G4Media.ro

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, merge miercuri în Bulgaria, la invitația…

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, merge miercuri în Bulgaria, la invitația premierului Petkov / Care sunt subiectele de discuție cu guvernul de la Sofia

Procurorul-general european Laura Kovesi se va afla miercuri în Bulgaria, la invitaţia premierului Kiril Petkov, a anunţat Biroul de presă al Guvernului de la Sofia. Ministrul bulgar de justiție, Nadejda Iordanova, a anunțat vizita într-un interviu pentru postul Nova TV. Aceasta va fi a doua vizită a lui Kovesi în Bulgaria, după ce, vara trecută, ea a ales Sofia pentru prima sa vizită, după ce a început activitatea Parchetului European, transmite Sega, citată de Rador.

Kovesi și Petkov se vor întâlni pentru a discuta despre prioritățile guvernului privind combaterea corupției și reforma judiciară. Subiect de discuție va fi și cooperarea dintre cele două instituții. În urmă cu o săptămână, premierul Petkov a anunțat că guvernul va deveni punct de contact direct cu Parchetul European, astfel încât semnalele de la Consiliul de Miniștri să fie transmise direct Parchetului European, fără a exista intermediari. Potrivit lui Petkov, aceste noi relații între cele două instituții vor face posibilă transmiterea foarte rapidă a semnalelor legate de corupție și abuzul cu fonduri europene.

Din spusele ministrului Iordanova a reieșit că urmează discuții cu privire la cel mai bun mod de a contracara corupția la nivel înalt, mai ales când este legată de fondurile europene. Unul dintre lucrurile importante la care lucrăm este să-i poată sesiza direct pe procurorii europeni Comisia Anticorupție, atunci când constată infracțiuni de corupție cu fonduri europene, a explicat ministrul Iordanova.

Iordanova a mai informat că, miercuri, Adunarea Națională de la Sofia va analiza, în primă lectură, proiectul de amendament la Legea justiției, care prevede închiderea justiției specializate și desființarea așa-numitelor bonusuri de carieră pentru membrii Consiliului Judiciar Superior (CSJ), Inspectoratul de pe lângă CJS și șefii din sistem.

Ministrul Justiției a fost ferm că bătălia pentru înlocuirea procurorului general bulgar și reformarea sistemului judiciar a continuat în timpul războiului din Ucraina. „Nici guvernul, nici majoritatea din parlament nu ignoră obiectivele reformei judiciare”, a subliniat ea. În opinia sa, CJS se află în fața unui test istoric – trebuie să arăte acum dacă este format din persoane cu coloană vertebrală.

„Așteptam portițele procedurale. Acestea caută se se ascundă în spatele procedurii. Regulile de înlocuire a procurorului general bulgar vor fi întocmite de Comisia juridică a Consiliului Judiciar în termen de 2 săptămâni. Una dintre marile bătălii este pentru independența sistemul judiciar, nu putem avea un procuror general care definește o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului ca fiind „un nimic legal”, a adăugat Iordanova.

„Procurorul-general trebuie să protejeze și să respecte drepturile oamenilor și libertățile acestora, să nu aducă atingere prestigiul instituțiilor”, a adăugat ea. „Nu sunt descurajată de dificultăţi şi de trucurile procedurale. Cred că vom duce la bun sfârşit ceea ce ne-am propus. Peisajul se va schimba radical, atunci când se va întâmpla acest lucru”, este convinsă Nadejda Iordanova.

„S-a ajuns la un acord între membrii UE pentru a activa o directivă de protecție temporară, fără precedent în decurs de trei zile, pentru a-i ajuta pe ucrainenii care fug de război. Aceasta există din 2001 și este activată pentru prima dată. A fost ridicată și problema de urmărire penală a lui Vladimir Putin în fața Tribunalului de la Haga. Bulgaria s-a alăturat cererii de anchetare a crimelor de război în Ucraina comise de către Rusia”, a declarat ministrul bulgar al justiției, Nadejda Iordanova. Potrivit acesteia, natura hibridă a războiului va complica ancheta, dar a declarat că există modalități de a stabili originalitatea și autenticitatea probelor, inclusiv în formă electronică.

Sursa: Sega/ Rador / Traducerea: Mirela Petrescu

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. noi avem USL – OUG 13 – MARTEA NEAGRA la putere, si binentels pe cel mai cantitativ ministru de justitie (ca asa s-a cam laudat, ca el a fost de multe ori) PRESHOIU – AVOCATUL – INFRACTORILOR .. nu avem nevoie de sfaturi de la LCK

    binenteles nici presedintele TRADATOR a 6.5 MILIOANE DE VOTURI, nu s-ar bucura sa fie „deranjat” de cea pe care a demis-o cu zambetul pe bune, din spatele purtatorului de cuvant

  2. Respect dna Laura Codruța Kovesi. Treceti si prin Ro si-l luati pe bubosu „ievaluare” sa-l bagati la zdup si sa-i mai dati drumu cand oi zice eu.

  3. Ne-o iau bulgarii inainte. In curand vom fi citati doar la coada clasamentului, indiferent de domeniu.

  4. Prin Romania pe cand trece? In interes de serviciu, evident, ca aici are de lucru grupa mare.