G4Media.ro

Secția de procurori a CSM a respins acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Secția de procurori a CSM a respins acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare împotriva procurorului militar Liviu Lascu / El a fost acuzat a distribuit articole negative la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a şefului DNA

Secția de procurori a CSM a respins, marți, acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare împotriva procurorului militar Liviu Lascu, acuzat că a distribuit articole negative la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a şefului DNA.

”Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului Lascu Liviu, procuror militar în cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, cercetat sub aspectul săvârșirii abaterii diciplinare prevăzută de articolul 271 litera c) din Legea 303/2022, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la completul de 5 judecători al ÎCCJ. Decizia secției de procurori poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în decizia secției de procurori postată pe site-ul CSM.

Procurorul militar Alexandru Lascu de la Parchetul Militar Cluj – fost şef interimar al Secţiei militare a DNA în mandatului fostuli şef DNA Crin Bologa – a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecţia judiciară (IJ), în noiembrie 2023, pentru „desfășurarea de activități cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în public sau în timpul serviciului”, potrivit unui comunicat de presă al IJ.

Publicitate electorală

„Fapta procurorului LASCU ALEXANDRU LIVIU de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, la data sesizării delegat în funcția de procuror șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care, în zilele de 21.10.2021, 6.03.2023 și 17.04.2023 a distribuit pe pagina personală de Faceebok Liviu Lascu trei articole de presă cu temă politică, la primul din ele adăugând și un comentariu propriu, întrunește elementele constitutive ale abaterii disciplinare justificate de către inspectorii judiciari”, se arată în comunicatul IJ.

Procurorul Lascu a postat pe Facebook editoriale ale jurnalistei Ioanei Ene Dogioiu în care aceasta critica faptul că fostul şef al DNA Crin Bologa nu a mai fost propus pentru un nou mandat în fruntea parchetului anticorupţie şi se exprima critic la adresa şefului statului Klaus Iohannis şi a actualului şef al DNA Marius Voineag.

Context

În februarie 2024, procurorul Liviu Lascu, fostul șef al serviciului militar din DNA îndepărtat din funcție de procurorul-șef Marius Voineag în timp ce instrumenta un dosar privind achiziții făcute de SRI, contrazice într-un punct de vedere remis redacției G4Media afirmații făcute de Voineag într-un interviu. Astfel, procurorul Liviu Lascu arată că dosarul nu privea ”un plutonier SRI”, cum a spus Voineag în interviul pentru G4Media, ci 6 angajați SRI din care doi ofițeri superiori. De asemenea, Lascu arată că SRI a plătit produse de 2,4 milioane de lei, deși mai bine de jumătate din produse nu au fost recepționate.

Procurorul Lascu a făcut precizările după ce Marius Voineag, șeful DNA, l-a criticat într-un interviu pentru G4Media pentru că ar fi condus ”prost” serviciul militar din DNA și pentru că dosarul avea ca țintă ”un plutonier din SRI”. ”Dacă vrem să validăm teze eroice că cineva-și asumă și-și fixează o țintă un plutonier de la SRI, înseamnă că e ok, validăm tezele astea eroice. Dar din punctul meu de vedere, serviciul militar era prost condus, una la mână. Și clar era gestionat doar în virtutea unor puncte cheie. Adică stabilesc o țintă, mă duc pe ea și fac dosarul. În rest, pe la birou să știți că stăteam destul de rar în perioada respectivă și serviciul nu eu, ci șeful de la acel moment, nu putea fi condus serviciul militar din cadrul structurii centrale de la Cluj. Motiv pentru care mi-am asumat managerial, fără probleme, orice fel de schimbare la vremea respectivă, chiar dacă a apărut abruptă”, a declarat Voineag.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sistemul te vrea tacut si linistit