G4Media.ro

Senatoarea USR Florina Presadă îi cere președintelui Iohannis să nu promulge ”mărul…

Senatoarea USR Florina Presadă îi cere președintelui Iohannis să nu promulge ”mărul otrăvit”, legea care îi scutește pe jurnaliști de impozit și anunță că strânge semnături pentru a ataca actul normativ la CCR: ”Poate că acest lucru va veni cu un cost politic sau mediatic, dar sunt dispusă să mi-l asum”

Senatoarea USR Florina Presadă a anunțat marți că îi va cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită Parlamentului legea care îi scutește pe jurnaliști de impozitul pe venit, act normativ pe care îl numește un ”măr otrăvit” și despre care spune că va fi în beneficiul patronilor de media, ”jucători politici importanți”.

Presadă face apel la colegii săi parlamentari să semneze o sesizare la Curtea Constituțională împotriva legii, acțiune care poate fi făcută doar în următoarele trei zile.

Postarea Florinei Presadă pe Facebook:

Dacă ținem la democrație, ținem și la independența presei. Iar independența presei nu se întreține cu scutiri de impozit pe venit. Sunt multe alte lucruri pe care le putem face pentru a ne asigura că presa din România rămâne independentă, că nu favorizează pe cineva în campania electorală sau că nu este critică în mod selectiv.

Scutirea de impozit pe venit nu se va regăsi în buzunarul jurnaliștilor, dacă suntem tentați să credem că în felul acesta am găsit soluția pentru a crește veniturile jurnaliștilor. Scutirea de impozit pe venit se va regăsi în profitul patronatelor de media, jucători politici importanți. Orice jurnalist vă poate confirma acest lucru.

Această scutire de impozit pe venit pentru jurnaliști este un măr otrăvit. Pe termen lung, pierdem toți.

Nu cred că este o întâmplare că fix în an electoral, cu cele mai importante alegeri în față pentru următorii 4 ani, a fost adoptată această lege, cu voturile PSD, UDMR, Pro România și ale minorităților naționale.

Personal, îi voi cere Președintelui retrimiterea legii la reexaminare în Parlament. Cu argumente tehnice, așa cum se cade. Poate că acest lucru va veni cu un cost politic sau mediatic, dar sunt dispusă să mi-l asum.

Dar va fi nevoie să omorâm această tentativă de a cumpăra bunăvoința presei printr-un astfel de gest legislativ „mărinimos”, ori asta înseamnă atacul la Curtea Constituțională susținut de un anumit număr de semnături de la deputați sau senatori. Vom vedea dacă acest lucru este posibil.

Iubiți independența presei, iubiți democrația. Cu ochii deschiși.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal, potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului de 10% pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală.

Proiectul prevede să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

Potrivit proiectului, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) – (3), şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PSD Valeriu Steriu (foto) şi semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP.

Foto: Senatoarea USR Florina Presadă. Sursa: Inquam Photos / Raul Stef

Citește și: G4Media.ro se declară împotriva legii privind scutirea de impozit pentru ziariști / Ce ar trebui să facă statul și politicienii pentru a ajuta presa

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Pamflet
  Foarte corecta atitudinea doamnei presada. Nu avem nevoie de nicin ,,special”. Legea sta e momeala pentru ziaristi

 2. Felicitari doamna Presadă pentru initiativa.

 3. Si eu i-am cerut Presedintelui, la momentul respectiv, sa nu promulge Legea Pensiilor Publice, dar nu m-a ascultat!

 4. Romania tara unde persoanele au fel si fel de discriminari in raport cu Statul statuate prin felurite legi ( mai ceva decit in apartheid).
  Ne miram ca in tara sunt tensiuni economice si sociale care se rezolva prin plecarea din tara in general a celor defavorizati.

 5. Felicitări d-nei senatoare!!

 6. Felicitari doamna! Nu mai avem nevoie in tara noastra saraca de alti ‘ speciali’.Alti privilegiati! Ziaristii ar trebui sa fie independenti politic.Urat si nedemn din partea presedintelui sa propuna asa mitocanie.Sau are nevoie de mai multe ode, inchinaciuni, plecaciuni, pupincurisme……

 7. Dar cere promulgarea legii ‘carasului belit?

 8. Am votat USR PLUS și uite ce se întâmplă!

 9. Ar fi dublu standard, ceea ce nu este acceptabil in democratie. Propunerea este si populista, cei care au promovat-o si au sustinut-o au vrut sa profite si sa obtina sprijin mediatic de la jurnalisti, in campaniile electorale. Jurnalistii si copiii lor beneficiaza, ca toata lumea (nu numai de la noi, ci asa cum se intampla peste tot in lume), de bunuri publice: scoli, gradinite, spitale si aparatura medicala(de ex. tomograf, elicopter pt. urgente ), de curatenia in spatii publice, iluminat public, biblioteci,de institutii pt protectia persoanelor si bunurilor) etc , fapt pentru care trebuie sa contribuie, la fel cum fac ceilalti, la fondurile necesare pt obtinerea si functionarea bunurilor publice. Nu se poate ca unii sa beneficieze de ceva pentru care platesc numai altii, nu se intampla nicaieri in lume , mai ales ca utilitatea pt societate a unor activitati din domeniile scutite este incerta (astrologie-horoscoape, partizanat politic, emisiuni despre paranormal, manipulari etc).

  • Precizare, pentru a nu exista vreo confuzie: „scutirea de impozit ar fi dublu standard” si „propunerea de scutire de impozit este populista….”

  • Populistă nu cred, că sunt relativ puțini ziariști. E mai degrabă o măsură jegoasă pentru a cumpăra bunăvoința ziariștilor.

 10. Corect doar pe jumătate! Hai și cu IT-istii! Toată lumea să plătească impozit!

 11. Este încă o imbecilitate și o mită acordată de către acești politicieni impostori. Prin această măsură nu fac decât să încerce să cumpere bunăvoința jurnaliștilor, pentru a-i avea de partea lor. Atunci să fie scutită toată lumea de impozit. Cu ce este mai prejos un nene care dă la șaibă în fabrică, distinși politicieni mizerabili, care ați adoptat o astfel de măsură! Evident că este o cretinitate marca ciuma roșie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.