G4Media.ro

Șeful biroului vamal de frontieră Iași și alți doi funcționari, reținuți de…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Șeful biroului vamal de frontieră Iași și alți doi funcționari, reținuți de procurorii DNA sub acuzația de luare de mită / „Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion cu textile din Turcia intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD

Procurorii DNA l-au reținut pe șeful birouluil vamal de frontieră Iași, Dănuț Bolohan, acuzat de cinci infracțiuni de luare de mită, anunță un comunicat al instituției. Alături de acesta au fost reținuți alți doi funcționari, acuzați de complicitate și de luare de mită. Potrivit procurorilor, în schimbul primirii unor sume de bani, funcționarii vamali și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia. „Taxa” care ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD.

Redăm mai jos comunicatul DNA integral:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 998/VIII/3 din 23 noiembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 noiembrie 2022, a inculpaților:

BOLOHAN DĂNUȚ, șef al Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată,

ANDREICA SIMONA, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită,

TIMOFTE CRISTIAN, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată,

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea unei infracțiuni de dare de mită.

În cauză a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile (cu interdicția de a-și exercita funcția pe perioada măsurii), începând cu data de 23 noiembrie 2022, față de TÎRNOVANU CRISTINEL-LEONARD, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2022 – prezent, funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia.

Prin intermediul acestor societăți comerciale ar fi fost importate articole de vestimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.
Prin modul de acțiune, functionarii vamali ar fi creat condițiile în care administratorii societăților comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor).

Ar fi existat situații în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice – uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât și sub aspectul prețului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).
Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București.
„Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD.

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuț, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD.
De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuț, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit de la doi subalterni, inculpații Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în prezenta cauză.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 24 noiembrie 2022, inculpații Bolohan Dănuț, Andreica Simona, Timofte Cristian și omul de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Asta-i teatru ca sa pacaleasca tarile care se opun intrarii Romaniei in Schengen.
  Urmeaza tergiversarea, prescrierea faptelor sau achitarea in justitia PSD-PNL-UDMR etc, iar coruptii vor reveni in functii mai curati si mai uscati.

 2. Semne bune Schengen are! Doar cine n-a avut de-a face cu vamesii romani nu stie ce rasa de rapitori feroce sunt astia. Se bucura de la 5 la 5000 de lei, in functie de marimea pocinogului.

 3. Efectul la ce tocmai o să vă spunem acuma pentru unii va fi ca şi cum aţi fi dezbrăcaţi complet goli puşca în faţa tuturor care ştiu tocmai ce vă spunem.

  Ştiţi care e scopul moralităţii şi motivul care a apărut el?

  Moralitatea e prima şi singura formulă logică şi care încă e cea mai amplă care a găsit-o omenirea să explice aberaţiile şi apucăturile instinctuale care unii dintre voi le aveţi atuncea când vă deziceţi de toată civilizaţia umană şi vă întoarceţi la instinctele primordiale animalice. Pentru fiecare aberaţie a voastră omenirea a dat o definiţie morală că să fie explicată şi învăţată şi să nu fie repetată de societăţile care îi urmau şi cu cât omenirea înţelegea mai bine motivele pentru care acţionăm cum acţionăm şi care nu puteau fi înţelese fără bagajul moral transmis de alte generaţii fiindcă şi învăţarea are etapele ei şi fără să şti anumite lucruri nu poţi vedea altele chiar dacă sunt în faţa voastră azi omenirea nu era unde suntem.

  Asta face diferenţa dintre un omul civilizat al zilelor noastre şi animalul primordial de la care am pornit, adică moralitatea e explicaţia logică a fiecărei nenorocire care o faceţi şi cu cât sunteţi mai imorali sau găsiţi scuze şi refuzaţi(respingeţi) orice formulă morală logică preluată de multe entităţi cum ar fi cele mai vechi ca cele religioase sau legislative şi care la bază are logică morală şi pe care s-au construit toate societăţile până în ziua de azi(toate societăţile de azi care are un nume de ţară la baza creaţiei lor au stat regulile morale astfel nu s-ar fi creat niciodată şi tot lipsa moralităţii le vor face să dispară).

  Adică măi proştilor vă îndreptaţi înspre un dezastru care vă poate pune în pericol existenţa, cu cât deveniţi un stat mai imoral şi corupt cum fac astăzi ruşii cu atâta sunt şanse mai mari să dispară ca societate dacă nu există destule forţe morale printre ei să oprească şi să întoarcă acest destin pe care e pe cale să îl înfăptuiască şi care îi va face să dispară ca alte societăţi care astăzi le vizitaţi ruinele şi care erau la vremea lor la fel de impunătoare ca cele care se confruntă astăzi dar care şi ele vor ajunge alte ruine dacă vor merge în continuu tot aşa.

  Adică moralitate e logica pură simplă transmisă din generaţie în generaţie a realităţii care vă înconjoară şi care va făcut să evaluaţi ca specie astfel şi astăzi v-aţi fi luptat pentru existenţa voastră după regulile junglei dacă nu aţi fi dispărut deja ca specie.

  ============================
  Postarea nu e făcută pentru public şi pentru voi că de acuma numai pentru voi postăm , dacă o vedem făcută publică nu veţi mai primi nimica!
  Voi chiar credeaţi că ştiţi ce faceţi, cugetaţi la ce am scris şi apoi poate înţelegeţi la ce nivel minuscul sunteţi de înţelegere.

 4. Few years later: 2025 CAB Savonea – „fapta nu exista”. Punct si hai cu pensia speciala.

 5. Romania are „granite sigure”, merita in Schengen!
  De cand luau astia spagile si ce averi au vamesii din Romania?!

  • Oare cat o fi spaga ca sa lase sa treaca 1 imigrant ilegal?!

 6. statul-junta-militaro-mafiota isi bate joc de UE, daca au vazut ca le merge cu toanta ursula.

 7. Vamesii trebuiesc testati cu detectorul de minciuni de 2 ori pe zi, la pauza de masa si la plecarea din tura. Dar s-ar putea sa ramanem fara vamesi dupa 1 luna.