G4Media.ro

Șeful băncii centrale a Ungariei vede șanse de adoptare a monedei euro…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Șeful băncii centrale a Ungariei vede șanse de adoptare a monedei euro abia după 2030

Ungaria nu ar trebui să ia în considerare adoptarea monedei euro înainte de 2030, deoarece aderarea la zona monedei unice înainte ca economia sa să fie pregătită corespunzător s-ar întoarce împotriva sa, a declarat vineri guvernatorul băncii centrale, Gyorgy Matolcsy, scrie Reuters.

Matolcsy a declarat că odată ce Ungaria va atinge aproximativ 90% din nivelul mediu al UE în ceea ce privește dezvoltarea economică, atunci adoptarea monedei unice ar putea fi pusă pe ordinea de zi.

„Este periculos să intri în clubul celor bogați în timp ce economia nu este pregătită pentru asta”, a declarat Matolcsy la radioul de stat.

„Poate că în jurul anului 2030 sau puțin mai târziu am putea ajunge … 90% din media UE în ceea ce privește dezvoltarea, atunci merită să intrăm (în zona euro), deoarece euro are multe avantaje”, a spus Matolcsy.

Dar, până atunci, merită să folosim marja de manevră extraordinară de care dispune banca centrală ungară pentru a stimula economia, a adăugat el.

Banca Națională a Ungariei se luptă în prezent cu cea mai mare rată a inflației din UE, de 24% pe an în aprilie, în timp ce economia încetinește.

Luna trecută, banca a redus dobânzile, lansând astfel un ciclu de relaxare a politicilor, în condițiile în care ratele ridicate ale dobânzilor au înăbușit practic împrumuturile.

Săptămâna trecută, ministrul de finanțe, Mihaly Varga, a declarat că Ungaria depune eforturi pentru a îndeplini condițiile de aderare la euro, dar nu are o dată țintă pentru adoptarea monedei unice și că această chestiune nu se află deocamdată pe ordinea de zi.

Printre vecinii Ungariei din UE, Austria, Croația, Slovenia și Slovacia au adoptat deja euro.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Lasati-l draq de euro,treceti la ruble si toti hunii vor deveni milionari peste noapte.