G4Media.ro

Sediul din Berlin al fostei poliţii politice est-germane Stasi va deveni un…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Stasi Museum

Sediul din Berlin al fostei poliţii politice est-germane Stasi va deveni un „Campus pentru Democraţie”

Sediul din Berlin al fostei poliţii politice est-germane Stasi va deveni un „loc comun pentru comemorare şi cercetare”, a anunţat luni ministrul culturii, Claudia Roth, relatează Agerpres.

Conform dpa, ea a declarat că guvernul german intenţionează să asigure o finanţare importantă pentru „Campusul pentru Democraţie” proiectat ca în locul de unde era condus serviciul de securitate din fosta Republică Democrată Germană (RDG) să se creeze pe viitor un discurs democratic.

„Campusul pentru Democraţie are scopul de a transmite, revigora şi promova libertatea adusă de democraţie”, a declarat Roth – care reprezintă în guvern partidul Verzilor (ecologist) – după ce a vizitat arhivele Stasi din Normannenstrasse.

„Acceptarea ideii de injustiţie (a Partidului Unităţii Socialiste, partidul comunist din fosta RDG – n. red.) rămâne o sarcină şi o obligaţie după 33 de ani de la revoluţia paşnică din Germania de Est”, a mai spus ea. „Asumarea istoriei, înţelegerea aparatelor de represiune, cercetarea fişierelor şi predarea unor lecţii pentru democraţia noastră – pentru toate acestea este nevoie de un loc central”.

Ministrul culturii din oraşul-land Berlin, Klaus Lederer, consideră că potenţialul sediului constă „tocmai în dubla sa semnificaţie istorică, de loc al represiunii şi al revoluţiei paşnice”.

Centrul arhivistic pentru dictatura comunistă est-germană pe care intenţionează să îl construiască guvernul va avea o importanţă hotărâtoare. Acolo se găsesc deja arhivele şi muzeul Stasi şi au sedii Uniunea Asociaţiilor Victimelor Tiraniei Comuniste şi Societatea Robert Havemann.

Cetăţenii est-germani au ocupat sediul Stasi în 15 ianuarie 1990, pentru a împiedica distrugerea dosarelor, începută la scurt timp după căderea Zidului Berlinului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. BaBăiatule tu de unde țeapa mea ai ieșit? Tot cu vaccinul ai rămas? Vezi că au apărut alte chestii in lume de atunci. Wakeup, ce sa zic! Săracul de tine..

  2. Au cerut aprobare de la Kremlin…altfel nu se pune.

  3. Democratie unde nu esti lasat sa gandesti, sa pui intrebari ca esti cenzurat, batjocorit, umilit. Democratie unde avem siteuri cenzurate, informatii cenzurate. In istorie cand erau baietii buni cei care cenzurau informatii ?

  4. Gheorghita, tu esti? Sau esti Alinutza uita revolutia?
    Sa intelegem aparatele de represiune ca sa le perfectionam, sa profitam de evolutia tehnologiei, ca sa nu se mai poata da gres 🙂 ?

  5. Erau Hoteluri ! Inchisorile din Germania Democrata , fatza de inchisorile din Romania . In Germania Democrata , inchisorile erau curate , cu chiuvete curate , cu weceuri curate , cu paturi cu asternuturi curate .

  6. E asa…, cum sa zic,
    precum ai transforma un fost salon de cu.r.we intr-o manastire de t…aici !