G4Media.ro

Șeful Bellingcat, forțat să părăsească Viena în urma unor amenințări de securitate:…

Sursa: Arno Mikkor / Lennart Meri Conference / flickr

Șeful Bellingcat, forțat să părăsească Viena în urma unor amenințări de securitate: ”Bănuiesc că în oraș sunt mai mulți agenți, informatori și securiști ruși decât polițiști”

Jurnalistul bulgar de investigații și director al grupului de investigații Bellingcat, Christo Grozev, este obligat să se mute din Austria, țara sa de origine de aproape 20 de ani, din cauza unei presupuse amenințări din partea serviciilor de securitate ruse, a anunțat miercuri cotidianul vienez Falter, citat de The Moscow Times.

„Bănuiesc că în oraș sunt mai mulți agenți, informatori și securiști ruși decât polițiști”, a declarat Grozev pentru Falter.

Jurnalistul ar fi fost nevoit să își anuleze întoarcerea planificată la Viena după o călătorie în Statele Unite, după ce contactele din lumea serviciilor de informații l-au avertizat că ar putea fi în pericol dacă se întoarce.

Grozev, în vârstă de 53 de ani, a jucat un rol principal în câteva dintre cele mai importante investigații ale Bellingcat, inclusiv în cea privind otrăvirea în 2018 a agentului dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale în orașul britanic Salisbury, precum și în cea privind otrăvirea în 2020 a criticului Kremlinului Alexei Navalny într-un zbor intern în Siberia.

Kremlinul îl plasează pe Christo Grozev, de la Bellingcat, pe lista persoanelor căutate

Rusia l-a plasat pe Grozev, care este oficial directorul executiv al Bellingcat, pe lista sa de persoane căutate în decembrie, ceea ce a stârnit indignare în Bulgaria, țara de origine a lui Grozev.

„Sunt considerat un criminal, dar nu mă pot apăra pentru că nu știu pentru ce. Și, aparent, vor să îmi semnaleze [că] știu exact unde locuiesc”, a declarat Grozev în interviul acordat Falter.

În luna iulie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că Grozev a fost implicat într-un „complot dejucat” de deturnare a unor avioane de luptă rusești, deși nu a precizat dacă a depus în cele din urmă acuzații penale împotriva jurnalistului în contumacie.

Grozev a negat acuzațiile și a acuzat agenția de informații interne a Rusiei că a falsificat dovezi pentru a-și susține acuzațiile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Christo Grozev ar trebui declarat bun de patrimoniu mondial si sa i se asigure garzi de corp.

 2. Asta dacă mai avea cineva îndoială că Austria este un oblast al Rusiei. Totul miroase a Rusia împreună cu OMV, Erste Bank, Holzindustrie Schweighofer samd.
  Majoritate cu CEO medaliați de Putin.

 3. Ar trebui sa invete putina istorie. Viena a fost mereu (post razboi 2 mondial) un oras plin de spioni (Est si Vest) deoarece Austria a fost si este o tara nealiniata, neutra.
  Un oras unde se murea rapid si in conditii ciudate. Acelasi lucru si ptr cei din tarile OPEP.

  • Nu. Austria e aliniată Rusiei, la fel ca Ungaria și Croația. Iată coaliția ciumaților.

 4. Da ma troll, crezi ca se uita cineva in gura unui loser r@tat platit in ruble ca tine 🤣

 5. Corect, propaganda rusească nu mai merge, dar din 24 februarie 2022.

 6. Nu inventez, este pur adevar! Nu se uita nimeni la pr0paganda ta ieftina, nu aveti nici-un rezultat, nu da nimeni doi bani pe tine, te agiti degeaba 👍🤣

 7. Cum adica ” țara sa de origine de aproape 20 de ani”?…
  Poate de rezidenta de 20 de ani, de origine ma gandesc ca tre’ sa fie Bulgaria…