G4Media.ro

Secretarul de stat american pune în gardă Ungaria în privința legăturilor sale…

Secretarul de stat american pune în gardă Ungaria în privința legăturilor sale cu Moscova

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a cerut luni Ungariei, la Budapesta, să nu lase Moscova să creeze disensiuni între occidentali, în timp ce această țară membră a NATO este considerată din ce în ce mai permeabilă intereselor rusești și chineze, transmite AFP.

„Rușii și chinezii au ajuns să obțină mai multă influență aici, dar nu împărtășesc cu nimic idealurile americane care sunt atât de importante pentru noi“, a declarat Pompeo presei înaintea întrevederii cu premierul Viktor Orban, în prima zi a unui miniturneu în Europa Centrală.

„Nu putem să îl lăsăm pe (președintele rus Vladimir) Putin să creeze disensiuni între prieteni în cadrul NATO“, a adăugat secretarul de stat american.

Washingtonul este îngrijorat de tropismul oriental al diplomației ungare, foarte activă de câțiva ani în dezvoltarea relațiilor sale politice și economice cu Moscova și Beijingul.

Viktor Orban l-a primit pe președintele rus Vladimir Putin de două ori în 2017 și pledează pentru ridicarea sancțiunilor europene împotriva Rusiei.

De asemenea, în 2014, a semnat un împrumut controversat cu Rusia pentru a finanța extinderea centralei nucleare ungare. Cooperarea între cele două țări este dezvoltată în special în domeniul energetic, în contextul dependenței Ungariei de hidrocarburile rusești. Mike Pompeo avea să evoce sprijinul premierului Orban pentru gazoductul ruso-turc Turkstream.

Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a calificat drept „ipocrizie enormă“ criticile împotriva Rusiei din partea occidentalilor care de altfel colaborează cu Moscova în domeniul energiei.

Și China se află în centrul eforturilor diplomatice ale lui Viktor Orban, care a decretat în 2014 „deschiderea spre Est“ a Ungariei. Chiar dacă Beijingul este încă departe de a figura între principalii investitori ai țării, șeful Guvernului ungar se felicită pentru faptul că „centrul de gravitație al economiei mondiale este în curs de a deplasa dinspre vest spre est, dinspre Atlantic spre Pacific“.

„Riscurile“ legate de Huawei

Mike Pompeo speră mai ales să abordeze recentul acord între Budapesta și gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei, pentru dezvoltarea rețelei 5G în Ungaria.

Pe site-ul său, Huawei, care determină o îngrijorare crescândă a occidentalilor asupra posibilelor tendințe de spionaj în beneficiul Beijingului, prezintă ramura sa ungară drept „un hub pentru Europa“.

„Vrem să punctăm împreună avantajele și dezavantajele legate de utilizarea unui astfel de echipament“, a declarat Pompeo.

Aceasta este prima vizită oficială a unui reprezentant al administrației Trump la guvernul ungar, care se numără printre puținii susținători declarați ai președintelui american în sânul unei Uniuni Europene în majoritate foarte critică față de asalturile sale împotriva multilateralismului și față de diplomația sa imprevizibilă.

În septembrie, prim-ministrul ungar nu a ezitat să îl catalogheze pe Trump drept „simbol“ pentru mișcarea suveranistă, după discursul anti-mondializare al celui din urmă în fața Adunării Generale a ONU.

Această apropiere ideologică a permis o reîncălzire a relațiilor între Washington și Budapesta, după ce lui Viktor Orban i s-au reproșat constant de către administrația Obama atingerile aduse libertății presei, justiției și societății civile. Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a fost ținta a numeroase apeluri ale instituțiilor europene asupra acestor chestiuni.

Administrația Trump nu îi dă deocamdată un cec în alb, pentru că Mike Pompeo s-a întâlnit la Budapesta cu organizațiie de apărare a drepturilor luate în vizor în ultimii ani de către puterea maghiară, care le acuză că sunt favorabile imigrației, obsesie și cal de bătaie pentru Orban.

Acesta a pus și Statele Unite într-o situație neplăcută atacând Universitatea Europei Centrale, prestigioasă instituție fondată de către miliardarul american de origine maghiară, George Soros.

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. „We look forward to the time when the Power of Love will replace the Love of Power. Then will our world know the blessings of peace.” ( William Gladstone 1809-1898)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.