G4Media.ro

Balanța de putere din America și succesul agendei lui Biden, decise de…

Balanța de putere din America și succesul agendei lui Biden, decise de cursele pentru Senat din Georgia

Controlul Senatului de la Washington și succesul implementării agendei președintelui-ales Joe Biden depind de rezultatul celor două curse senatoriale din statul american Georgia, al caror tur secund este programat pentru 5 ianuarie. Dacă democrații Jon Ossoff și Raphael Warnock vor reuși să câștige scrutinul împotriva senatorilor republicani David Perdue și Kelly Loeffler, partidul lor va prelua controlul camerei superioare a legislativului american și, beneficiind si de păstrarea majorității democrate în Camera Reprezentanților, va facilita aplicarea politicilor Administrației Biden. Dacă însă republicanii își vor păstra mandatele de senatori în așa-numitul Peach State, agenda ambițioasă a noului lider de la Casa Albă ar putea fi scurtcircuitată semnificativ în următorii ani.

Informații de context

În cursa pentru Casa Albă – care nu are încă un câștigător oficial național clar până în acest moment -, Joe Biden se află în fruntea lui Donald Trump în acest stat cu 14.122 de voturi (0.3%), după numărarea a 99% din buletinele de vot. Democratul a obținut 2.472.002 de voturi, în timp ce republicanul a fost votat de 2.457.880 alegători. Oficialii din acest stat au decis o numărătoare manuală a tuturor celor aproape 5 milioane de voturi, operațiune care va dura până la 20 noiembrie, potrivit LA Times. Dacă va fi declarat oficial câștigătorul scrutinului din Georgia, Biden va obține victoria în acest stat câștigat de Trump la alegerile din 2016 și va primi cele 16 voturi electorale.

În ceea ce privește lupta pentru controlul Senatului, lucrurile nu sunt nici aici lămurite pe deplin. Până în acest moment, republicanii au 50 de mandate în camera superioară a Congresului, față de doar 48 pentru democrați, potrivit FoxNews. Cele două locuri rămase în joc (Senatul american are 100 de membri) se află în Georgia, unde republicanii David Perdue și Kelly Loeffler își apără mandatele în fața democraților Jon Ossoff și Raphael Warnock.

Niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi în urma scrutinului din 3 noiembrie, așa cum prevede legea din Georgia pentru a revendica victoria. (În aceasta situatie, cei doi candidați cu cele mai multe voturi se califică pentru al doilea tur de scrutin, unde se confruntă pentru a încerca să obțină cota minimă de vot mandatată de stat pentru a fi declarat învingătorul cursei.)

După numărarea a 99% din buletinele de vot, Perdue a obținut 49.7%, față de 48 de procente pentru Ossoff. De cealaltă parte, reverendul Warnock a fost creditat cu 32.9% din voturi, în timp ce senatoarea Loeffler a obținut 25.9% din sufragiile alegătorilor.

Mandatul pentru care se bat Perdue și Ossoff va dura șase ani, în timp ce Warnock și Loeffler se luptă pentru ultimii doi ani ai mandatului senatorului Johnny Isakson, care s-a retras anul trecut din motive de sănătate.

De ce Georgia e crucială?

Rezultatele celor două curse pentru Senat din Georgia sunt considerate cruciale de cei mai mulți dintre analiștii americani. Aceasta pentru că ele vor decide nu doar balanța de putere între republicani și democrați în camera superioară a legislativului de la Washington până la următoarele alegeri, programate în noiembrie 2022 (când vor fi scoase la bătaie 34 din cele 100 de locuri din Senat și toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților).

Confruntările dintre Perdue și Ossoff, respectiv Loeffler și Warnock vor decide și dacă viitoarea Administrație Biden va avea suportul necesar pentru a-și implementa agenda politică, economică și socială, între care confirmarea membrilor cabinetului, numirea de judecători, adoptarea unui nou pachet de ajutor economic, extinderea Medicare și a inițiativelor privind schimbările climatice etc.

Nu în ultimul rând, rezultatul cele două alegeri pentru Senat din Georgia vor avea consecințe importante și pentru viitorul Partidului Democrat, unde moderații și aripa progresistă se ceartă deja din cauza rezultatelor neașteptat de proaste de la alegerile generale. potrivit The Boston Globe. În ciuda sondajelor și a analiștilor care anticipau un val albastru în Congresul de la Washington, democrații și-au restrâns numărul de mandate din Camera Reprezentanților, în timp ce nu au reușit să obțină cele 53-57 de mandate cu care erau prognozați să preia controlul Senatului.

Nu este de aceea de mirare că, dată fiind importanța celor două curse electorale rămase de disputat, Georgia a devenit aproape peste noapte centrul național al atenției operatorilor politici, a presei americane și al donatorilor bogați. În opinia celor de la Los Angeles Times, cursele din Georgia reprezintă „un prim test cu privire la cât de mult victoria lui Biden – în Georgia, un fost stat roșu, și la nivel național – se bazează pe o nouă coaliție democratică durabilă sau este doar un miraj anti-Trump care dispare atunci când președintele nu se află pe buletinul de vot.” La rândul său, jurnalistii de la The Nation s-au declarat convinși că „președinția lui Biden depinde de Georgia.”

Dacă ar câștiga cele două mandate din Georgia, democrații ar prelua controlul Senatului, deoarece egalitatea rezultată (50-50) ar face ca votul decisiv să aparțină vicepreședintei Kamala Harris.

Dar însa dacă republicanii își vor menține majoritatea în Senat (pentru ei e suficient sa câstige o singura cursa din cele doua), Biden va trebui foarte probabil să-și reducă ambițiile legislative, să evite numirea de candidați liberali și să recurgă la ordine executive și la reglementări federale fără să mai treacă prin Congres. Este aproape cert ca un Senat condus în continuare de Mitch McConnell, liderul republican din Kentucky, va obstrucționa și sabota continuu agenda lui Biden.

În ceea ce-l privește pe președintele Trump, alegerile din Georgia de la începutul anului viitor îl ajută să-și mențină partidul unit, după ce el a refuzat până acum să-și recunoască înfrângerea în fața lui Biden. Cei mai mulți republicani – inclusiv Perdue și Loeffler – îl susțin în prezent pe Trump în luptele sale legale, conștienți că au nevoie de un număr mare de suporteri ai președintelui pentru a câștiga cursele din Peach State. De altfel, Perdue și Loeffler au cerut demisia secretarului de stat din Georgia, republicanul Brad Raffensperger, după ce acesta a contestat acuzațiile lui Trump legate de producerea unor fraude electorale în acest stat.

Comentatorii cred că, în acest moment, democrații pleacă cu șansa a doua în alegerile din 5 ianuarie, într-un stat în care republicanii încă îi depășesc ca număr. Șansele de victorie ale democraților vor depinde foarte mult de mobilizarea atât a progresistilor, cât și a votanților mai moderați, precum și a celor care, de obicei, nu participă la turul doi al alegerilor generale. În ultimii 30 de ani, niciun democrat nu a reușit să câștige turul doi al alegerilor generale în fața rivalului republican în Georgia. De aceea, analiștii subliniază importanța unui mesaj moderat unic pentru Ossoff și Warnock, susținut de declarații similare venite de la liderii democrați de la centru (Joe Biden, Nancy Pelosi, Charles Schumer, Barack Obama etc).

În plus, fiecare partid va trebui să depună eforturi serioase pentru a-i determina pe susținători să voteze din nou imediat după sărbătorile de iarnă și în plină pandemie de coronavirus. De asemenea, analiștii se întreabă dacă, în condițiile în care Trump nu mai este pe buletinul de vot, prezența la vot va fi mai scăzută în rândul republicanilor care au votat în alegerile prezidențiale pentru că îl adoră sincer sau în rândul democraților care au votat la 3 noiembrie pentru că îl detestă. Este un lucru care rămâne de vazut.

Mobilizarea donatorilor

Importanța curselor pentru Senat din Georgia este reflectată și de o mobilizare fără precedent a resurselor financiare în acest stat. Ambele partide și aliații lor din afară își reînnoiesc operațiunile de milioane de dolari de a mobiliza alegătorii să meargă la vot  în numar cât mai mare, potrivit CNBC. Democratic Senatorial Campaign Committee a cheltuit mai mult de 5.5 milioane de dolari pentru susținerea lui Ossoff și Warnock și s-a angajat să cheltuie alte câteva milioane de dolari pentru înregistrarea și mobilizarea la vot a altor alegători. O creștere similară a cheltuielilor a fost anunțată și de National Republican Senatorial Committee, precum și de Senate Leadership Fund, condusă de liderul Senatului, republicanul Mitch McConnell.

De asemenea, greii celor două partide se implică în luptele electorale din Georgia. Joe Biden a lăsat să se înțeleagă că va merge în Peach State pentru a face campanie în favoarea lui Ossoff și Warnock, în timp ce vicepreședintele Mike Pence se va deplasa în statul sudic în această lună. Senatorul Marco Rubio (Florida), un potențial concurent prezidențial în 2024, a luat si el parte la un miting electoral cu senatoarea Loeffler zilele trecute, referindu-se la miza politică națională a alegerilor din Peach State. „Aceasta este o decizie pe care o va lua Georgia, dar America este cea care va trăi cu consecințele ei,” a afirmat el.

De asemenea, nu este exclus ca președintele Trump să se implice și el în mod direct în campania electorală. „Trump are capacitatea de a influența foarte mult această cursă, semnalând importanța revenirii lui Loeffler și Perdue în Senat,” a declarat Scott Reed, un strateg republican.

În ceea ce privește partea financiară, statul este un magnet pentru donațiile din toată America. Cursa Ossoff-Perdue a atras, până miercurea trecută, aproximativ 100 de milioane de dolari de la grupuri din afara Georgiei, cu două treimi din acești bani în favoarea republicanului, potrivit Center for Responsive Politics.

Centrul a constatat că aproximativ 80% din banii adunați de cei doi democrați până pe 22 octombrie proveneau din afara statului; republicanii au primit mai puțin de jumătate din donațiile din afara statului. O mare parte dintre donațiile pentru democrați au provenit de la vedetele de stânga de la Hollywood, iar comentatorii cred că cele două curse din 5 ianuarie vor fi cele mai scumpe din istoria alegerilor pentru Senatul american, cu fiecare tabără cheltuind pâna la final cel puțin 100 de milioane de dolari.

De asemenea, printre donatorii de stânga bogați care și-au redirecționat resursele financiare spre Georgia se numără mogulii media Jeff Katzenberg și Byron Allen care au găzduit recent o strîngere de fonduri pentru perechea Ossoff și Warnock, precum și cofondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, care a început să-și încurajeze prietenii influenți și bogați să sprijine candidații democrați.

Surse: Los Angeles Times, The Nation, CNBC, Politico, FoxNews, Boston Globe, The Hollywood Reporter

Foto: Joe Biden / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.