G4Media.ro

Șeful diplomației americane a ajuns în Arabia Saudită, un jucător important în…

Sursa foto: Amer HILABI / POOL / AFP

Șeful diplomației americane a ajuns în Arabia Saudită, un jucător important în piața petrolului și în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit marţi în Arabia Saudită cu scopul declarat de a întări relaţiile Washingtonului cu Riadul după ani de dezacorduri profunde într-o serie de probleme, mergând de la Iran şi securitatea regională până la preţul petrolului, urmând să abordeze şi conflictul din Sudan şi normalizarea relaţiilor cu Israelul, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Această vizită de trei zile survine pe fondul apropierii istorice între Arabia Saudită şi doi inamici ai SUA, Iran şi Siria, amorsând o schimbare a situaţiei geopolitice în regiune.

Blinken a sosit în cursul serii la Jeddah, pe malul Mării Roşii, unde urmează să se întâlnească cu prinţul moştenitor şi conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, cunoscut şi sub iniţialele MbS, potrivit unui responsabil american, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Relaţiile între Washington şi Riad s-au complicat atunci când administraţia lui Joe Biden a acuzat Arabia Saudită de încălcări ale dreptului omului şi de influenţare a preţului la ţiţei.

Militanţi pentru drepturile omului au cerut marţi şefului diplomaţiei americane să ridice această problemă în discuţiile cu autorităţile saudite.

Aliatul saudit, căruia Washingtonul i-a furnizat cantităţi de arme, joacă un rol-cheie în regiune şi responsabilii americani vor să menţină legături puternice.

Deplasarea lui Blinken intervine în timp ce SUA şi Arabia Saudită, mediatori în conflictul din Sudan, nu reuşesc să impună respectarea mai multor armistiţii între generalii beligeranţi.

Eforturile de pace în Yemen, unde Arabia Saudită sprijină din 2015 forţele proguvernamentale împotriva rebellor houthi, susţinuţi de Iran, ar urma de asemenea să figureze pe agenda discuţiilor.

După Jeddah, Blinken se va deplasa miercuri la Riad, unde va participa la o reuniune a miniştrilor de externe din Consiliul de cooperare în Golf.

Joi, tot în capitala saudită, el va coprezida împreună cu omologul său saudit o reuniune a coaliţiei ţărilor care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, creată în 2014 şi care grupează câteva zeci de ţări.

Aceste ţări urmează să se angajeze să deblocheze noi fonduri pentru a ajuta la stabilizarea teritoriilor eliberate de sub Statul Islamic în Siria şi în Irak, a afirmat un diplomat american, Ian McCary.

Alt subiect care urmează să figureze în agendă ar fi eforturile în vederea unei normalizări a relaţiilor între regatul saudit şi Israel.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...