G4Media.ro

Pompeo va vizita săptămâna viitoare Ungaria, Slovacia și Polonia și va încerca…

Pompeo va vizita săptămâna viitoare Ungaria, Slovacia și Polonia și va încerca să limiteze influența Chinei în această regiune pe care Statele Unite au neglijat-o în ultimul deceniu

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, își va exprima îngrijorarea cu privire la prezența tot mai mare a tehnologiilor Huawei în Europa Centrală, în cursul vizitei de săptămâna viitoare în Ungaria, Slovacia și Polonia, a declarat un oficial american, Washingtonul încercând să întărească legăturile cu o regiune pe care recunoaște că a neglijat-o, transmite Reuters.

Vizita lui Pompeo va fi prima a unui secretar de stat american în Slovacia în ultimele două decenii, în timp ce ultimul diplomat american de rang înalt care a călătorit în Ungaria a fost Hillary Clinton în 2011.

În Ungaria și Slovacia, Pompeo va discuta, de asemenea, despre modalitățile de consolidare a relațiilor de securitate cu ambele țări, inclusiv încheierea de acorduri privind cooperarea în domeniul apărării, a declarat un oficial al administrației americane, într-un briefing referitor la acest turneu.

Pompeo se va afla la Varșovia, între 12 și 14 februarie, pentru discuții oficiale și pentru a participa la o conferință a Statelor Unite despre Orientul Mijlociu, în încercarea de a construi o coaliție împotriva Iranului și de a dezvolta un plan de pace între israelieni și palestinieni.

„În Ungaria, secretarul de stat va acorda o atenție deosebită rolului Chinei în Europa Centrală și va exprima preocuparea față de prezența tot mai mare a lui Huawei în Ungaria“, a declarat oficialul, vorbind cu condiția anonimatului.

Pompeo le va cere liderilor regionali să țină seama de avertismentele țărilor din Asia-Pacific, care s-au confruntat cu importante dificultăți, ca urmare a cooperării prea strânse cu chinezii, a spus oficialul.

Huawei Technologies intenționează să creeze un centru european de logistică în Ungaria și să dezvolte capacitatea de producție de acolo în acest an. De asemenea, s-a oferit să construiască un centru de securitate cibernetică în Polonia, unde luna trecută un angajat chinez de la Huawei și un fost ofițer de securitate polonez au fost arestați, fiind acuzați de spionaj.

SUA încearcă să convingă țările să evite Huawei, care este în atenția agențiilor de informații occidentale pentru legăturile sale cu guvernul Chinei și posibilitatea ca echipamentul său să poată fi folosit pentru spionaj.

Huawei a negat în mod repetat angajarea în activitatea de informații pentru orice guvern.

Statele Unite au fost îngrijorate în special de influența Huawei în țările mici din Europa de Est și Europa Centrală, unde a fost ușor pentru China să pătrundă în sistemele de stat, a spus oficialul american.

Conform acestuia, China „vede țări relativ mici, cu o istorie recentă a comunismului, cu căi de corupție semnificative, ale căror sectoare-cheie pot fi mai ușor penetrare și apoi are o rampă de lansare care să funcționeze în cadrul forurilor UE“.

Influența crescândă a Chinei și a Rusiei în Europa Centrală a avut loc parțial din cauza lipsei unui angajament robust din partea SUA în ultimul deceniu, a spus oficialul.

Foto: Mike Pompeo / Departamentul de Stat

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Era si timpul sa mai vedem si noi niste americani prin preajma. Va asteptam si in Romania cu investitii!

  2. La mafia si crima organizata din Romania, nu e prea clar ce vrea!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.