fost procuror general adjunct pentru drepturile civile în administrația președintelui Barack Obama înainte ca președintele democrat să îl numească secretar al Muncii (niciun republican nu a votat pentru confirmarea sa în acest post în 2013 și, foarte probabi, nu îl vor susține nici acum).

* Sally Yates, parteneră în firma King și Spalding; fost procuror general interimar și procuror general adjunct; fostă procuroare pentru Northern District of Georgia

* Xavier Becerra, procurorul general din California; fost congresman din California și membru al Camerei Reprezentanților din acest stat.

Homeland Security

* Alejandro Mayorkas, partener la compania WilmerHale; fost adjunct al secretarului de securitate internă; fost director al U.S. Citizenship and Immigration Services; fost procuror pentru Central District of California.

Ar fi primul director al DHS provenind din rândul minorității latino. Din cauza faptului că a implementat programul Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) sub președintele Obama, este puțin probabil să fie susținut de republicani.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane 

* Michelle Lujan Grisham, guvernatoarea statului New Mexico; fostă membră a Congresului, din New Mexico; fostă secretară a sănătății în New Mexico și secretară a serviciilor pentru bătrâni și serviciilor pe termen lung.

* doctorul Vivek Murthy, fostul chirurg general al SUA; fost viceamiral în Public Health Service Commissioned Corps; fondator al organizației Doctors for America.

* doctorița Mandy Cohen, șefa Departamentului de sănătate din Carolina de Nord; profesor adjunct în politica și managementul sănătății la University of North Carolina de la Chapel Hill.

Departamentul Transporturilor

* Eric Garcetti, primarul din Los Angeles; fost președinte al Consiliului municipal din metropola californiană, locotenent în US Navy Reserve, considerat unul dintre loialiștii lui Biden, el l-a susținut pe fostul vicepreședinte încă din timpul alegerilor primare din interiorul Partidului Democrat.

* Earl Blumenauer, congresman din Oregon; fost membru al Consiliului orașului Portland.

* Rahm Emanuel, fost primar al orașului Chicago; fost șef de cabinet al președintelui Barack Obama; fost congresman din Illinois.

Departamentul Muncii

* Bernie Sanders, senator și fost congresman din Vermont; fost primar al orașului Burlington (Vermont). Nominalizarea sa ar satisface una dintre solicitările radicalilor din partid, dar, foarte probabil, va fi respinsă de un Senat dominat de republicani.

* Julie Su, secretar al Agenției pentru Muncă și Dezvoltarea Forței de Muncă din California; fost comisar al Muncii din acest stat.

* Andy Levin, congresman din Michigan; fost director interimar al Department of Energy, Labor, and Economic Growth din Michigan; fost asistent director de organizare la AFL-CIO, cea mai mare și mai influentă federație a sindicatelor din SUA, reprezentând circa 12 milioane de membri.

Departamentul Comerțului

* Meg Whitman, CEO al companiei Quibi; fost CEO al eBay și Hewlett Packard; fost candidat republican la postul de guvernator al Californiei. Alegerea lui Whitman l-ar putea ajuta pe Biden să îndeplinească promisiunea recentă de a uni țara, dar analiștii cred că desemnarea acestei republicane va provoca criticile progresiștilor, care vor să vadă un guvern alcătuit în exclusivitate din democrați.

* Terry McAuliffe, profesor invitat la George Mason University, fost guvernator al Virginiei și fost președinte al Democratic National Committee.

Departamentul Energiei

* Ernest Moniz, care este președintele și directorul executiv al companiei Energy Futures Initiative; fost secretar al Energiei; profesor emeritus de fizică și sisteme de inginerie la MIT.

* Elizabeth Sherwooh-Randall, care este profesoară la Georgia Institute of Technology; fost secretar adjunct la energie; fost coordonator al Casei Albe pentru politica de apărare, combaterea armelor de distrugere în masă.

* Arun Majumdar, profesor de inginerie la Stanford; fost subsecretar al Departamentului Energiei; director fondator al Advanced Research Projects Agency – Energy

Departamentul Agriculturii

* Heidi Heitkamp, bursieră în afaceri internaționale și publice la Watson Institute de la Brown University; fost senator din Dakota de Nord; fost procuror general din Dakota de Nord

* Marcia Fudge, congresmană din Ohio; fost primar în Warrensville Heights (Ohio)

* Cheri Bustos, congresmană din Illinois; fostă membră a consiliului municipal din East Moline (Illinois)

Departamentul Afacerilor Veteranilor

* Pete Buttigieg, fostul primar din South Bend (Indiana), veteran de război. Este propus și pentru funcția de ambasador al SUA la ONU. Numirea lui în viitorul cabinet este aproape certă, retragerea lui Buttigieg din cursa internă a democraților în iarnă înlesnindu-i lui Biden drumul spre obținerea nominalizării Partidului Democrat pentru Casa Albă.

* Jason Kander, președinte al Veterans Community Project; fost secretar de stat din Missouri și membru al Camerei Reprezentanților din acest stat; căpitan în rezervă în Army National Guard.

Ambasador la ONU

* ambasadoarea Wendy Sherman, directoare al Center for Public Leadership de la Harvard Kennedy School; consilier senior la Albright Stonebridge Group; fost subsecretar de stat în timpul lui Obama, a fost activă și în Administrația Clinton. Ar putea fi chestionată de republicani datorită rolului major pe care l-a jucat în încheierea tratatului nuclear cu Iranul, din care SUA s-au retras sub președintele Trump.

Surse: CNN, Politico, New York Post, Axios, New York Times, Boston Herald, MSNBC, Financial Times

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Atat timp cat nu sunt fascisti, ca-n cabinetul lui Trump, e bine.

 2. Tapalaga sa-ți iau site-ul in p@^la și să-ți trag la m^#%{ie

 3. Astia tot fac guverne ,dar inca nu s-a anuntat nimic oficial cine a castigat…doar ce dau televziunile ca si castigator…o sa le dea Trump toate planurile peste cap….

 4. Chiar crede cineva ca Biden o sa fie adevaratul presedinte al SUA?
  Eu nu!

 5. Probabil , noua administratie Biden va fi obligata sa aduca in fata cetatenilor persoane – personaje politice ce ar asigura viitorul partidului Democrat in alegerile din 2024 . Asa cum imi zicea, mai daunazi, un nepot , ancorat de-a binelea in cunosterea politicii americane , ar fi mai bine ca in Georgia (probabilitatea este foarte mare ) democratii sa piarda cele doua locuri si republicanii sa controleze mai departe -senatul . Un echilibru in toate nu este de neglijat . In Georgia avansul republicanilor este consistent si doar o minune poate oferi , cele doua mandate puse in joc , democratilor , minune ce s-ar putea numi modificarea brusca a intelegerii electoratului ce acum are in clar imaginea a ceea ce a reprezentat , in alegerile prezidentiale , votul pentru inca actualul presedinte .Iesirile la rampa si vizibila neacceptare a alegerii populare cu peste 4,5 mil de voturi , oferite lui Biden , a administratiei ruse , ce inca nu a oferit felicitari presedintelui nou ales , ne duce cu gindul la o posibila modificare a intelegerii populare si la oferirea votului catre democrati ce deja au exprimat foarte clar : O America fara state rosii sau albastre , o America a tuturor cetatenilor ei .Biden – IMPACIUITORUL- va cere intregii natiuni sprijinul in fata multiplelor provocari, imediat, viitoare si va arata cum se pozitioneaza doua mari puteri fata de decizia data prin vot de cetatenii americani . Iata ce ne zice ? „Am avut ocazia în trecut să studiez temeinic experiența votului prin poștă în Statele Unite. Pentru mine, concluzia este clară: este un anacronism care în varianta sa americană deschide spații imense pentru posibile fraudări”, a declarat Ella Pamfilova pentru agenția de presă de stat rusă TASS. Ce mai poate crede acum poporul american ?

 6. Nicio restauratie nu a reusit in istorie pe termen mediu. Nici asta a lui Biden nu va reusi.

 7. Va aduceti aminte de lista de consilieri la PMB a firoaicii? Toti expiratii de 100 de ani apareau in ea, ca si in lista acestui cumatru, jalnice alegeri. Va zica de-asta clantanea musiu Romney impotriva lui Trump, ca deja isi asigurase un loc bun pe lista viitoare a democratilor.

 8. UN guvern multicolor si multiculti, asa cum le place progresistilor de carton sa faca. Doi ani ii dau lui Biden la Casa Alba. Atat, 2 ani. Mai mult nu rezista. Nimeni nu crede in progresism astazi, un progresism (comunism) bagat pe gat cu forta. N-am nimic cu gay-ii, insa mai trebuie sa si dovedeasca faptul ca sunt in stare sa conduca cea mai puternica natiune. Asadar, vor fi favorizate marile corporatii in detrimentul cetatenilor de rand. Marile corporatii se vor imbogati si mai mult pe timpul lui Biden, iar asta este scopul noii administratii.

 9. bine ca ce comentez eu nu apare.

  Cenzura e cenzura .

 10. Dincolo de faptul ca Biden e presedinte ales numai de televiziuni si presa mainstream, mai trebuie observat un fapt.
  La cateva ore de la declararea lui Biden presedinte-ales (de catre media), pandemia s-a sfarsit brusc.
  Pandemia a fost tema principala a campaniei lui Biden, apostol al lockdownului, al mastii si al distantarii, toate in dauna invatamantului si al economiei. A fost arma principala impotriva lui Trump.
  Dar ce spune „presedintele-ales” Biden, despre faptul ca zeci si sute de mii de democrati au sarbatorit intr-un adevarat carnaval nation-wide presupusa lui victorie?!
  „Tonight, we’ve seen in all of this nation, in all cities, in all parts of the country an outpouring of joy, of hope, renewed faith in tomorrow.”
  Brusc adunarile mari de oameni nu mai sunt contexte de raspandire a lui Cov-Sars2. Sunt revarsare de bucurie si speranta.
  E cat se poate de evident, ca si in cazul lui Nancy Pelosi, ca democratii nu iau in serios pandemia si victimele ei, ci doar s-au folosit cinic de pandemie, in interes politic.

  • Și e foarte posibil să apară și un vaccin miraculos, imediat de Biden depune jurământul. Au aruncat lumea în haos cu covidul, numai ca să-l înlăture pe Trump și asta nu le mai folosește odată ce și-au atins scopul.

 11. Reprezentanți ai minorităților, progresiști? Incredibil, mai rău ca în Siberia pe vremea lui Stalin!

 12. Ne bucuram ca toti trump-istii sunt plini de spume: le scade imunitatea si-ii ia COVID-ul despre care oricum nu cred, mai repede !