G4Media.ro

Secretarul general al ONU Antonio Guterres: Egalitatea între femei şi bărbaţi în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Secretarul general al ONU Antonio Guterres: Egalitatea între femei şi bărbaţi în lume este un obiectiv tot mai îndepărtat, care ar fi de atins în cel mai bun caz în 300 de ani

Secretarul general al ONU Antonio Guterres deplânge faptul că ”egalitatea” între femei şi bărbaţi în lume este un obiectiv tot mai îndepărtat, care ar fi de atins în cel mai bun caz ”în 300 de ani”, relatează AFP, citată de News.ro

”Egalitatea între sexe se îndepărtează tot mai mult. În ritmul actual, (Organizaţia) ONU a Femeilor (UN Woman) o stabileşte în 300 de ani”, a denunţat luni Antonio Guterres, într-un discurs în deschiderea a două săptămâni de dezbateri, la New York, ale Comisiei Condiţiei Femeii (CSW), înaintea Zilei Internaţionale Femeii, la 8 martie.

Şeful ONU a estimat, în amfiteatrul Adunării Generale, că ”drepturile femeii sunt maltratate, ameninţate, încălcate în întreaga lume”, iar ”progresele realizate în ultimele decenii dispar sub ochii noştri”.

El a dat exemplul Afganistanului, unde talibanii au revenit la putere în august 2021 şi unde ”femeile şi fetele au fost şterse din viaţa publică”.

El nu a citat alte ţări, însă a deplâns faptul că, în ”multe locuri, drepturile reproducţiei sexuale a femeilor dau înapoi, iar fetele care merg la şcoală riscă să fie răpite şi agresate”.

Antonio Guterres nu a menţionat Iranul, dat afară la 14 decembrie 2022 ”de îndată” din Comisia Condiţiei Femeii în urma unui vot al Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC), la iniţiativa Statelor Unite, din cauza reprimării unei revolte a femeilor, din seprembrie.

”Secole de patriarhat, de discriminare şi de stereotipuri penibile au creat o prăpastie între sexe, în ştiinţă şi în tehnologii”, sectoare în care femeile reprezintă doar ”3% dintre laureaţii Nobel”, a dat el ca exemplu concret.

El a adus un omagiu cercetătoarelor franceză ”Emmanuelle Charpentier şi americană Jennifer Doudna, care au fost, istoric, prima echipă de femei distinse cu un Premiu Nobel, acum trei ani”, în Chimie, în 2020.

”Echipe de bărbaţi au fost distinse de 172 de ori”, a deplâns Antonio Guterres.

”Patriarhatul contraatacă. Şi noi. mă aflu aici pentru a spune clar şi tare: ONU este, peste tot, alături de femei şi fete”, a conchis secretarul general.

Preşedintele Confederaţiei helvetice, Alain Berset, a participat la New York la deschderea acestei a 67-a sesiuni a CSW şi a recunoscut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU că femeile sunt ”în continuare subreprezentate în filierele ştiinţifice” din Elveţia, unde reprezintă ”doar 37% dintre persoanele absolvente în aceste ramuri”.

El a anunţat un obiectiv al egalităţii la orizontul lui 2030.

Secretara franceză de stat însărcinată cu Economia Socială şi Viaţa Asociativă Marlène Schiappa, o fostă secretară de stat însărcinată cu Egalitatea între femei şi bărbaţi, a proclamat, la ONU, că ”împreună, avem puterea de a face să apară lideri femei şi feministe cu ajutorul domeniului digital”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sa inteleg ca in 300 de ani barbatii vor naste si ei copii , iar femeile vor fi echipate cu organe externe ?