G4Media.ro

Senatori americani vor vizita Ungaria pentru a susţine ratificarea aderării Suediei la…

sursa foto: Pixabay

Senatori americani vor vizita Ungaria pentru a susţine ratificarea aderării Suediei la NATO

O delegaţie bipartizană din Congresul SUA va vizita duminică Ungaria, în contextul în care cresc presiunile asupra Budapestei pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO la revenirea legislativului ungar din vacanţa de iarnă, relatează vineri Reuters, transmite Agerpres.

Ungaria este singura ţară din NATO care nu a ratificat aderarea Suediei, pentru care este nevoie de susţinerea tuturor membrilor Alianţei Nord-Atlantice. Acest lucru a tensionat relaţiile Budapestei cu Washingtonul şi a stârnit preocupare în rândul aliaţilor.

Suedia şi-a anunţat candidatura la NATO în mai 2022, în urma invaziei ruse în Ucraina, în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit cel de-al 31-lea membru al organizaţiei în luna aprilie anul trecut.

Premierul ungar Viktor Orban – care are relaţii mai bune cu Rusia decât orice alte state ale UE şi aproape toate statele membre ale NATO, notează Reuters – susţine că guvernul său este în favoarea aderării Suediei la alianţa militară, dar ratificarea a rămas totuşi în suspans.

Ambasada Statelor Unite a afirmat vineri într-un comunicat că senatorii americani vor călători în Ungaria „cu o misiune centrată pe probleme strategice cu care se confruntă NATO şi Ungaria”.

Aderarea Suediei la NATO este o problemă ce afectează direct securitatea naţională a SUA şi de asemenea securitatea alianţei ca întreg, a declarat luna aceasta ambasadorul american în Ungaria, David Pressman.

Intrarea Suediei în alianţă ar putea fi ratificată la revenirea parlamentului din vacanţă, spre sfârşitul lui februarie, a indicat grupul parlamentar al partidului de guvernământ ungar Fidesz. Ministrul de externe suedez a afirmat la rândul său miercuri că se aşteaptă ca Ungaria să ratifice în scurt timp aderarea ţării sale la NATO.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...