G4Media.ro

Şeful NASA se aşteaptă ca SUA şi Rusia să îşi continue colaborarea…

Sursa foto: NASA

Şeful NASA se aşteaptă ca SUA şi Rusia să îşi continue colaborarea pe Stația Spațială Internațională până în 2030

Administratorul NASA, Bill Nelson, a condamnat marţi invazia Moscovei în Ucraina, însă a spus că se aşteaptă ca Rusia şi SUA să continue să lucreze împreună la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până când aceasta va fi scoasă din funcţiune, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Cooperarea spaţială americano-rusă a fost pusă sub semnul îndoielii după invazia Ucrainei în februarie 2022.

Directorul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), Iuri Borisov, a surprins NASA când în iulie 2022 a anunţat că Moscova intenţionează să se retragă de pe ISS „după 2024”. O zi mai târziu, însă, NASA a anunţat că Roscosmos doreşte să continue parteneriatul pe ISS.

Bill Nelson, care s-a aflat în vizită la Ottawa pentru a ajuta la prezentarea misiunii spaţiale Artemis II, ce va include şi un astronaut canadian, a subliniat istoria colaborării dintre SUA şi Rusia în spaţiu în timpul Războiului Rece şi a spus că se aşteaptă ca aceasta să continue în pofida războiului din Ucraina.

„Suntem complet în dezacord cu agresiunea (lansată de) preşedintele Putin” care „ucide oameni şi invadează o ţară suverană autonomă”, a declarat şeful NASA pentru Reuters într-un interviu acordat la Ottawa.

Însă, colaborarea la bordul ISS „continuă într-o manieră foarte profesională între astronauţi şi cosmonauţi, fără probleme. Şi mă aştept ca această colaborare să continue până la sfârşitul deceniului, când vom dezafecta staţia spaţială”, a mai spus el.

NASA a estimat că va începe retragerea din activitate a ISS în ianuarie 2031, urmând ca, după ce va fi dezafectată, staţia spaţială să se prăbuşească pe Pământ, în mod controlat, în apele oceanului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...