G4Media.ro

Șefa regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova susține că Rusia a autorizat…

Foto: Gagauzia.md

Șefa regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova susține că Rusia a autorizat importul de produse găgăuze. Mișcarea – o reorientare economică spre Kremlin

Bașcana regiunii autonome Găgăuzia din cadrul Republicii Moldova, Evghenia Guțul, a anunțat că autoritatea rusă de control Rosselhoznadzor a autorizat importul în Rusia al produselor agricole din autonomie, transmite Rador, care citează Unimedia. „Acest pas este încă o victorie a Comratului în lupta pentru o viață mai bună a găgăuzilor”.

Mișcarea, una politică – dat fiind că Rosselhoznadzor răspunde la comenzile date de Kremlin – reprezintă o încercare de orientare a economiei găgăuze spre Rusia, în linie cu deciziile politice luate de Evghenia Guțul. Ea încearcă să poziționeze Găgăuzia pe orbita Rusiei, în contradicție cu politica pro-europeană a Moldovei.

Spre deosebire de Găgăuzia, economia Transnistriei – o altă regiune autonomă cu aspirații secesioniste – s-a orientat masiv spre comerțul cu UE, ceea ce a dus la calmarea situației politice și la scăderea influenței Rusiei.

„Livrările au fost permise începând cu 10 aprilie sub garanțiile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Moldova”, se arată într-un comunicat.

Publicitate electorală

În timpul vizitei de lucru în Rusia, Evghenia Guțul a semnat și un acord cu Promsvyazbank pentru stabilirea unor relații de parteneriat pe termen lung și dezvoltarea cooperării. Bașcanul a declarat că ne putem aștepta în curând la vești bune din partea Rusiei, legate de prețul gazelor.

„Rusia ne întinde din nou o mână de ajutor. Iar autorităților de la Chișinău le este din ce în ce mai greu să-și stăpânească nemulțumirea și să mintă că le pasă de Găgăuzia. Mulțumim tuturor celor implicați, vom continua să lucrăm pentru binele Moldovei”, a spus Evghenia Guțul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează