G4Media.ro

Șeful SRI, mesaje criptice într-una din rarele sale ieșiri publice: Știu și…

sursa foto: Unsplash

Șeful SRI, mesaje criptice într-una din rarele sale ieșiri publice: Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva

Șeful SRI, Eduard Hellvig, a transmis, marți, într-una din rarele sale ieșiri publice, o serie de mesaje criptice, fără să spună exact la cine anume se referă.

”Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva. Totuși, marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică”, a declarat Hellvig, într-un discurs ținut la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Șeful SRI a mai spus că înainte de mandatul său, SRI a făcut ”câteva greșeli importante”, fără alte precizări. El a spus doar că ”prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească “indicații” sau “sugestii” despre ce au de făcut”. sugerând că printre aceste greșeli se numără implicarea serviciilor în politică.

Helvig a mai spus că știe că există multă neîncredere în societate în ceea ce privește numărul “acoperiților” și agenda acestora în diverse sectoare strategice, dar a dat asigurarăi că în mandatul său ”activitatea lor se desfășoară strict în limitele legii”. El a precizat că politica și activitatea de culegere de informații nu trebuie suprapuse și că ”prea mulți vor ca alții să ia decizii în locul lor, prea mulți chiar se așteaptă să primească sugestii de la servicii”.

Redăm mai jos cele mai relevante declarații din discursul ținut la UBB

 • Sigur că SRI-ul a făcut și greșeli. Multe, în acești 32 de ani. Să repari greșelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză și foarte mult efort. Greșeala unui șef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni de toată cinstea. Să schimbi părerile oamenilor despre un serviciu secret este și mai complicat.
 • Încercăm să o facem treptat, dar încă nu este suficient. Câteva dintre ele, făcute înainte de mandatul meu, au fost greșeli importante și cu siguranță criticii mei vor găsi îndeajuns de multe și din timpul mandatului meu. Îmi cer în mod sincer scuze pentru ele – pentru toate, inclusiv pentru cele de dinaintea mea. Dar eu sunt permanent ghidat de dorința de a construi, nu de a distruge. Cunosc păcatele de care este acuzată instituția, unele reale, altele atribuite nouă pe nedrept.
 • Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva. Totuși, marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică.
 • Politica și activitatea de culegere de informații nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greșelile trecutului afectează și comportamentul celor din prezent. Prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească “indicații” sau “sugestii” despre ce au de făcut. Politicienii sunt aleși de oameni să gândească cu mintea lor, învestiți cu încrederea lor să ia decizii despre cum va arăta România în viitor, nu doar să stingă incendii ale prezentului și să aplice planuri gândite de alții. Cu toate acestea, prea mulți vor ca alții să ia decizii în locul lor, prea mulți chiar se așteaptă să primească sugestii de la servicii. Nu vom consolida democrația decât atunci când vom stimula fiecare instituție să își asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri și fără excese.
 • Știu că există multă neîncredere în societate în ceea ce privește numărul “acoperiților” și agenda acestora în diverse sectoare strategice. Vă pot asigura că de la începutul mandatului meu activitatea lor se desfășoară strict în limitele legii. Știu că există îngrijorare legitimă în legătură cu situația doctoratelor și masteratelor girate de noi. Aici chiar am reușit o reformă majoră și sper ca și alții să preia ca manual de bune practici din măsurile luate în acești ani.
 • Am auditat și reformat întreaga școală doctorală, am dat la o parte ce nu funcționa, iar astăzi Academia Națională de Informații este un loc mai bun, mai integru. Personal, am susținut și organizarea cursurilor despre totalitarism, pentru ca ofițerii noștri să învețe, de la început, care au fost ororile abuzurilor din timpul dictaturii comuniste. Nu în ultimul rând, am stimulat instituția să creeze cursuri noi, care să le permită studenților accesul la cele mai moderne tehnologii.
 • Știu că fantoma Securității este încă atașată de imaginea noastră, așa cum a revenit de multe ori în spațiul public românesc în aceste decenii. Dar și aici am făcut lucruri de care sunt mulțumit. În timpul mandatului meu am predat întreaga arhivă a Securității către CNSAS. Și suntem singurul serviciu secret din România care a făcut asta.

Citește integral discursul lui Eduard Hellvig

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Serviciile colcăie de hoți. Mai au puțin și trec și legile Securității, care le vor conferi superimunitate. Dar voi veți vota PSDNL din nou peste 50%, fiindcă nici voi nu sunteți mai breji.

  • Singura grijă a Securității comuniste este să-i prindă pe cei care pârăsc 😂😂😂😂😂😂
   Avertizorii de integritate sunt dușmanii poporului !! 😂😂😂😂😂

 2. Va joaca sovieticii pe degete de 30 de ani de nu va vedeti ! La propriu !

 3. Un discurs bun si mai ales mesajul unui lider. Avem nevoie de mai multi astfel de oameni, corecti si onesti iar cine crede ca nu e asa se inseala.

  • Mai linge-l puțin, sclavule.

  • Pare pe prafuri, atat e de incoerent in exprimare. Si tocmai pe Hellvig il vrei ca lider? Sau il ai deja sef? Stii ca lider si sef nu e tot aia, da 🙂

   Baiatul asta a fotist bagat in politica direct de Dan Voiculescu, prin Partidul Conservator in 2004. Apoi a fost recuperat rapid de PNL si Iohannis. Baiatul asta isi facea concediile in Turcia in 2015 (pe cand era sef la SRI, da?) cu Rares Bogdan si cu conservele rusesti Cozmin Gușă si Octavian Hoandră – pozele sunt publice. Gusa insusi, printre doua mizerii pro-Putin si pro-Rusia mai baga si astazi la Gold FM niste chestii de genul „Hellvig e cel mai normal sef de la SRI, ca i-am cunoscut pe toti!”

   Iar toate propunerile alea hidoase ale legilor securitatii nationale de la oamanii lui Iohannis si Hellvig au iesit.

   Deci mai usor cu liderul ala de care are tara nevoie…

 4. Cum adică?!? Copii din SRI sa se duca dupa părinții din fostul SRI, păi treburile astea ar deveni probleme de familie, nu credeți?!?

  E prea târziu stimata gașca SRI, tara asta e deja destructurata, Romania nu va mai exista cat de curand iar voi aveti o mare vina pt asta.

  Pensiile speciale, bataia de joc cu oameni ca Simonis sau Rares Bogdan, cei care ne conduc, Tanca Uruganul, Mocanu vedete nationale, Colectiv, fete omorate la Caracal, etc. . toate atrocitățile acestei nații . .

  Doua remarci de final:
  – exista macar un angajat din o mie la SRI care nu si-ar trada tara nici pt averea lui Elon Musk?!?
  – care sunt elitele acestei țări?!? Nume de filosofi, sociologi ganditori, analiști care sa fie respectați de toate partidele, respectiv suporterii acestora.
  Toate elitele acestei nații „s-a „avut grija sa fie denigrate in ultimul hal iar Nația a ramas fara busola.
  Becali e busola Națiunii asteia, cica prosperă?!? vino la mine acasa si rude si vecini sa vezi in ce hal am ajuns sa traim, recunosc nu am nici un pensionar special prin preajmă sau angajat bugetar, recunosc sunt vinovat ca nu profit de Statul Roman sa traiesc bine, va las pe voi.
  SRI si am tras apa, daca ați iubi tara asta macar 10% din cat o iubesc eu, eram peste Polonia cu mult. 10% iubire normala pt Nație te împiedică sa furi si sa profiți, iar restul e parfum . .

 5. PS: Si nu-i nimic criptic in chestia asta. Eu pariez pe varianta „pentru ca din seria filmelor si pentru ca automobile”, cu sigla de bemveu. Unii ar merge pe versiunea „pentru ca din seria plagiatorilor”. Nu mergeti dupa fenta!

 6. Mda. Multumim pentru ceea ce stiam deja.

 7. Într-adevăr s-au văzut ceva schimbări în bine la SRI în mandatul lui Helvig la care a pus umărul și Iohannis scoțându -i din justiție. Și mie mi-a părut criptat mesajul și am și eu unul deloc criptat pentru dl director: ” umflă -i” că ei de vorbă bună nu știu. În fine, treacă de la mine, felicitări cu ocazia celor 15 ani de când studiază, dar eu tot cred că trebuie stat cu ochii pe ei ca pe butelie mai ales când le trec bani prin mână că vorba aia” banii sunt singurii rivali ai lui Dumnezeu „.

 8. Numai în jurul companiilor de stat sau si în jurul bugetului de stat?
  Are curaj conducerea SRI sa propuna Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa treaca din nou CORUPTIA la capitolul probleme de siguranta nationala,avand in vedere nivelul spectaculos de dezvoltare al acesteia? A ajuns sa intre si la baza militara Mihail Kogalniceanu! Nu mai zic cat de importanta este aceasta.