G4Media.ro

Șeful diplomației UE susține că actuala criză din Afganistan arată necesitatea unei…

sursa foto: Consiliul European

Șeful diplomației UE susține că actuala criză din Afganistan arată necesitatea unei forțe europene comune pentru reacție rapidă: „SUA au putut, noi nu”

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că statele membre UE trebuie să avanseze dezvoltarea unei forțe comune de reacție rapidă pentru a putea fi mai bine pregătite pentru prevenirea unei viitoare crize precum cea din Afganistan, relatează Reuters.

Borrell a afirmat într-un interviu publicat luni de cotidianul italian Il Corriere della Sera că desfășurarea rapidă a trupelor americane în Afganistan în contextul preluării puterii de către talibani subliniază nevoia ca UE să își accelereze eforturile pentru a construi o politică de apărare comună.

„Trebuie să învăţăm lecţiile acestei experienţe. Noi, europenii, nu am putut să trimitem 6.000 de militari în jurul aeroportului din Kabul pentru a securiza zona. SUA au putut, noi nu”, a declarat șeful diplomației UE.

Borrell a mai spus că cele 27 de state membre ale UE ar trebui să aibă o forţă de reacţie rapidă cu un număr iniţial de 5.000 de militari. „Trebuie să putem acţiona rapid”, a zis Josep Borrell.

În luna mai, 14 state membre UE, printre care Germania și Franța, au propus crearea unei astfel de forțe, care să includă avioane și nave, cu scopul de a veni în ajutorul guvernelor străine democrate atunci când au nevoie urgentă de susținere militară.

Acest sistem comun de grupuri operative, format din 1.500  de militari, a intrat în discuțiile UE pentru prima dată în 1999, în perioada războiului din Kosovo, iar ulterior în 2007 a fost constituit pentru a răspunde crizelor, dar soldații nu au fost folosiți din cauză că statele UE nu au ajuns la un acord despre cum şi când ar trebui ca ei să fie trimişi în misiuni.

sursa foto: Consiliul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

  1. Acum că briții s-au tirat, chiar ar fi timpul să o faceți!

  2. Ce zice Borrel ăsta?

  3. UE vrea armata deci buget aferent,adică bani mai mulți la Bruxelles sa aibă și birocrații ue de o ciorba.Ce ei sunt mai slabi ca americanii,doar au și ei “cunoscuți”producători de armament.

  4. Numai prosti in comentarii, că întotdeauna