G4Media.ro

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se întâlnește cu omologul său chinez…

Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se întâlnește cu omologul său chinez după tensiunile legate de manevrele militare ale Beijingului în jurul Taiwanului

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său chinez Dong Jun, a anunţat vineri, Pentagonul, în contextul în care Beijingul a întreprins manevre militare majore în jurul Taiwanul, transmite News.ro.

Insula, a cărei suveranitate este revendicată de Beijing, este susţinută militar de Statele Unite, care se opun oricărei schimbări a statutului Taiwanului prin forţă, fără a cere însă independenţa acestuia.

Potrivit Pentagonului, Lloyd Austin se va întâlni cu amiralul Dong Jun atunci când vor participa la Dialogul Shangri-La din Singapore, între 31 mai şi 2 iunie, un summit anual pentru liderii din domeniul apărării din întreaga lume.

China l-a acuzat, vineri, pe noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, că împinge insula spre „război”, în timp ce navele de război şi avioanele de luptă chineze au înconjurat teritoriul în cadrul unor manevre militare. Washingtonul a cerut Beijingului să dea dovadă de „reţinere”, declarând că „China nu trebuie să folosească tranziţia politică din Taiwan ca pretext sau scuză pentru măsuri provocatoare şi coercitive”.

Manevrele, denumite „Joint Sword-2024A”, urmează învestirii, luni, a lui Lai Ching-te, al cărui discurs de învestitură a fost considerat de China drept o „recunoaştere a independenţei Taiwanului”. Exerciţiile au început joi dimineaţă şi implică armata, marina, forţele aeriene şi unitatea de rachete. Ele ar trebui să dureze până vineri inclusiv, dar analiştii avertizează că ar putea fi prelungite sau reînnoite în viitorul apropiat.

Scopul lor este de a verifica „capacitatea de a prelua puterea şi de a efectua lovituri comune, precum şi de a prelua controlul asupra unor teritorii cheie”, a declarat vineri Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al armatei chineze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...